Hírek
Személyes
Írások, interjúk
Országgyűlés
Választókerület
Képtár
Érdekesség
Elérhetőség
Hírek, aktualitások
Emlékkonferenciát szerveznek a szárszói tanácskozás 70. évfordulójára
2013. augusztus 23.

Emlékkonferenciát szerveznek a balatonszárszói tanácskozás 70. évfordulójára szeptember 19-20-án a Lakiteleki Népfőiskolán és szeptember 21-én a Parlament felsőházi termében - jelentette be Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke.

Beszámolt arról is, hogy szeptember 19-én reggel a Magyar Írószövetség épületén emléktáblát avatnak, illetve könyvet is jelentetnek meg az évforduló alkalmából a Püski Kiadó gondozásában Szárszó 1943 - képeskönyv címmel.

Lezsák Sándor megemlítette: péntek délután Szárszón megemlékezést tartanak, melynek keretében a tanácskozás színhelyén koszorút helyeznek el, ezzel is tisztelegve a találkozó résztvevői, szervezői előtt.

Emlékkonferenciát szerveznek a szárszói tanácskozás 70. évfordulójára

A parlament alelnöke úgy fogalmazott: 70 éve ezen a napon, augusztus 23-án kezdődött az "a párját ritkító tanácskozás", amelyen a magyar értelmiség meghatározó része a magyarság helyzetéről és lehetséges jövőjéről tárgyalt. 1943-ban Balatonszárszón történelmi jelentőségű tanácskozást tartottak, amelynek jelentőségét az adja, hogy minden későbbi korszaknak adott új gondolatokat - állapította meg. Hozzátette: több mint 600-an gyűltek össze a tanácskozáson a társadalom minden rétegéből, Szárszó nélkül pedig az 1956-os forradalom és szabadságharc eseményeit sem lehet megérteni.

Bíró Zoltán irodalomtörténész, a Rendszerváltás Történetét Kutató Intézet és Archívum főigazgatója rámutatott: meg kell találni az összefüggést az 1943-ban kifejtett eszmeiség és a mai kor viszonyai között. 1987-ben az MDF olyan szándékokkal indult, amelynek gyökerei szintén Szárszóra vezethetők vissza - jegyezte meg.

Utalt arra, hogy a népi mozgalmon belül a jobb- és a baloldal képviselői együttesen tanácskoztak a háború kellős közepén, amikor az országot egyaránt veszélyeztették keletről és nyugatról is. A szárszói konferencián a legjelentősebb ellentét a marxista tanokat valló Erdei Ferenc és a vele szembenálló Németh László között bontakozott ki, mert egymással összeegyeztethetetlen volt a jövőre vonatkozó elképzelésük.

Bíró Zoltán annak a véleményének is hangot adott, hogy ez az 1943-ban kibontakozott vita az alapvető nemzeti ás társadalmi kérdések tekintetében a mai napig megmaradt. Mint mondta, az 1943-as konferencia legfontosabb mondanivalóit át kell menteni a mai kor viszonyaira és azokból következtetéseket kell levonni a jövőre nézve.

Püski István, a Püski Kiadó és Könyvesház kiadóvezetője elmondta: az édesapja, Püski Sándor által 1939-ben alapított Magyar Élet Kiadó - amelyet 1950-ben államosítottak - a nép írókat karolta fel, ide tartozott mások mellett Németh László, Sinka István, Darvas József, Féja Géza és Szabó Dezső. Megemlítette, hogy a szárszói konferenciát hetven évvel ezelőtt végigfotózták, ennek terméséből válogattak ki ötvenet a szeptember 19-re megjelentetendő könyvbe, amelyben visszaemlékezések, valamint a konferencián elhangzott idézetek is lesznek.

(Forrás: Hirado.hu)

További fotók ide kattintva megtekinthetők a képtárban


Képtár


Kézilabdapályát avattak Pálmonostorán
2018. június 14.
További képekTovábbi képek

Eseménynaptár
16.00-17.00 Képviselői fogadóóra Kiskunmajsán
Áttekintő táblázatÁttekintő táblázat

Kereső
OK

Meghívók
Kölcsey Kör: Nem az ősöket kell követni, hanem azt, amit az ősök követtek

Budapest, Polgárok Háza
2018. május 16. 18.00 óra

Kölcsey Kör: A migrációról – másként

Kecskemét, Hírös Turisztikai Központ
2018. április 26. 18.00

Kölcsey Kör: Egymillió

Budapest, Polgárok Háza
2018. március 6. 18.00

További meghívókTovábbi meghívók

Lakitelek


TovábbTovább

Linkek

Magyar Országgyűlés

Nemzeti Fórum

Lakiteleki Népfőiskola

MindszentyLogo.jpg

Linkek

kis-kunsag.jpg

Fidesz - Magyar Polgári Szövetség

Kereszténydemokrata Néppárt

Kisgazda Polgári Szövetség

Fidelitas

Lungo Drom

MAGOSZ

http://www.orologirepliche.it

 


HírekSzemélyesÍrások, interjúkOrszággyűlésVálasztókerületKéptárÉrdekességElérhetőség
© Lezsák Sándor - Webmester - Régi honlap - Oldaltérkép