Hírek
Személyes
Írások, interjúk
Országgyűlés
Választókerület
Képtár
Érdekesség
Elérhetőség
Hírek, aktualitások
Emlékművet avattak a Gulág áldozatainak emlékére Szegeden
2016. november 25.
A Gulág áldozatainak emlékművét avatta fel pénteken a dóm Keresztény szolidaritás emlékparkjában Rétvári Bence parlamenti államtitkár, Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke és Kiss-Rigó László megyés püspök.

Ezzel a megemlékezéssel zárult az a kétnapos nemzetközi konferencia, amelyet a Lénárd Ödön Alapítvány és a püspökség rendezett a kényszermunka-táborokba hurcolt papok és lelkészek életéről.

Emlékművet avattak a Gulág áldozatainak emlékére Szegeden

Az államtitkár az előadássorozat lezárásaként Bűn nélküli büntetés címmel a kommunista diktatúra természetéről és a szeretet erejéről szólt, amely ilyen gonosz rendszer ellen is képes csodákat tenni. Beszédében és a szoboravatón úgy fogalmazott: az ország minden tizenkettedik lakosát, 800 ezer honfitársunkat hurcolta el a rabszolgának ezer munkatáborba a Berlin felé nyomuló szovjet hadsereg a második világháború végén. Ha a marhavagonokat egymás mögé sorakoztatnánk, a szerelvény Debrecentől Székesfehérvárig érne, és még a Holdról is látni lehetne.

Emlékművet avattak a Gulág áldozatainak emlékére Szegeden

– A rendszer cinizmusa a malenykij robot kifejezés, hiszen akik az utcán összefogdosták az embereket, tudták, hogy nem kis munkára viszik el - mondta. - Minden negyedik számára életfogytig tartott ez a megnyomorítás, de azoknak, akik hazakerültek, sem számított bele a munkával töltött éveikbe. Azok követtek el bűnt, akik a hatalmat gyakorolták. Az elhurcoltak nem voltak bűnösök, csak tehetősebb családból száraztak, vagy gyakorolták a vallásukat, papok, értelmiségiek voltak, vagy csak rosszkor sétáltak az utcán. A hatalmon lévők nem moszkvai parancsra lettek gazemberek, korábban is kaphatók voltak a bűnözésre. Nem volt bennük gátlás, igazságérzet, megértés, nem tiszteltek kultúrát, emberi méltóságot, csak a hatalmat akarták minél tovább megőrizni. Bűnöző szervezetet irányítottak bűnözők. A kommunisták, bárhol kerültek hatalomra, mindig diktatúra lett  a vége, a sajtószabadság, a szabad véleménynyilvánítás és egyházak elnyomásával. De pár kivétellel megdöntéssel zárult a diktatúrák története – tette hozzá Rétvári Bence.

Emlékművet avattak a Gulág áldozatainak emlékére Szegeden

A diktatúra következményeiről pedig azt mondta, a trauma után nehéz helyreállni. Önbizalomhiány és bizalmatlanság fakad belőle, pedig ez még a gazdaságra nézve is visszatartó hatást fejt ki. Hiszen akit elhallgattatnak, az fél dönteni. De a félelemnek és az árulásra építő rendszernek is bizonyítottan létezik ellenszere: az igazság és a szeretet.

delmagyar.hu

További fotóink ide kattintva megtekinthetők a képtárban


Képtár


Márton-napi libavacsora a Népfőiskolán
2018. november 10.
További képekTovábbi képek

Eseménynaptár
Áttekintő táblázatÁttekintő táblázat

Kereső
OK

Meghívók
Kölcsey Kör: Népfőiskola, 2019
Budapest, Polgárok Háza
2018. november 21. 18.00
Művészet és társadalom - Klebelsberg Hét
Budapest
2018. november 17-18.
Mindszenty Emlékérem átadása
Budapest, Országház
2018. november 6. 11.00
További meghívókTovábbi meghívók

Lakitelek


TovábbTovább

Linkek

Magyar Országgyűlés

Nemzeti Fórum

Lakiteleki Népfőiskola

MindszentyLogo.jpg

Linkek

kis-kunsag.jpg

Fidesz - Magyar Polgári Szövetség

Kereszténydemokrata Néppárt

Kisgazda Polgári Szövetség

Fidelitas

Lungo Drom

MAGOSZ

http://www.orologirepliche.it

 


HírekSzemélyesÍrások, interjúkOrszággyűlésVálasztókerületKéptárÉrdekességElérhetőség
© Lezsák Sándor - Webmester - Régi honlap - Oldaltérkép