Hírek
Személyes
Írások, interjúk
Országgyűlés
Választókerület
Képtár
Érdekesség
Elérhetőség
Hírek, aktualitások
Emlékpadot avattak Fekete Pál tiszteletére Lakiteleken
2014. augusztus 26.

Fekete Pál rendszerváltó politikus születésének 75. évfordulóján emlékpadot avatott Lezsák Sándor kedden a lakiteleki Népfőiskola kertjében. Fekete Pál, aki 1990-től 1994-ig képviselte Kiskunfélegyházát az Országgyűlésben, sok szállal kötődik a népfőiskolához - mondta avatóbeszédében az Országgyűlés alelnöke, a lakiteleki Népfőiskola alapítója.

Dobos Krisztinával együtt az első kollégiumot vezette a népfőiskolán, "sok részletét együtt álmodtuk, ezek mára valósággá váltak" - tette hozzá.

Lezsák Sándor visszaemlékezett az 1970-es évekre, amikor ő Lakiteleken tanított, Fekete Pál szakfelügyelőként érkezett hozzá, majd szoros kapcsolat alakult ki közöttük.

Tiszta, egyenes beszédű ember volt, ügyelt a részletekre is közéleti tevékenységében és magánéletében is - mondta az Országgyűlés alelnöke.

Lezsák Sándor kiemelte az egykori irodalmár és történész pedagógiai munkáját, hozzátéve, hogy a rendszerváltás után az első, nyolcadikosoknak írt történelemkönyv szerzőjeként is érdemeket szerzett.

Emlékpadot avattak Fekete Pál tiszteletére Lakiteleken

(Nagyításhoz kattintson a képekre!)

Az Országgyűlés alelnöke bejelentette, hogy 2015-ben, Fekete Pál halálának 20. évfordulóján szobrot állítanak Kiskunfélegyházán a lakiteleki Népfőiskola anyagi támogatásával. A szobrot Lantos Györgyi készíti el.

Az emlékpad avatásán a Kiskunfélegyházi Közművelődési Egyesület mintegy ötven tagja vett részt. A rendszerváltó politikus az egyesület egyik alapítója volt.

Emlékpadot avattak Fekete Pál tiszteletére Lakiteleken

Fekete Pál 1939. augusztus 27-én született, az MDF képviselője volt a rendszerváltás utáni első Országgyűlésben, történelemtanár, Kiskunfélegyháza díszpolgára.

Az 1970-es évek közepétől a Bács-Kiskun Megyei Pedagógiai Intézet szakfelügyelője, majd szaktanácsadója. 1988. június 6-án, az országban másodikként Kiskunfélegyházán megalakult a Közművelődési Egyesület, és az ő elnökletével vált elismert fórummá a város kulturális életében. A nyolcvanas évek közepén behatóbban kezdett foglalkozni a határon túli területek magyar kortársirodalmával. 1987 szeptemberében részt vett a többpártrendszer felé vezető út fontos állomásaként számon tartott lakiteleki találkozón.

bgj \ blz              

(Forrás: MTI)

További fotóink ide kattintva megtekinthetők a képtárban


Képtár


Magyar Szemmel Emlékülés Lakiteleken
2019. március 30-31.
További képekTovábbi képek

Eseménynaptár
Áttekintő táblázatÁttekintő táblázat

Kereső
OK

Meghívók
Kölcsey Kör: Új arcok, régi harcok II.
Budapest, Polgárok Háza
2019. április 10. 18:00
XIX. Lakiteleki Filmszemle
A nevezési lapok és a filmek beküldési határideje: 2019. október 4.
Mindszenty szoboravatás és szentelő, valamint Mindszenty Emlékérem átadó

Petőfiszállás-Pálosszentkút kegytemploma 
2019. március 23. 10:30

További meghívókTovábbi meghívók

Lakitelek


TovábbTovább

Linkek

Linkek

Nemzeti Fórum

Lakiteleki Népfőiskola

MindszentyLogo.jpg

Linkek

Linkek

Fidesz - Magyar Polgári Szövetség

Kereszténydemokrata Néppárt

Fidelitas

 

 


HírekSzemélyesÍrások, interjúkOrszággyűlésVálasztókerületKéptárÉrdekességElérhetőség
© Lezsák Sándor - Webmester - Régi honlap - Oldaltérkép