Hírek
Személyes
Írások, interjúk
Országgyűlés
Választókerület
Képtár
Érdekesség
Elérhetőség
Hírek, aktualitások
Emléktáblával üzennek
2013. október 1.

Fülöpjakabon emléktáblát állítottak a száz éve született Kovács Dezsőné Sahin-Tóth Kálra, Kossuth-díjas pedagógus, tankönyvszerkesztő tiszteletére.

– Csak az hal meg, akit elfelejtenek – kezdte köszöntőjét dr. Lantos János, az emléktábla felállításának kezdeményezője, támogatója. Mint mondta, nagyon sokat köszönhet Kovács Dezsőnének és férjének, akik pártfogásba vették, és iránymutatást adtak egyetemi tanulmányaihoz, szakmai és tudományos életének kifejlődéséhez. A szombati ünnepségen egykori kollégái, tanítványai, rokonai közösen emlékeztek Klári nénire, aki nevét nagybetűkkel írta be a fülöpjakabiak lelkébe.

– Csak az hal meg, akit elfelejtenek – kezdte köszöntőjét dr. Lantos János, az emléktábla felállításának kezdeményezője, támogatója. Mint mondta, nagyon sokat köszönhet Kovács Dezsőnének és férjének, akik pártfogásba vették, és iránymutatást adtak egyetemi tanulmányaihoz, szakmai és tudományos életének kifejlődéséhez. A szombati ünnepségen egykori kollégái, tanítványai, rokonai közösen emlékeztek Klári nénire, aki nevét nagybetűkkel írta be a fülöpjakabiak lelkébe. A cikk a hirdetés után folytatódik – Olyan nagyszerű pedagógusnak állítunk emléket, akire mindig nagy tisztelettel emlékeznek Fülöpjakabon. Klári néni nevelői és közösségteremtő munkássága ma is érezteti hatását a településen. Ő volt az első, aki megkapta a Fülöpjakabért kitüntetést a millennium alkalmával - mondta köszöntőjében Csáki Béla, polgármester.

Sahin-Tóth Klára 1935-ben kezdte meg tanítói munkáját a fülöpjakabi iskolában, ahol mindent egy személyben tanított. Szeretettel szőtte át munkáját, módszerei következetesek voltak – emlékezett az egykori tanítóra Makai Klára, intézményvezető. 1939-ben kötött házasságot Kovács Dezső kántor-tanítóval. A pedagógus házaspár a tanítás mellett nagyon sok feladatot vállalt a falu életében. Kulturális, népművészeti programok széles választékával ismertette meg a falubelieket. Létrehozták a katolikus leányok helyi szövetségét, a Kalászt. Tagjait megtanították sütni, főzni, és megismertették nemzeti kultúránk hagyományaival is.

A Kalász szervezésében menyasszonyképző tanfolyam is indult a községben, melyre az ország tíz falujából érkeztek. A téli hónapokban férjével együtt tanfolyamokat szerveztek a szegény sorsú emberek részére. Sajnos a háború 1944 őszén ezen a területen is átvonult, az új hatalom kényszerhatása miatt a pedagógus házaspárnak el kellett hagynia a szeretett falut – derült ki a iskolaigazgató visszaemlékezéséből.

– A hosszabb ideje fiatalokban biztosan felidéződtek Kovács Dezsőné sorai, melyeket a diákoknak köszönhetően most ismét hallhattunk. Sahin-Tóth Klára versei ugyanis évtizedekkel ezelőtt szerepeltek az elsős tankönyvben. Több évtizeden át ez az olvasókönyv volt a kezünkben, és az Ábécé hegyéről néztünk körbe a világban, szűkebb környezetünkben – mondta köszöntőjében Lezsák Sándor, az országgyűlés alelnöke, aki két gondolatra hívta fel az ünneplők figyelmét. Mint mondta, Sahin-Tóth Klára egy félegyházi nagycsalád tizedik gyermekként született. De megszületnek-e ma a tizedik, a kilencedik, a nyolcadik, ... harmadik gyerekek – tette fel a kérdést az országgyűlés alelnöke, aki házi feladatot is adott a fülöpjakabi gyerekeknek. Arra kérte őket gyűjtsék össze azokat a jeles magyar személyiségeket, akik negyedik, ötödik, hatodik, sokadik gyermekként születtek meg.

A névsor csodálatos lesz – jelentette ki a politikus. Ugyanakkor a mai társadalom felelősségére is figyelmeztetett: meg kell teremteni a lehetőségét annak, hogy minden gyermek megszülethessen. Másik fontos gondolatként kiemelte, a kis iskolák szerepét. – Klári néni életútja is bizonyítja, hogy kis iskolák is adhatnak jeles személyiségeket a magyarságnak – hangsúlyozta Lezsák Sándor a száz éve született tanító emléktábla avatóján.

(Forrás: baon.hu)

Kapcsolódó fotóinkat ide kattintva megtekinthetik a képtárban


Képtár


Márton-napi libavacsora a Népfőiskolán
2018. november 10.
További képekTovábbi képek

Eseménynaptár
Áttekintő táblázatÁttekintő táblázat

Kereső
OK

Meghívók
Kölcsey Kör: Népfőiskola, 2019
Budapest, Polgárok Háza
2018. november 21. 18.00
Művészet és társadalom - Klebelsberg Hét
Budapest
2018. november 17-18.
XVIII. Lakiteleki Filmszemle
Lakitelek Népfőiskola
2018. november 14-16.
További meghívókTovábbi meghívók

Lakitelek


TovábbTovább

Linkek

Magyar Országgyűlés

Nemzeti Fórum

Lakiteleki Népfőiskola

MindszentyLogo.jpg

Linkek

kis-kunsag.jpg

Fidesz - Magyar Polgári Szövetség

Kereszténydemokrata Néppárt

Kisgazda Polgári Szövetség

Fidelitas

Lungo Drom

MAGOSZ

http://www.orologirepliche.it

 


HírekSzemélyesÍrások, interjúkOrszággyűlésVálasztókerületKéptárÉrdekességElérhetőség
© Lezsák Sándor - Webmester - Régi honlap - Oldaltérkép