Hírek
Személyes
Írások, interjúk
Országgyűlés
Választókerület
Képtár
Érdekesség
Elérhetőség
Hírek, aktualitások
Emléktúra: végiglátogatják Zrínyi életútjának állomásait
2013. július 8.

A Lakiteleki Népfőiskola Zrínyi-versenyén kiemelkedően szereplő csapatok a költő és hadvezér életútjának állomásait látogatják végig hétfőtől – számolt be Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke.

A Lakiteleki Népfőiskola alapítója elmondta: a Zrínyi-verseny első hat helyezett csapatának negyven diákját viszi magával a háromnapos zarándokútra, egyben történelmi emléktúrára. Elmennek az 1664-es vasvári béke színhelyére, majd a jelenleg Horvátországhoz tartozó Csáktornyára és Zrínyifalvára, valamint a Baranya megyei Szigetvárra is – ismertette a túra útvonalát.

Lezsák Sándor emlékeztetett arra, hogy az elmúlt másfél évtizedben minden esztendőben egy-egy magyar történelmi személyiség életútját dolgozták fel a népfőiskola által Kárpát-medencei középiskolásoknak meghirdetett vetélkedőn. A több részből álló vetélkedőn ebben az évben Zrínyi Miklós és kortársainak életútja, valamint a Zrínyi család története volt a központi témakör.

Az Országgyűlés alelnöke hangsúlyozta: nem évfordulóhoz kötötték ezt a zarándokutat, elsősorban a vetélkedő győztes fiataljainak élmény, hiszen a meglátogatott helyekkel tanulmányaikban találkoztak, most pedig végigjárják. A diákoknak fel kellett készülniük a meglátogatandó helyekhez kötődő történelmi eseményekről és személyekről.

A történelmi emléktúra útvonalán a csoport megáll a Veszprém megyei Iszkázon Nagy László szülőházánál, és Mindszenty József bíboros szülőházánál a Vas megyei Csehimindszenten, valamint Nagy Gáspár költő sírjánál is leróják kegyeletüket a Vas megyei Nagytilaj kistelepülésen. Lezsák Sándor azt mondta: így kapcsolják össze az évszázadok és az elmúlt évtizedek történelmi személyiségeit, és emlékeznek rájuk. A zarándokút sajátos élményének ígérkezik az is, hogy az elsők között lesznek, akik emléktúra keretében először mennek át az Európai Unióhoz frissen csatlakozott Horvátországba – emelte ki.

(Forrás: MTI/Magyar Nemzet Online)


Képtár


Szent II. János Pál pápa vérereklyéjének megáldása Izsákon
2018. október 14.
További képekTovábbi képek

Eseménynaptár
Áttekintő táblázatÁttekintő táblázat

Kereső
OK

Meghívók
Keleti Nyelveket Ismertető tanfolyamok
Kezdő szinten: azeri, belarusz, grúz, kazah és haladó szinten: belarusz nyelvből.
Jelentkezési határidő: 2018. október 22.
Felhívás: Grillázs készítő verseny

Lakitelek Népfőiskola
Jelentkezési határidő:
2018. október 19.

Puszták Aranya c. kiállítás megnyitója
Kápolnásnyék
2018. október 13. 11.00
További meghívókTovábbi meghívók

Lakitelek


TovábbTovább

Linkek

Magyar Országgyűlés

Nemzeti Fórum

Lakiteleki Népfőiskola

MindszentyLogo.jpg

Linkek

kis-kunsag.jpg

Fidesz - Magyar Polgári Szövetség

Kereszténydemokrata Néppárt

Kisgazda Polgári Szövetség

Fidelitas

Lungo Drom

MAGOSZ

http://www.orologirepliche.it

 


HírekSzemélyesÍrások, interjúkOrszággyűlésVálasztókerületKéptárÉrdekességElérhetőség
© Lezsák Sándor - Webmester - Régi honlap - Oldaltérkép