Hírek
Személyes
Írások, interjúk
Országgyűlés
Választókerület
Képtár
Érdekesség
Elérhetőség
Hírek, aktualitások
Emléktúra: végiglátogatják Zrínyi életútjának állomásait
2013. július 8.

A Lakiteleki Népfőiskola Zrínyi-versenyén kiemelkedően szereplő csapatok a költő és hadvezér életútjának állomásait látogatják végig hétfőtől – számolt be Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke.

A Lakiteleki Népfőiskola alapítója elmondta: a Zrínyi-verseny első hat helyezett csapatának negyven diákját viszi magával a háromnapos zarándokútra, egyben történelmi emléktúrára. Elmennek az 1664-es vasvári béke színhelyére, majd a jelenleg Horvátországhoz tartozó Csáktornyára és Zrínyifalvára, valamint a Baranya megyei Szigetvárra is – ismertette a túra útvonalát.

Lezsák Sándor emlékeztetett arra, hogy az elmúlt másfél évtizedben minden esztendőben egy-egy magyar történelmi személyiség életútját dolgozták fel a népfőiskola által Kárpát-medencei középiskolásoknak meghirdetett vetélkedőn. A több részből álló vetélkedőn ebben az évben Zrínyi Miklós és kortársainak életútja, valamint a Zrínyi család története volt a központi témakör.

Az Országgyűlés alelnöke hangsúlyozta: nem évfordulóhoz kötötték ezt a zarándokutat, elsősorban a vetélkedő győztes fiataljainak élmény, hiszen a meglátogatott helyekkel tanulmányaikban találkoztak, most pedig végigjárják. A diákoknak fel kellett készülniük a meglátogatandó helyekhez kötődő történelmi eseményekről és személyekről.

A történelmi emléktúra útvonalán a csoport megáll a Veszprém megyei Iszkázon Nagy László szülőházánál, és Mindszenty József bíboros szülőházánál a Vas megyei Csehimindszenten, valamint Nagy Gáspár költő sírjánál is leróják kegyeletüket a Vas megyei Nagytilaj kistelepülésen. Lezsák Sándor azt mondta: így kapcsolják össze az évszázadok és az elmúlt évtizedek történelmi személyiségeit, és emlékeznek rájuk. A zarándokút sajátos élményének ígérkezik az is, hogy az elsők között lesznek, akik emléktúra keretében először mennek át az Európai Unióhoz frissen csatlakozott Horvátországba – emelte ki.

(Forrás: MTI/Magyar Nemzet Online)


Képtár


Kósa Lajos lakossági fóruma Kiskunfélegyházán
2019. május 3.
További képekTovábbi képek

Eseménynaptár
Áttekintő táblázatÁttekintő táblázat

Kereső
OK

Meghívók
Kölcsey Kör: Új arcok, régi harcok II.
Budapest, Polgárok Háza
2019. április 10. 18:00
XIX. Lakiteleki Filmszemle
A nevezési lapok és a filmek beküldési határideje: 2019. október 4.
Mindszenty szoboravatás és szentelő, valamint Mindszenty Emlékérem átadó

Petőfiszállás-Pálosszentkút kegytemploma 
2019. március 23. 10:30

További meghívókTovábbi meghívók

Lakitelek


TovábbTovább

Linkek

Linkek

Nemzeti Fórum

Lakiteleki Népfőiskola

MindszentyLogo.jpg

Linkek

Linkek

Fidesz - Magyar Polgári Szövetség

Kereszténydemokrata Néppárt

Fidelitas

 

 


HírekSzemélyesÍrások, interjúkOrszággyűlésVálasztókerületKéptárÉrdekességElérhetőség
© Lezsák Sándor - Webmester - Régi honlap - Oldaltérkép