Hírek
Személyes
Írások, interjúk
Országgyűlés
Választókerület
Képtár
Érdekesség
Elérhetőség
Hírek, aktualitások
Emléktúra iskolásokkal
2009. augusztus 3.

Petőfi Sándor tiszteletére indult általános iskolásokkal teli busz tegnap Kecskemétről a Kerepesi úti temetőbe. A költő halálának százhatvanadik évfordulójára emlékeztek. A Petőfi Emlékbizottság kezdeményezésére július 31-ét Bács-Kiskun Megye Közgyűlése és Kiskunfélegyháza is Petőfi-emléknappá nyilvánította.

Ennek az alkalomnak az apropójából szervezte meg a Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés az emléktúrát Lezsák Sándor vezetésével, a költő halálának százhatvanadik évfordulóján. Az egész napos programra mintegy negyven általános iskolás tanulót vittek a szervezők. A diákok többsége tiszaalpári, lakiteleki, ladánybenei tanuló, de érkeztek gyerekek a határon túlról is. Bács-Kiskun megyének nagyon sokat jelent Petőfi Sándor. Az oktatási intézmények szinte kötelességüknek érzik, hogy minden évben irodalmi és történelmi vetélkedőket, versenyeket szervezzenek a Petőfi-hagyomány köré.


"Az emléktúrán részt vevő gyerekek kiemelkedő teljesítményeket értek el ezeken a megméretéseken, ennek jutalmául kapták a részvételt az emléktúrán" – mondta el lapunknak Pálinkó Gyuláné, a Bács-Kiskun Megyei Kisiskolák Közművelődési Egyesületének elnöke. Ugyanakkor a határon túli magyarok is élénken őrzik Petőfi emlékét, számukra különösen fontos a külföldön legnépszerűbb magyar költő köré épült kultusz fenntartása – tudtuk meg Pálinkó Gyulánétól. A programban a küldöttség végigjárta a Kerepesi úti temetőben Vörösmarty Mihály, Deák Ferenc, Kossuth Lajos, Antall József, Jókai Mór, Blaha Lujza, Ady Endre, Simonyi Óbester síremlékét. Pár mondat erejéig mindenhol megálltak, majd elérkeztek a Petőfi család síremlékéhez, ahová a költő szüleit, Petrovics Istvánt és Hrúz Máriát, testvérét, Petőfi Istvánt, feleségét, Szendrey Júliát, és egyetlen gyermekét, Petőfi Zoltánt temették.


Elhangzott a Nemzeti dal, a Tisza, és az Európa csendes, újra csendes című költemény.


A koszorúzás után a Petőfi Irodalmi Múzeum emlékkiállítását nézték meg, majd a Parlamentet, végül a küldöttség a Pilvax Kávéházban emlékezett meg az 1948–49-es eseményekről.

 

Sáfár Angéla
Magyar Hírlap

 


Képtár


Kézilabdapályát avattak Pálmonostorán
2018. június 14.
További képekTovábbi képek

Eseménynaptár
16.00-17.00 Képviselői fogadóóra Kiskunmajsán
Áttekintő táblázatÁttekintő táblázat

Kereső
OK

Meghívók
Kölcsey Kör: Nem az ősöket kell követni, hanem azt, amit az ősök követtek

Budapest, Polgárok Háza
2018. május 16. 18.00 óra

Kölcsey Kör: A migrációról – másként

Kecskemét, Hírös Turisztikai Központ
2018. április 26. 18.00

Kölcsey Kör: Egymillió

Budapest, Polgárok Háza
2018. március 6. 18.00

További meghívókTovábbi meghívók

Lakitelek


TovábbTovább

Linkek

Magyar Országgyűlés

Nemzeti Fórum

Lakiteleki Népfőiskola

MindszentyLogo.jpg

Linkek

kis-kunsag.jpg

Fidesz - Magyar Polgári Szövetség

Kereszténydemokrata Néppárt

Kisgazda Polgári Szövetség

Fidelitas

Lungo Drom

MAGOSZ

http://www.orologirepliche.it

 


HírekSzemélyesÍrások, interjúkOrszággyűlésVálasztókerületKéptárÉrdekességElérhetőség
© Lezsák Sándor - Webmester - Régi honlap - Oldaltérkép