Hírek
Személyes
Írások, interjúk
Országgyűlés
Választókerület
Képtár
Érdekesség
Elérhetőség
Hírek, aktualitások
Emléktúra iskolásokkal
2009. augusztus 3.

Petőfi Sándor tiszteletére indult általános iskolásokkal teli busz tegnap Kecskemétről a Kerepesi úti temetőbe. A költő halálának százhatvanadik évfordulójára emlékeztek. A Petőfi Emlékbizottság kezdeményezésére július 31-ét Bács-Kiskun Megye Közgyűlése és Kiskunfélegyháza is Petőfi-emléknappá nyilvánította.

Ennek az alkalomnak az apropójából szervezte meg a Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés az emléktúrát Lezsák Sándor vezetésével, a költő halálának százhatvanadik évfordulóján. Az egész napos programra mintegy negyven általános iskolás tanulót vittek a szervezők. A diákok többsége tiszaalpári, lakiteleki, ladánybenei tanuló, de érkeztek gyerekek a határon túlról is. Bács-Kiskun megyének nagyon sokat jelent Petőfi Sándor. Az oktatási intézmények szinte kötelességüknek érzik, hogy minden évben irodalmi és történelmi vetélkedőket, versenyeket szervezzenek a Petőfi-hagyomány köré.


"Az emléktúrán részt vevő gyerekek kiemelkedő teljesítményeket értek el ezeken a megméretéseken, ennek jutalmául kapták a részvételt az emléktúrán" – mondta el lapunknak Pálinkó Gyuláné, a Bács-Kiskun Megyei Kisiskolák Közművelődési Egyesületének elnöke. Ugyanakkor a határon túli magyarok is élénken őrzik Petőfi emlékét, számukra különösen fontos a külföldön legnépszerűbb magyar költő köré épült kultusz fenntartása – tudtuk meg Pálinkó Gyulánétól. A programban a küldöttség végigjárta a Kerepesi úti temetőben Vörösmarty Mihály, Deák Ferenc, Kossuth Lajos, Antall József, Jókai Mór, Blaha Lujza, Ady Endre, Simonyi Óbester síremlékét. Pár mondat erejéig mindenhol megálltak, majd elérkeztek a Petőfi család síremlékéhez, ahová a költő szüleit, Petrovics Istvánt és Hrúz Máriát, testvérét, Petőfi Istvánt, feleségét, Szendrey Júliát, és egyetlen gyermekét, Petőfi Zoltánt temették.


Elhangzott a Nemzeti dal, a Tisza, és az Európa csendes, újra csendes című költemény.


A koszorúzás után a Petőfi Irodalmi Múzeum emlékkiállítását nézték meg, majd a Parlamentet, végül a küldöttség a Pilvax Kávéházban emlékezett meg az 1948–49-es eseményekről.

 

Sáfár Angéla
Magyar Hírlap

 


Képtár


Kósa Lajos lakossági fóruma Kiskunfélegyházán
2019. május 3.
További képekTovábbi képek

Eseménynaptár
Áttekintő táblázatÁttekintő táblázat

Kereső
OK

Meghívók
Kölcsey Kör: Új arcok, régi harcok II.
Budapest, Polgárok Háza
2019. április 10. 18:00
XIX. Lakiteleki Filmszemle
A nevezési lapok és a filmek beküldési határideje: 2019. október 4.
Mindszenty szoboravatás és szentelő, valamint Mindszenty Emlékérem átadó

Petőfiszállás-Pálosszentkút kegytemploma 
2019. március 23. 10:30

További meghívókTovábbi meghívók

Lakitelek


TovábbTovább

Linkek

Linkek

Nemzeti Fórum

Lakiteleki Népfőiskola

MindszentyLogo.jpg

Linkek

Linkek

Fidesz - Magyar Polgári Szövetség

Kereszténydemokrata Néppárt

Fidelitas

 

 


HírekSzemélyesÍrások, interjúkOrszággyűlésVálasztókerületKéptárÉrdekességElérhetőség
© Lezsák Sándor - Webmester - Régi honlap - Oldaltérkép