Hírek
Személyes
Írások, interjúk
Országgyűlés
Választókerület
Képtár
Érdekesség
Elérhetőség
Hírek, aktualitások
Erősíti a rokontudatot a Kurultaj
2014. augusztus 1.

Százezer vendéget várnak a háromnapos rendezvényre, amelynek egyik csúcspontja a hagyományőrzők seregszemléje lesz.

Több mint ötven programmal várja az érdeklődőket a jövő hét végén megrendezésre kerülő Kurultaj, ahol felállítják a világ legnagyobb jurtáját is. Az eseményt bemutató sajtótájékoztatón Lezsák Sándor, a Kurultaj fővédnöke azt hangsúlyozta, hogy a hagyományos és az internet által biztosított kapcsolatteremtés mellett egy ilyen rendezvény is a kapcsolatrendszer tágítását és a rokontudat erősítését szolgálja.

Erősíti a rokontudatot a Kurultaj

Varga Zoltán, Szabó László, Lezsák Sándor, Bíró András Zsolt és Dósai Bence sajtófőnök
(Fotó: Hegedüs Róbert)

Egy hét múlva veszi kezdetét Bugacon Európa legnagyobb hagyományőrző rendezvénye, a hun és türk tudatú népek háromnapos közös ünnepe, a Kurultaj. Az eseményről tartott tegnapi sajtótájékoztatón Varga Zoltán, a Magyar-Turán Alapítvány alapítója elmondta, hogy állandó és új programokkal is készülnek, a szokásos lovasbemutatók és kiállítások mellett az idei kuriózumot a világ legnagyobb jurtája jelenti majd. Az Attila sátrának elkeresztelt, húsz méter átmérőjű, hét méter magas építmény abban különbözik a jelenleg is létező hasonló jurtáktól, hogy az eredeti funkciót szolgálva hordozható és szállítható, ráadásul fából készült. A jurtában egy páratlan régészeti-antropológiai kiállítás, és egy hunokról készült hatalmas panorámakép várja majd az érdeklődőket.

Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke, a Kurultaj fővédnöke a szervezők munkáját emelte ki, akik mindent elkövettek, hogy a várhatóan százezres vendégsereg valóban érzékelje, mit jelent a rokontudat. Lezsák szerint a hagyományos diplomáciai eszköztár és az internet biztosította lehetőségek mellett egy ilyen rendezvény is a kapcsolatrendszer tágítását szolgálja, legyőzve a földrajzi távolságokat. Bugacon kiteljesedhet az ősök kapcsolatait, a rokontudatot erősítő, a jelenben élő, de a jövőt is szolgáló programsorozat – mondta az Országgyűlés alelnöke. Lezsák Sándor reményét fejezte ki, hogy az említett rokontudat egy olyan bizalmi tőkét jelent, amely megjelenhet a kulturális, a tudományos és a gazdasági kapcsolatokban is. „Bízom abban, hogy az ide érkező huszonhét nép küldöttei élvezni fogják a rokontudatú vendégszeretetet, amely áthatotta az elmúlt évek törzsi gyűléseit” – tette hozzá Lezsák.

Bíró András Zsolt, a Kurultaj főszervezője elmondta, hogy az 55 önálló programot felvonultató rendezvényen a Kárpát-medence minden jelentősebb hagyományőrző csoportja részt vesz. A rendezvény a magyar ősöknek és a Kárpát-medence történelmének azon szakaszait mutatja be, amelyek egy hatalmas eurázsiai közösséggé formálják a sztyeppei lovas-nomád kultúrákat – tette hozzá. A Kurultajon huszonhét hun vagy türk tudatú nép képviselői vesznek részt, és saját koncerttel vagy bemutatóval készülnek. Az összejövetel egyik csúcspontja a több száz lovas részvételével zajló hagyományőrzők seregszemléje és egy rekonstruált csatajelenet lesz. A három nap alatt több mint 52 koncertet nézhetnek végig a résztvevők, a magyar és keleti népzenékkel, de egy külön sátorban tudományos-ismeretterjesztő előadásokat is hallgathatnak. Bíró András Zsolt hangsúlyozta, egy modernebb és nagyobb, egyben családbarát kempinget építenek ki a rendezvény helyszíne mellett. A főszervező arra biztatja a látogatókat, hogy nemcsak egy, hanem három napra jöjjenek. A Kurultajnak otthont adó Bugac polgármestere, Szabó László elmondta: jól állnak az előkészületekkel, jövő pénteken egy fogadórendezvénnyel nyitják meg a programsorozatot.

Baranya Róbert

(Forrás: Magyar Hírlap.hu)


Képtár


Kásler Miklós miniszter előadása, valamint Megyer Márta és Kis-Tóth Ferenc kiállításának megnyitója
2019. június 14.
További képekTovábbi képek

Eseménynaptár
Áttekintő táblázatÁttekintő táblázat

Kereső
OK

Meghívók
Kölcsey Kör: Új arcok, régi harcok II.
Budapest, Polgárok Háza
2019. április 10. 18:00
XIX. Lakiteleki Filmszemle
A nevezési lapok és a filmek beküldési határideje: 2019. október 4.
Mindszenty szoboravatás és szentelő, valamint Mindszenty Emlékérem átadó

Petőfiszállás-Pálosszentkút kegytemploma 
2019. március 23. 10:30

További meghívókTovábbi meghívók

Lakitelek


TovábbTovább

Linkek

Linkek

Nemzeti Fórum

Lakiteleki Népfőiskola

MindszentyLogo.jpg

Linkek

Linkek

Fidesz - Magyar Polgári Szövetség

Kereszténydemokrata Néppárt

Fidelitas

 

 


HírekSzemélyesÍrások, interjúkOrszággyűlésVálasztókerületKéptárÉrdekességElérhetőség
© Lezsák Sándor - Webmester - Régi honlap - Oldaltérkép