Hírek
Személyes
Írások, interjúk
Országgyűlés
Választókerület
Képtár
Érdekesség
Elérhetőség
Hírek, aktualitások
Esterházy János-zarándoklat
2009. július 15.

2005 óta a Lekiteleki Népfőiskola, a Mindszenty Alapítvány és a Keresztény Élet c. katolikus hetilap évente szervezik a Kárpát-medence színtű középiskolai történelmi vetélkedőket, melyeken kezdettől erdélyi középiskolák is versenyeznek. Idén Gróf Esterházy János és kora volt a vetélkedő témája.

A 64 négytagú csapat közül a Gyulafehérvári Gróf Majláth Gusztáv Károly Teológiai Líceum diákjaiból álló csapat a második helyezést érte el. Az első nyolc helyezés csapatait (három diák+ felkészítő tanár) Lezsák Sándor, a Magyar Országgyűlés alelnöke 2009. július 6-a és 9.-e között egy felvidéki zarándoklatra hívta meg, melynek során az autóbuszos zarándokok megtekinthették a felvidéki politikus életszínterét. Gróf Esterházy János 1901. március 14-én született Nyitraújlakon. A Trianon utáni Csehszlovákiában  az Országos Keresztény Szocialista Párt, az Érsekújváron megalakult (1936) Egyesült Magyar Párt, majd az általa alapított (1938) Szlovenszkói Magyar Párt elnökeként védte a felvidéki magyarság és más ottani kisebbségek jogait, amiért szenvednie kellett.

2009-07-15_2.jpg


Pozsony felszabadítása után a szovjet hatóságok internálták, de 12 nap után szabadlábra helyezték. Utána a helyi ideiglenes szlovák kormány képviselőjével, Gusztav Husakkal tárgyalt, ahol szóvá tette a magyarok üldözését. Gusztav Husak utasítására letartóztatták és átadták a szovjet titkosszolgálatnak. Egy évig a moszkvai Ljubljankában tartották fogva. Koholt vádak alapján tíz év kényszermunkára ítélték és elküldték Szibériába. A szlovák Nemzeti Bíróság 1947. szeptember 16-án halálra ítélte a fasizmussal való együttműködés címen. A szovjet hatóságok 1949-ben kiadták a csehszlovák hatóságoknak. Elnöki kegyelemben részesült és életfogytiglani börtönbüntetést kapott. Külső segítséggel alkalma lett volna megszökni, de ezt elutasította, mondván, hogy ő nem bűnös, tehát nincs miért szöknie. Az 1955-ös általános amnesztia során a büntetését 25 évre csökkentették, de ebbe nem számították be a szovjet fogságban eltöltött időt. Csehszlovákia majdnem minden börtönében raboskodott, míg 1957. március 8-án a morvaországi Mírov börtönében meghalt. A börtönparancsnok nem adta ki a hamvait a családnak.


Gróf Esterházy János római katolikus politikus mély keresztény lelkülettel küzdött az elnyomottakért és viselte a neki igazságtalanul kiszabott börtönbüntetést, ezzel a mélyen keresztény életformájával kiérdemelte a magyarság és minden jóérzésű ember tiszteletét és megbecsülését. A Lakitelekről Felvidékre, Olmützbe, majd Prágába utazó 50 főt számláló zarándokcsapat élén Lezsák Sándor, a Magyar Köztársaság Parlamentjének nevében, a területileg illetékes olmütz-i érsekségen letette a zarándokok azon kérését, hogy az érsekség tegye meg Gróf Eszterházy János boldoggá avatásához az előzetes, de szükséges lépéseket. A Kárpát-medencei összetételű imádságos, fiatal zarándokcsapat a könnyekig meghatotta a küldöttséget fogadó és minden támogatását ígérő olmützi segédpüspököt, aki beszédében elmondta: a magyar diákokból, tanárokból, lelkipásztorokból és politikusokból álló zarándokcsapat egész Európa számára példát adott arra, hogyan kell felfedezni és megbecsülni a kereszténység és a nemzet nagy bajnokait.

 

Baróti László-SándorKéptár


Magyar Szemmel Emlékülés Lakiteleken
2019. március 30-31.
További képekTovábbi képek

Eseménynaptár
Áttekintő táblázatÁttekintő táblázat

Kereső
OK

Meghívók
Kölcsey Kör: Új arcok, régi harcok II.
Budapest, Polgárok Háza
2019. április 10. 18:00
XIX. Lakiteleki Filmszemle
A nevezési lapok és a filmek beküldési határideje: 2019. október 4.
Mindszenty szoboravatás és szentelő, valamint Mindszenty Emlékérem átadó

Petőfiszállás-Pálosszentkút kegytemploma 
2019. március 23. 10:30

További meghívókTovábbi meghívók

Lakitelek


TovábbTovább

Linkek

Linkek

Nemzeti Fórum

Lakiteleki Népfőiskola

MindszentyLogo.jpg

Linkek

Linkek

Fidesz - Magyar Polgári Szövetség

Kereszténydemokrata Néppárt

Fidelitas

 

 


HírekSzemélyesÍrások, interjúkOrszággyűlésVálasztókerületKéptárÉrdekességElérhetőség
© Lezsák Sándor - Webmester - Régi honlap - Oldaltérkép