Hírek
Személyes
Írások, interjúk
Országgyűlés
Választókerület
Képtár
Érdekesség
Elérhetőség
Hírek, aktualitások
Esterházy János emlékére rendeztek versenyt
2009. április 20.

A Matos Ádám, Kanyicska Dalma és Sütő Szilvia alkotta révkomáromi (Felvidék) Marianum Katolikus Gimnázium Szent András csapata nyerte az Esterházy János emlékére meghirdetett vetélkedőt szombaton, Lakitelken.

 

A Lakitelek Népfőiskola és a Keresztény Élet hetilap szerkesztősége az elmúlt években számos középiskolás vetélkedőt szervezett. Az idén meghirdetett versenynek Esterházy János, mártírsorsú felvidéki magyar politikus élete volt a témája. A határokon átívelő megmérettetésre hatvannál több hazai és határon túli csapat jelentkezett, s szervezésébe a (felvidéki) Pázmaneum Társulás is benevezett. Az elődöntők eredményei alapján a pénteki középdöntőben huszonöt csapat vett részt. Közülük választotta ki a zsűri a szombati döntőbe jutó tizenkét csapatot. A játékos ügyességi versenyekkel színesített vetélkedő kérdéseit – mint már eddig is minden alkalommal – Olajos István, lakiteleki Eötvös-iskola történelemtanár igazgatója állította össze és a versenyt is ő vezette le.

Az esemény híre a mártírsorsú felvidéki politikus lányához, a Rómában élő Esterházy-Malfatti Alice-hoz is eljutott, aki szombat délelőtt telefonon fejezte ki háláját a szervezőknek, egyúttal sikeres szereplést kívánt a verseny résztvevőinek. A döntőn rövid időre Bábel Balázs, a Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegye érseke, metropolita is megjelent.

A végig rendkívül szoros döntő második helyén a tavalyi győztes, a gyulafehérvári Majláth-, míg a harmadikon a budapesti Baht Nabijj-csapat végzett. A szegedi Liberum veto a negyedik, míg a nyárlőrinci Szent Lőrinc csapat az ötödik lett. A hatodik helyen a kalocsai Asztrik népe a balassagyarmati Bonummal osztozott. A hetedik helyezést a veszprémi Krisztus katonái szerezték meg.

Az eredményhirdetés után Lezsák Sándor bejelentette: a gazdag könyvjutalom mellett, a vetélkedő fődíjaként a verseny legjobb nyolc csapata és felkészítő tanáraik július 6. és 9. között részt vesznek az Esterházy János emlékére szervezett nyári zarándokúton, melynek során ellátogatnak a mártírsorsú gróf szülőhelyére, Nyitraújlakra, de Csehország fővárosába, Prágába is eljutnak majd.

A zsűri:

Az elnöki teendőket a házigazda Lezsák Sándor író-költő, az Országgyűlés alelnöke látta el. Társelnökként Molnár Imre, történész, Esterházy-kutató, a Külügyminisztérium munkatársa segítette. A zsűri tagja: Czoborczy Bence a Keresztény Élet főszerkesztője, Karaffa János, felsőtúri plébános, a Pázmaneum Társulás elnöke, Harmatos Áronné, nyugalmazott iskolaigazgató és Olajosné Kádár Ilona történelemtanár.

Szász András
baon.hu

 


Képtár


Kásler Miklós miniszter előadása, valamint Megyer Márta és Kis-Tóth Ferenc kiállításának megnyitója
2019. június 14.
További képekTovábbi képek

Eseménynaptár
Áttekintő táblázatÁttekintő táblázat

Kereső
OK

Meghívók
Kölcsey Kör: Új arcok, régi harcok II.
Budapest, Polgárok Háza
2019. április 10. 18:00
XIX. Lakiteleki Filmszemle
A nevezési lapok és a filmek beküldési határideje: 2019. október 4.
Mindszenty szoboravatás és szentelő, valamint Mindszenty Emlékérem átadó

Petőfiszállás-Pálosszentkút kegytemploma 
2019. március 23. 10:30

További meghívókTovábbi meghívók

Lakitelek


TovábbTovább

Linkek

Linkek

Nemzeti Fórum

Lakiteleki Népfőiskola

MindszentyLogo.jpg

Linkek

Linkek

Fidesz - Magyar Polgári Szövetség

Kereszténydemokrata Néppárt

Fidelitas

 

 


HírekSzemélyesÍrások, interjúkOrszággyűlésVálasztókerületKéptárÉrdekességElérhetőség
© Lezsák Sándor - Webmester - Régi honlap - Oldaltérkép