Hírek
Személyes
Írások, interjúk
Országgyűlés
Választókerület
Képtár
Érdekesség
Elérhetőség
Hírek, aktualitások
Esterházy János emlékére rendeztek versenyt
2009. április 20.

A Matos Ádám, Kanyicska Dalma és Sütő Szilvia alkotta révkomáromi (Felvidék) Marianum Katolikus Gimnázium Szent András csapata nyerte az Esterházy János emlékére meghirdetett vetélkedőt szombaton, Lakitelken.

 

A Lakitelek Népfőiskola és a Keresztény Élet hetilap szerkesztősége az elmúlt években számos középiskolás vetélkedőt szervezett. Az idén meghirdetett versenynek Esterházy János, mártírsorsú felvidéki magyar politikus élete volt a témája. A határokon átívelő megmérettetésre hatvannál több hazai és határon túli csapat jelentkezett, s szervezésébe a (felvidéki) Pázmaneum Társulás is benevezett. Az elődöntők eredményei alapján a pénteki középdöntőben huszonöt csapat vett részt. Közülük választotta ki a zsűri a szombati döntőbe jutó tizenkét csapatot. A játékos ügyességi versenyekkel színesített vetélkedő kérdéseit – mint már eddig is minden alkalommal – Olajos István, lakiteleki Eötvös-iskola történelemtanár igazgatója állította össze és a versenyt is ő vezette le.

Az esemény híre a mártírsorsú felvidéki politikus lányához, a Rómában élő Esterházy-Malfatti Alice-hoz is eljutott, aki szombat délelőtt telefonon fejezte ki háláját a szervezőknek, egyúttal sikeres szereplést kívánt a verseny résztvevőinek. A döntőn rövid időre Bábel Balázs, a Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegye érseke, metropolita is megjelent.

A végig rendkívül szoros döntő második helyén a tavalyi győztes, a gyulafehérvári Majláth-, míg a harmadikon a budapesti Baht Nabijj-csapat végzett. A szegedi Liberum veto a negyedik, míg a nyárlőrinci Szent Lőrinc csapat az ötödik lett. A hatodik helyen a kalocsai Asztrik népe a balassagyarmati Bonummal osztozott. A hetedik helyezést a veszprémi Krisztus katonái szerezték meg.

Az eredményhirdetés után Lezsák Sándor bejelentette: a gazdag könyvjutalom mellett, a vetélkedő fődíjaként a verseny legjobb nyolc csapata és felkészítő tanáraik július 6. és 9. között részt vesznek az Esterházy János emlékére szervezett nyári zarándokúton, melynek során ellátogatnak a mártírsorsú gróf szülőhelyére, Nyitraújlakra, de Csehország fővárosába, Prágába is eljutnak majd.

A zsűri:

Az elnöki teendőket a házigazda Lezsák Sándor író-költő, az Országgyűlés alelnöke látta el. Társelnökként Molnár Imre, történész, Esterházy-kutató, a Külügyminisztérium munkatársa segítette. A zsűri tagja: Czoborczy Bence a Keresztény Élet főszerkesztője, Karaffa János, felsőtúri plébános, a Pázmaneum Társulás elnöke, Harmatos Áronné, nyugalmazott iskolaigazgató és Olajosné Kádár Ilona történelemtanár.

Szász András
baon.hu

 


Képtár


Kézilabdapályát avattak Pálmonostorán
2018. június 14.
További képekTovábbi képek

Eseménynaptár
Áttekintő táblázatÁttekintő táblázat

Kereső
OK

Meghívók
Kölcsey Kör: Nem az ősöket kell követni, hanem azt, amit az ősök követtek

Budapest, Polgárok Háza
2018. május 16. 18.00 óra

Kölcsey Kör: A migrációról – másként

Kecskemét, Hírös Turisztikai Központ
2018. április 26. 18.00

Kölcsey Kör: Egymillió

Budapest, Polgárok Háza
2018. március 6. 18.00

További meghívókTovábbi meghívók

Lakitelek


TovábbTovább

Linkek

Magyar Országgyűlés

Nemzeti Fórum

Lakiteleki Népfőiskola

MindszentyLogo.jpg

Linkek

kis-kunsag.jpg

Fidesz - Magyar Polgári Szövetség

Kereszténydemokrata Néppárt

Kisgazda Polgári Szövetség

Fidelitas

Lungo Drom

MAGOSZ

http://www.orologirepliche.it

 


HírekSzemélyesÍrások, interjúkOrszággyűlésVálasztókerületKéptárÉrdekességElérhetőség
© Lezsák Sándor - Webmester - Régi honlap - Oldaltérkép