Hírek
Személyes
Írások, interjúk
Országgyűlés
Választókerület
Képtár
Érdekesség
Elérhetőség
Írások, interjúk
Esterházy János méretű példaképekre van szükség


Új Idők Kávéház


Vendégünk Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke

- A minap Dobos László felvidéki íróval beszélgettem, aki azt mondta: a kitelepítések óta ilyen rossz helyzetben a felvidéki magyarság még nem volt.

- Mint ahogy a hazai magyarság is évtizedek óta nem volt ilyen rossz erkölcsi, anyagi és szociális helyzetben. Persze mást mutat a felszín, mert a bulvártelevíziók híradói, vagy éppen újságjaik nem adnak hiteles képet arról, hogy mi történik itt, a Kárpát-medencében. A magyarországi magyar családok, számításunk szerint, februárban - több mint egymillió ember - nem tudja kifizetni az adósságát, a közüzemi számláit, a hiteleit, és ezzel olyan csúszdára kerül, amely beláthatatlan következményekkel járó mélységbe visz. Már most tapasztalni azt, hogy bankok, cégek szervezkednek arra, hogyan fogják megsegíteni a családokat, de úgy, hogy aztán rá fog menni a ház, rámegy a vagyon, s végül rámennek az életek. Ez egy rendkívül súlyos életválság. Ezzel együtt az a példátlan méretű etnikai tisztogatás, amely a Kárpát-medencében történik, a Felvidéken, a Délvidéken, a Kárpátalján és Erdélyben, egy másik megállíthatatlannak tűnő folyamatot jelez. Mindezek kezelésére egy erőtlen Magyarország, egy Nyugaton hiteltelen magyar kormány képtelen tenni bármit is.

- Jól hiszem, hogy a legújabb kori Kárpát-medencei magyarüldöztetés a 2004. december 5-i sikertelen népszavazással kezdődött?

- Ennek a posztkommunista, liberális kormányzatnak három történelminek nevezhető bűne van. Ezek oly súlyosak, hogy keresztény emberként mondom: Isten bocsássa meg nekik vétkeiket! Az egyik éppen december 5-e, amikor megtagadták nemzettársaikat, a másik az őszödi beszéd, míg a harmadik 2006. október 23-a. Az 1956-os forradalom és szabadságharc ötvenedik évfordulóját tették tönkre. A forradalom érzékelhetően jelen van a világban, és világszerte elismeréssel nyilatkoznak róla a politikusok. Ezekért a történelmi bűnökért ennek a kormányzatnak felelnie kell.

- A Felvidéken, Ipolyságon vagyunk, Sajó Sándor szobrát leplezte le a magyar parlament alelnökeként Z. Urbán Aladárral együtt, aki a Felvidéki Palóc Társaság vezetője. Helyhez illő tán a kérdés: lát-e lehetőséget itt a Felvidéken a magyarság és a szlovákok összebékítésére?

- Nézze, úgy a Fico, mint a Gyurcsány nevet régen elfejtik majd az emberek, de Sajó Sándor szobra itt fog állni a városka kéttornyú temploma előtt. Ám kérdésére válaszolva, több évtizedes tapasztalatomra támaszkodva mondhatom olyan emberként, aki járom a Felvidéket, Kárpátalját, hogy igenis megvannak azok a belső kötődések a magyarok és a szlovákok között, amely ezen a mostani állapoton is túl fogja őket segíteni. Azt remélem, hogy a most szerzett sérülések nem lesznek felejthetetlenek. Tiszta szívből mondom, várom, hogy kitörjön az a forrás, amely a sok szennyet kimossa például a Felvidékről. Hiszem és tudom, hogy keresztények vagyunk, és ebben a globalizált világban előbb-utóbb jól felfogott érdekünk lesz az összefogás, mert ellenkező esetben könnyen megtörténhet, hogy magyarok és szlovákok, nem keresztény erőknek leszünk az útjában. Nyugodtan élhetnének itt együtt az emberek, de látom, ennek a nyugalomnak nagyon sokan igyekeznek ellene tenni, zavarost teremteni, amelyben aztán halászhatnak. És hiszek abban a történelmi személyiségben, aki Esterházy János volt, s akinek mártírsorsa, amelyet humánus gondolkodásmódja miatt mértek ki rá, el fogja érni a Felvidéken élők tudatát. Esterházy jelentőségét szerénységem is többször próbálta felerősíteni, s tudjuk, ma már több mint egy gondolat az egyház részéről is, hogy az egyháztörténetben is őt megillető helyre kerüljön. Ebben az ügyben nekünk, magyaroknak ugyanúgy feladataink vannak, mint a szlovákoknak, de még a cseheknek is, például a prágai érseknek, hiszen ott van ez a jelentős politikus eltemetve.

- Nem túl merész gondolat, hogy gróf Esterházy János személyisége forraszthatja egybe a magyarságot és a szlovákságot?

- Esterházy kikezdhetetlen! Nem véletlen, hogy a szélsőséges kommunista Gustav Husakék gyorsan likvidálni akarták, hiszen éppen erkölcsi feddhetetlensége miatt állt nekik útjukban. De hiszem, hogy mai világunkban, amikor a tisztességre, a szolidaritásra, a becsületre és a szeretetre van a legnagyobb szükség, akkor nemcsak a magyar és a szlovák, hanem végül is minden nemzet számára - s ebben van a római katolikus egyház felelőssége - nagy-nagy szükség van az Esterházy János méretű példaképekre.


Vödrös Attila
Új Idők

 

 

Képtár


Magyar Szemmel Emlékülés Lakiteleken
2019. március 30-31.
További képekTovábbi képek

Eseménynaptár
Áttekintő táblázatÁttekintő táblázat

Kereső
OK

Meghívók
Kölcsey Kör: Új arcok, régi harcok II.
Budapest, Polgárok Háza
2019. április 10. 18:00
XIX. Lakiteleki Filmszemle
A nevezési lapok és a filmek beküldési határideje: 2019. október 4.
Mindszenty szoboravatás és szentelő, valamint Mindszenty Emlékérem átadó

Petőfiszállás-Pálosszentkút kegytemploma 
2019. március 23. 10:30

További meghívókTovábbi meghívók

Lakitelek


TovábbTovább

Linkek

Linkek

Nemzeti Fórum

Lakiteleki Népfőiskola

MindszentyLogo.jpg

Linkek

Linkek

Fidesz - Magyar Polgári Szövetség

Kereszténydemokrata Néppárt

Fidelitas

 

 


HírekSzemélyesÍrások, interjúkOrszággyűlésVálasztókerületKéptárÉrdekességElérhetőség
© Lezsák Sándor - Webmester - Régi honlap - Oldaltérkép