Hírek
Személyes
Írások, interjúk
Országgyűlés
Választókerület
Képtár
Érdekesség
Elérhetőség
Hírek, aktualitások
Európa Szabadegyetem a Népfőiskolán
2009. július 4.

Javában tart a Lakitelek Népfőiskola Európa Szabadegyeteme, melynek témája: Nemzet és politika, nemzetpolitika. Képzési felépítése hat kollégiumra bontható. A kollégiumok témája egymástól eltérőek. Vannak, amelyek kifejezetten a közélettel, mások a Magyar kultúrával foglalkoznak, de a kollégiumok tagjai összevont előadásokon is részt vesznek.

Az eredeti program szerint Lezsák Sándor és Bíró Zoltán köszöntötte volna a résztvevőket, de az Országgyűlés alelnöke, Nagy Alajos (a Magyar Szabadságharcos Világszövetség volt tiszteletbeli európai elnöke) temetésén mondott beszédet, az elhunyt szülőfalujában. A plenáris ülésen így Bíró Zoltán (irodalomtörténész, az MDF alapító tagja) köszöntötte az idelátogató vendégeket. Beszédében elmondta, hogy véleménye szerint a nemzet nem a polgári átalakulástól, hanem a magyarok nemzeti identitástudatának megjelenésével indult el. A nemzetet közös történelem, közös nyelv és kulturális örökség köti össze. Szót ejtett még a nemzetközi gazdasági rendszer átalakításának szükségességéről az ezt irányító háttérhatalom kártékony működéséről és a kormány családellenes politikájáról.

A nap soron következő előadója Fodor Lajos nyugalmazott vezérkari főnök volt, aki Magyarország honvédelmi helyzetéről tartott előadást. A NATO-hoz és az Európai Unióhoz való csatlakozás óriási változást hozott, hiszen ezen túl Magyarország mind a két szervezet katonai erejére és támogatására számíthat, egy esetleges konfliktus idején. Ezeket a lehetőségeket tudnunk kell kihasználni és hazánk érdekeit érvényesíteni másokkal szemben - mondta el a tábornok.

A délelőtt zárásaként Esztergályos Jenő, az Apáczai kiadó alapító tulajdonosa beszélt a magyar oktatásról, az általuk forgalmazott tankönyvekről és interaktív oktatási eszközeikről.


A délutáni programok keretein belül Solymosi Bertold, a Kis-Kunság alapító-szerkesztője számolt be a térségi-regionális médiapiac aktuális helyzetéről és lehetséges jövőképéről. A nap végén Dr. Horváth Béla (a Nemzeti Fórum Kölcsey körének vezetője) megdöbbentő és érdekfeszítő előadást tartott „Veszélyben az éltető vizünk” címmel. Ebben röviden összefoglalta Magyarország vízügyi helyzetét melyről a későbbiekben részletesen olvashatnak.


kis-kunsag.hu

 

 A kis falu nagy sikerei - Túristvándi polgármester asszonya tartott előadást a Népfőiskolán


A Lakitelek Népfőiskolán sok érdekes emberrel lehet találkozni. Miniszterekkel, nagykövetekkel, képviselőkkel egyaránt, az viszont nem megszokott, hogy egy kis szabolcsi falu 5 gyermekes polgármestere is tiszteletét teszi az előadók között.


Ha viszont ez így van, akkor valószínűleg nem véletlenül. Az Ukrajnától 25, Romániától pedig 30 km-re levő Túristvándi polgármester asszonya, Sira Magdolna, aki annak idején a választásokat csak 2 szavazattal nyerte meg, olyan dolgokat vitt végbe falujában, amelyek az ország összes vezetője számára példamutató.


Sira Magdolna elmondta, amikor a falu élére került, ott nem volt más, mint 720 lakos -akiknek mindösszesen 2%-a volt diplomás - kiugróan magas munkanélküliség és egy fél kész panzió. A panziót befejezték és kihasználva az ország egyetlen 3 kerekű vízimalmát és a Mátyás kőfaragói által készített református templomot, a gyönyörű környezetet, ma az egy főre jutó vendég éjszakák száma 10-re növekedett. Évek óta rendeznek Halászléfőző fesztivált, nemzetközi Molnár-találkozót és már az Építészek Országos Találkozójára is sor került a faluban. Létrehoztak egy szociális szövetkezetet azok számára, akik segíteni szeretnének saját magukon, és ki szeretnék egészíteni a jövedelmüket. Ez a vállalkozás lehetőséget ad a fű lenyírására, takarításra, gereblyézésre és egyéb munkákra, a szolgáltatást megrendelő magánszemélyeknél. Ez az első évben a vártnál nagyobb, 4-5 milliós jövedelmet hozott a falunak. A falu lakói művelhető földterületet is bérelhetnek az önkormányzattól, melyen maguk gazdálkodnak, plusz jövedelemért. A helyben árusított ajándéktárgyakat eddig Budapestről vásárolták, de most létrehoztak egy üzemet, melyben lehetőség van ezek gyártására, így 33 megváltozott munkaképességű falubelit tudnak alkalmazni. Igyekeznek az embereket arra ösztönözni, hogy saját falujuk lakóitól vásárolják az élelmiszereket és az egyéb helyben megtermelhető fogyasztási cikkeket egyaránt.


A falu 20-25%-a cigány ember. A polgármester elmondása szerint nem emlékszik olyan esetre, amikor egy tyúkot is elloptak volna. 1997 óta cigány nyelvórákat és ismereti képzéseket tartanak a kisebbség kultúrájáról, az iskola befejeztével pedig minden diák egy középfokú lovári nyelvvizsgával rendelkezik. Az általános iskolások 4.5-es teljesítmény felett minden évben részt vehetnek egy külföldi úton, amely költségeinek 80%-át a település fedezi. A középiskolásoknál a 3.5-es átlagot meghaladóan ösztöndíjakat kapnak a gyerekek. Ezen kívül minden frissen végzett fiatal 1 évig az önkormányzatnál dolgozhat, amivel az ifjabb generáció elvándorlását próbálják megállítani.


kis-kunsag.hu

 


Képtár


Kurultaj szervezőinek díszvacsorája Bugacon
2018. október 12.
További képekTovábbi képek

Eseménynaptár
Áttekintő táblázatÁttekintő táblázat

Kereső
OK

Meghívók
Keleti Nyelveket Ismertető tanfolyamok
Kezdő szinten: azeri, belarusz, grúz, kazah és haladó szinten: belarusz nyelvből.
Jelentkezési határidő: 2018. október 22.
Felhívás: Grillázs készítő verseny

Lakitelek Népfőiskola
Jelentkezési határidő:
2018. október 19.

Puszták Aranya c. kiállítás megnyitója
Kápolnásnyék
2018. október 13. 11.00
További meghívókTovábbi meghívók

Lakitelek


TovábbTovább

Linkek

Magyar Országgyűlés

Nemzeti Fórum

Lakiteleki Népfőiskola

MindszentyLogo.jpg

Linkek

kis-kunsag.jpg

Fidesz - Magyar Polgári Szövetség

Kereszténydemokrata Néppárt

Kisgazda Polgári Szövetség

Fidelitas

Lungo Drom

MAGOSZ

http://www.orologirepliche.it

 


HírekSzemélyesÍrások, interjúkOrszággyűlésVálasztókerületKéptárÉrdekességElérhetőség
© Lezsák Sándor - Webmester - Régi honlap - Oldaltérkép