Hírek
Személyes
Írások, interjúk
Országgyűlés
Választókerület
Képtár
Érdekesség
Elérhetőség
Hírek, aktualitások
Évről évre nő az érdeklődés a bugaci törzsi gyűlés iránt
2018. július 23.

Egyebek mellett hagyományőrző seregszemle és a hun–avar–magyar örökséget bemutatókiállítások is láthatók majd a Lezsák Sándor fővédnökségével tartandó Kurultajon.

A Magyar Turán Alapítvány által életre hívott Magyar Turán Szövetség augusztus 10-e és 13-a között rendezi meg a Kurultaj Magyar Törzsi Gyűlés ünnepét, Bugacon. Bíró András Zsolt, az alapítvány elnöke lapunknak elmondta, most száznál több csapat érkezik Bugacra, s képviseltetik magukat Kárpátalja, Erdély, a Délvidék és a Felvidék hagyományőrzői is.

A látogatók száma évről évre örvendetesen nő, így az idén – ha kedvező lesz az időjárás – a főnapon, azaz szombaton akár száznyolcvanezer ember is fölkeresheti a Kurultajt – mondta lapunknak Bíró András Zsolt antropológus, a Magyar Természettudományi Múzeum kutatója. A Magyar Turán Alapítvány elnöke, aki egyben a Kurultaj főszervezője is, kifejtette, szerencsére a hely nem probléma, hiszen több tíz hektár áll még rendelkezésükre, ha bővíteni kell. A logisztika persze már keményebb dió. Ennek jellemzésére elárulta, már most is hetven kamion szállítja a felszerelést, a lovakat, a jurtákat és minden egyéb kelléket. Mindig igyekszünk úgy osztani a látogatókat, hogy senki ne érezze magát rosszul, esetleg nyomorogva, s a korábbi esztendőkben kialakított rendszer erre szép reményt ad – fogalmazott.

A Kurultaj fővédnöke a korábbi gyakorlathoz hasonlóan Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke. Most száznál több csapat érkezik Bugacra. Képviseltetik magukat Kárpátalja, Erdély, a Délvidék és a Felvidék hagyományőrzői is. A Kurultaj a Kárpát-medence egyik legrangosabb eseményévé nőtte ki magát, az ősöknek és a magyar történelem jeles alakjainak állít emléket, és 2010 óta olyan kapoccsá vált, amely képes egyesíteni szétszóródott honfitársainkat, nemzetünket – hangoztatta az elnök.

Mindezen túl – a sztyeppei lovasnomád népekkel való rokonság révén – egy nagy törzsi gyűlés, a magyarokkal rokon keleti népek kulturális találkozója is – magyarázta a főszervező. Az Európában páratlan találkozó három napján csaknem huszonöt rokon nemzet mutatkozik be, és több mint félszáz olyan programon vehetnek részt a polgárok, amelyeken a hun-türk tudatú népek képviselői saját, rendkívül színes és értékes kultúrájukból adnak ízelítőt.

Az ünnepségen hagyományőrző seregszemle, harci bemutatók, lovas versenyek és vetélkedők, íjászprogramok, a hun–avar–magyar örökséget bemutató kiállítások, népzenei programok lesznek, továbbá kétszer is megidézzük a pozsonyi csatát – mondta az antropológus. Közölte, hatalmas jurtatábor épül, s kézműves-bemutatók és vásár, valamint tudományos ismeretterjesztő előadások színesítik majd a törzsi gyűlést. A rendezők természetesen gondoltak a legfiatalabbakra is.

Erősek vagyunk, elbírjuk a balliberális média rendre felbukkanó gúnyolódását, az pedig külön öröm számunkra, hogy az igénytelenségükkel saját magukat minősítik – fogalmazott Bíró András Zsolt. Hozzátette, a saját munkájukat sokkal inkább az árazza be, hogy évről évre egyre többen kíváncsiak rájuk, s ez erőt ad a továbbiakra, a magyarság és a rokon népek hagyományainak és kultúrájának ápolására, megidézésére.

Magyar Hírlap


Képtár


Szent II. János Pál pápa vérereklyéjének megáldása Izsákon
2018. október 14.
További képekTovábbi képek

Eseménynaptár
Áttekintő táblázatÁttekintő táblázat

Kereső
OK

Meghívók
Keleti Nyelveket Ismertető tanfolyamok
Kezdő szinten: azeri, belarusz, grúz, kazah és haladó szinten: belarusz nyelvből.
Jelentkezési határidő: 2018. október 22.
Felhívás: Grillázs készítő verseny

Lakitelek Népfőiskola
Jelentkezési határidő:
2018. október 19.

Puszták Aranya c. kiállítás megnyitója
Kápolnásnyék
2018. október 13. 11.00
További meghívókTovábbi meghívók

Lakitelek


TovábbTovább

Linkek

Magyar Országgyűlés

Nemzeti Fórum

Lakiteleki Népfőiskola

MindszentyLogo.jpg

Linkek

kis-kunsag.jpg

Fidesz - Magyar Polgári Szövetség

Kereszténydemokrata Néppárt

Kisgazda Polgári Szövetség

Fidelitas

Lungo Drom

MAGOSZ

http://www.orologirepliche.it

 


HírekSzemélyesÍrások, interjúkOrszággyűlésVálasztókerületKéptárÉrdekességElérhetőség
© Lezsák Sándor - Webmester - Régi honlap - Oldaltérkép