Hírek
Személyes
Írások, interjúk
Országgyűlés
Választókerület
Képtár
Érdekesség
Elérhetőség
Hírek, aktualitások
Ez a nap sérthetetlen és sebezhetetlen
2014. március 16.

Magam is történelmet tanító pedagógusként vallom, hogy ez a nap, március 15-e sérthetetlen és sebezhetetlen - mondta Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke szombaton Lakiteleken.

Ahogy december 24-e Jézus születésnapja, a szenteste, a keresztény ember, a család sebezhetetlen ünnepe és reménysége, úgy Petőfiék forradalmi napja minden magyar sérthetetlen és sebezhetetlen ünnepnapja - hangsúlyozta a Templom téren tartott megemlékezésen elmondott beszédében Lezsák Sándor.

Az alelnök szerint, 1848. március 15. eseménysora úgy elevenedik meg és "kerül a tudatunkba", mint ahogy a betlehemes játékban megelevenednek az események.

Ez a nap, március 15-e Petőfiék napja békében és háborúban, tiltásban és fenyegetettségben és válságban mindenkor, és ma is képes felizzítani a hazaszeretet szent ügyét - fogalmazott.

Ez a nap sérthetetlen és sebezhetetlen

Az egykor Lakiteleken tanító politikus szólt arról, hogy ez a nap nem csak a magyar nemzet "legszebb arcát mutatja" meg minden esztendőben, de látleletet ad történelmi hazánk, a Kárpát-medence "jelen való" állapotáról is.

A nap újra és újra megfogalmazza az egyszerű nyelvtani tételt: a szabadságnak nincsen többes száma, nincsen kisebb szabadság és nincsen nagyobb szabadság. Az Európai Unióban sincs - tette hozzá.

Lezsák Sándor az anyanyelv használatát olyan alapvető emberi jognak nevezte, mint a "szabad lélegzetvétel".

Szavai szerint, "ahol sírjaink domborulnak", ott kell megteremteni a boldogulást, az "építkező élet" lehetőségeit. Itthon legyünk otthon, ez jogos igénye az Erdélyben, Kárpátalján, a Felvidéken, Délvidéken, a Várvidéken élő, nem kisebbségnek, hanem az őshonos magyarok számára - tette hozzá.

Felhívta a figyelmet arra, nem szabad feledni, hogy "miképpen oldotta békévé az emlékezet a megbocsájthatatlan bűnöket, s hogyan lett a gyűlölt Ferenc Józsefből Ferenc Jóska".

Azt mondta, hogy kétharmados többséggel sikerült új alkotmányt, "alaptörvényt adni a történelmi hazának". Hozzátette, hogy "ez nemcsak Magyarország alaptörvénye, ez alaptörvénye minden magyarnak".

Reményét fejezte ki, hogy Magyarország képes lesz a "közösségi álmokat és az egyéni tisztességes álmokat" megvalósítani.

Ez a nap sérthetetlen és sebezhetetlen

Az ünnepség keretében négyen tettek állampolgári esküt Felföldi Zoltán polgármester előtt, aki hangsúlyozta: az építés időszakában van az ország, kérte, hogy ehhez a munkához járuljanak hozzá az új állampolgárok. A templomkertben több mint négyszázan vettek részt az ünnepségen.

bgj \ bzt \ bdó

(Forrás: MTI)

További fotók ide kattintva megtekinthetők a képtárban


Képtár


Kásler Miklós miniszter előadása, valamint Megyer Márta és Kis-Tóth Ferenc kiállításának megnyitója
2019. június 14.
További képekTovábbi képek

Eseménynaptár
Áttekintő táblázatÁttekintő táblázat

Kereső
OK

Meghívók
Kölcsey Kör: Új arcok, régi harcok II.
Budapest, Polgárok Háza
2019. április 10. 18:00
XIX. Lakiteleki Filmszemle
A nevezési lapok és a filmek beküldési határideje: 2019. október 4.
Mindszenty szoboravatás és szentelő, valamint Mindszenty Emlékérem átadó

Petőfiszállás-Pálosszentkút kegytemploma 
2019. március 23. 10:30

További meghívókTovábbi meghívók

Lakitelek


TovábbTovább

Linkek

Linkek

Nemzeti Fórum

Lakiteleki Népfőiskola

MindszentyLogo.jpg

Linkek

Linkek

Fidesz - Magyar Polgári Szövetség

Kereszténydemokrata Néppárt

Fidelitas

 

 


HírekSzemélyesÍrások, interjúkOrszággyűlésVálasztókerületKéptárÉrdekességElérhetőség
© Lezsák Sándor - Webmester - Régi honlap - Oldaltérkép