Hírek
Személyes
Írások, interjúk
Országgyűlés
Választókerület
Képtár
Érdekesség
Elérhetőség
Hírek, aktualitások
Falunap és Kun-Szállás Foglalás
2015. szeptember 8.

A harmadik Kun Világtalálkozó társrendezvényeként szervezték meg a hétvégén a történelmi Kun-Szállás Foglalást Kunszálláson.

A kun hagyományok megőrzésére irányuló világtalálkozóhoz tizennyolc kis- és nagykunsági település csatlakozott, így Kunszállás is, ahol a hagyományos falunap keretében rendezték meg a Kun-Szállás Foglalást. A rendezvényt Lezsák Sándor az Országgyűlés alelnöke, az esemény fővédnöke nyitotta meg. – Szakadt gyökér csak kórót és szégyenfát nevel. Idézte köszöntőjében Buda Ferenc költőt a honatya, aki szerint egy-egy ilyen találkozó a gyökereinkről, az összetartozásról szól. Történelmi visszatekintésében kiemelte: évtizedek kellettek ahhoz, hogy a kunok beilleszkedjenek és gyökeret verjenek nálunk. De mára a magyar nemzet alkotó részeivé váltak.

Falunap és Kun-Szállás Foglalás

A kétnapos találkozó bővelkedett programokban, minden korosztály találhatott kedvére valót. Az érdeklődők láthattak többek között kun viselet- és harci bemutatót. Fellépett a Motiva zenekar, bemutatkoztak a testvérfalu, Agyagfalva néptáncosai és a kunszállási Csűrcsavaró néptánccsoportja is. Szombaton tartották a hetedik térségi nyugdíjas kulturális találkozót.

Miközben a színpadon egymást követték a fellépők a helyiek főzőtudományukat mérték össze a már hagyományos főzőversenyen. Az esemény színfoltja volt Kovács Imre leköszönő kiskunkapitány előadása a három szomszédos település – Fülöpjakab, Kunszállás és Jakabszállás – XIV. századi kun kapcsolatáról. Előadását a Kecskeméti Huszárok Hagyományőrző Egyesületének emlékműsora, és a helyi gyerekekből álló Porkavaró és Virgonc tánccsoport fellépése követte. A falunap a Balkan Fanatik, illetve a Historica történelmi rock zenekar koncertjével és hajnalig tartó mulatsággal zárult.

Vajda Piroska

(Forrás: BAON.hu)


Képtár


Márton-napi libavacsora a Népfőiskolán
2018. november 10.
További képekTovábbi képek

Eseménynaptár
Áttekintő táblázatÁttekintő táblázat

Kereső
OK

Meghívók
Kölcsey Kör: Népfőiskola, 2019
Budapest, Polgárok Háza
2018. november 21. 18.00
Művészet és társadalom - Klebelsberg Hét
Budapest
2018. november 17-18.
XVIII. Lakiteleki Filmszemle
Lakitelek Népfőiskola
2018. november 14-16.
További meghívókTovábbi meghívók

Lakitelek


TovábbTovább

Linkek

Magyar Országgyűlés

Nemzeti Fórum

Lakiteleki Népfőiskola

MindszentyLogo.jpg

Linkek

kis-kunsag.jpg

Fidesz - Magyar Polgári Szövetség

Kereszténydemokrata Néppárt

Kisgazda Polgári Szövetség

Fidelitas

Lungo Drom

MAGOSZ

http://www.orologirepliche.it

 


HírekSzemélyesÍrások, interjúkOrszággyűlésVálasztókerületKéptárÉrdekességElérhetőség
© Lezsák Sándor - Webmester - Régi honlap - Oldaltérkép