Hírek
Személyes
Írások, interjúk
Országgyűlés
Választókerület
Képtár
Érdekesség
Elérhetőség
Hírek, aktualitások
Fazekas Sándor: négy új termék a hungarikumok között
2015. október 13.

Négy magyar termékkel, a debreceni páros kolbásszal, a fröccsel, a bajai halászlével és az alföldi kamilla virágzattal bővült a hungarikumok listája - jelentette be a földművelésügyi miniszter kedden Debrecenben.

Ezzel 54-re nőtt a hungarikumok száma - tette hozzá Fazekas Sándor a Hungarikum Bizottság debreceni ülését követő sajtótájékoztatón a helyi városházán.

A tárcavezető a debreceni páros kolbászt olyan népi eredetű ételnek nevezte, amely saját kultúrával rendelkezik a mangalica tenyésztéstől a feldolgozáson és a kereskedésen át a vendéglátásig.

Fazekas Sándor reményét fejezte ki: ez a döntés is hozzájárul ahhoz, hogy a debreceni régi ízvilágával még jobb, még kedveltebb legyen.

Az pedig, hogy a 200 éves fröccs - amelyből 50-60-féle ismert - bekerült a hungarikumok közé, a szőlőtermesztést és a kulturált borfogyasztást is segítheti - fűzte hozzá.

Az egyedülálló bajai halászlé ezer éves halászati kultúrára támaszkodik, s a köré szervezett fesztivál több mint tízezer embert vonz évente - ecsetelte a földművelésügyi miniszter, a magyar Alföld legértékesebb gyógynövényének, a népi gyógyászat legfontosabb felfedezésének nevezve a negyedik új hungarikumot, a kamilla virágzatot.

Fazekas Sándor elmondta azt is, hogy a debreceni tanácskozás döntése alapján a Magyar Értéktárba került a szerencsi csokoládé, ezzel 127-re nőtt az értéktárban lévő termékek száma.

Kósa Lajos, a Fidesz országgyűlési frakciójának vezetője bejelentette: képviselőcsoportjuk kezdeményezi hazai elkülönített fejlesztési forrás létrehozását annak érdekében, hogy a hungarikumok igazi piaci szereplőkké válhassanak itthon és külföldön egyaránt.

A volt debreceni polgármester szerint nem elég a termékek kiválósága, meg kell szervezni, hogy olyan "piaci volumenben" készüljenek, ami megalapozza a sikert.

Papp László (Fidesz-KDNP), Debrecen polgármestere örömét fejezte ki, hogy a debreceni páros kolbásznak mind a négy változata - a csak sertéshúsból, a csak marhahúsból, a sertés és marha vegyeshúsból, illetve a kóser bárányhúsból készült páros - is felkerült a hungarikumok listájára.

A polgármester emlékeztetett rá, hogy a közelmúltban a helyi gasztronómia több képviselőjével debreceni páros kolbász kódexet írtak alá a felkutatott, eredeti receptúra szerint készülő páros kolbászok kínálatának elterjesztése érdekében.

Debrecen az eredeti páros kolbász gyártására "struktúrát akar építeni" a tenyésztőkkel, a feldolgozókkal és a vendéglátókkal összefogva, amiben számít a Mangalica Szövetség együttműködésére is - mondta Papp László.

A város szeretné elérni, hogy másik nevezetes terméke, a debreceni mézeskalács is felkerüljön a hungarikumok listájára - fűzte hozzá.

(Forrás: MTI)


Képtár


Kurultaj szervezőinek díszvacsorája Bugacon
2018. október 12.
További képekTovábbi képek

Eseménynaptár
Áttekintő táblázatÁttekintő táblázat

Kereső
OK

Meghívók
Keleti Nyelveket Ismertető tanfolyamok
Kezdő szinten: azeri, belarusz, grúz, kazah és haladó szinten: belarusz nyelvből.
Jelentkezési határidő: 2018. október 22.
Felhívás: Grillázs készítő verseny

Lakitelek Népfőiskola
Jelentkezési határidő:
2018. október 19.

Puszták Aranya c. kiállítás megnyitója
Kápolnásnyék
2018. október 13. 11.00
További meghívókTovábbi meghívók

Lakitelek


TovábbTovább

Linkek

Magyar Országgyűlés

Nemzeti Fórum

Lakiteleki Népfőiskola

MindszentyLogo.jpg

Linkek

kis-kunsag.jpg

Fidesz - Magyar Polgári Szövetség

Kereszténydemokrata Néppárt

Kisgazda Polgári Szövetség

Fidelitas

Lungo Drom

MAGOSZ

http://www.orologirepliche.it

 


HírekSzemélyesÍrások, interjúkOrszággyűlésVálasztókerületKéptárÉrdekességElérhetőség
© Lezsák Sándor - Webmester - Régi honlap - Oldaltérkép