Hírek
Személyes
Írások, interjúk
Országgyűlés
Választókerület
Képtár
Érdekesség
Elérhetőség
Hírek, aktualitások
Fekete Pál a tanítók tanítója volt
2015. október 19.

Ami maradandó címmel rendeztek emlékkiállítást a Petőfi Emlékházban Fekete Pál országgyűlési képviselő, a Kiskunfélegyházi Közművelődési Egyesület alapítója, a város díszpolgára halálának 20. évfordulója alkalmából.

Az emlékkiállítást megelőzően a Felsőtemetőben, Fekete Pál sírjánál gyűltek össze tisztelői, rokonai, barátai, volt kollégái, tanítványai, hogy a halk szavú, mégis következetes pedagógusra emlékezzenek. A Platán-iskola tanulói idézték fel a díszpolgár életének legfontosabb mozzanatait.

Fekete Pál a tanítók tanítója volt

– Fekete Pál a tanítók tanítója volt – fogalmazott az emlékkiállítás megnyitóján egykori kollégája, Lezsák Sándor országgyűlési képviselő. A honatya közös történetiket idézte fel. Mint mondta, szakfelügyelőként ismerte meg Fekete Pált, aki egyik tanórájára látogatott. Az első találkozást később egyre több követte. Kapcsolatukat kezdetben távolságtartás jellemezte, ám később barátsággá nemesedett. – Teljesen természetes volt, hogy amikor a lakiteleki találkozót szerveztük, Palit is megkeresem. Így ismerhettem halk szavú, de messze hangzó személyiségét. Munkássága példázat arra, hogyan lehet mozgósítani a helyi közösséget. Precizitásával a parlamentben is sajátos stílust teremtett. Hűséges ember volt, hűséges az elveihez, de úgy ment el, hogy az ország betegségével nem tudott megbékélni – mondta visszaemlékezésében Lezsák Sándor.

Fekete Pál már diákként kitűnt társai közül tehetségével. Verseket írt, szépen énekelt, tornászversenyek dobogós résztvevője volt, de a természettudományos tárgyak is érdekelték. 1956-ban harmadikos gimnazistaként őszinte hittel és lelkesedéssel vett részt a városi megmozdulásokban. Ő szavalta a Petőfi-szobornál a költő Forradalom című versét. A szervezkedésekben való részvételért 8 hónapig előzetes letartóztatásba került, majd 6 hónap börtönbüntetést kapott, szabadulása után az ország egyetlen középiskolája sem fogadta, ezért magánúton fejezte be a gimnáziumot, később pedig képesítés nélkül tanított. 1968-ban levelező szakon szerzett magyar-történelem szakos tanári diplomát. Ezután Félegyháza számos iskolájában is tanított, diákjai rajongtak érte. Több kezdő tanár hospitált nála, így például a későbbi jó barát, Lezsák Sándor is. Igazi tanáregyéniség volt, aki részt vállalt a felnőtt generáció szervezett oktatásában. Elismert szakemberként síkra szállt az akkori magyar történelemtanítás torzításai ellen, így született meg történelemkönyve is, ami csak a rendszerváltás után 1991-ben jelenhetett meg.

Helytörténeti kutató munkáival is maradandó értéket hagyott hátra. Alapító tagja volt a Magyar Demokrata Fórumnak, részese az 1987-es lakiteleki találkozónak. 1990-től országgyűlési képviselő, négy éven át szigorú önfegyelemmel, példásan képviselte a város és a környék ügyeit a parlamentben. 1995. október 14-én, 56 évesen halt meg. 2008-ban posztumusz kapta meg a díszpolgári címet.

Vajda Piroska

(Forrás: BAON.hu)


Képtár


Márton-napi libavacsora a Népfőiskolán
2018. november 10.
További képekTovábbi képek

Eseménynaptár
Áttekintő táblázatÁttekintő táblázat

Kereső
OK

Meghívók
Kölcsey Kör: Népfőiskola, 2019
Budapest, Polgárok Háza
2018. november 21. 18.00
Művészet és társadalom - Klebelsberg Hét
Budapest
2018. november 17-18.
Mindszenty Emlékérem átadása
Budapest, Országház
2018. november 6. 11.00
További meghívókTovábbi meghívók

Lakitelek


TovábbTovább

Linkek

Magyar Országgyűlés

Nemzeti Fórum

Lakiteleki Népfőiskola

MindszentyLogo.jpg

Linkek

kis-kunsag.jpg

Fidesz - Magyar Polgári Szövetség

Kereszténydemokrata Néppárt

Kisgazda Polgári Szövetség

Fidelitas

Lungo Drom

MAGOSZ

http://www.orologirepliche.it

 


HírekSzemélyesÍrások, interjúkOrszággyűlésVálasztókerületKéptárÉrdekességElérhetőség
© Lezsák Sándor - Webmester - Régi honlap - Oldaltérkép