Hírek
Személyes
Írások, interjúk
Országgyűlés
Választókerület
Képtár
Érdekesség
Elérhetőség
Hírek, aktualitások
Felavatták a megújult orgoványi I. világháborús emlékművet
2018. április 28.

Ünnepélyes keretek között avatták fel pénteken az újjávarázsolt orgoványi I. világháborús emlékhelyet. A felújítás mintegy 2 millió forintba került. A falu központjában álló I. világháborús emlékművet közel száz esztendeje állítatták a község hazafias érzelmű polgárai a nagy háborúban elesett 120 orgoványi katona tiszteletére a falu szívében.

A februárban kezdődött felújítási munka költségeit a Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány pályázatán elnyert másfél millió forintos támogatás, illetve az önkormányzat által hozzátett 500 ezer forintos önrész fedezte – mondta el beszédében Gál Szilvia, a község polgármestere.

– A katonák, akiknek az emlékművénél állunk, a legtöbbet adták, amit egy ember adhat. Az életüket áldozták hazájukért, az otthonukért, a családjukért. A kollektív emlékezetnek kell átvenni és megőrizni hőseink emlékét, a nemzeti hagyományaink ébrentartását. Tiszteletben kell tartani múltunkat, mert jövője csak a múltját tiszteletben tartó nemzetnek lehet – hangsúlyozta a polgármester.

Felavatták a megújult orgoványi I. világháborús emlékművet

Az ünnepi műsorban közreműködtek az Orgoványi Általános Iskola tanulói. A diákok megidézték a nagy háborút megjárt, de hazatért orgoványi katonák emlékét.

Lezsák Sándor országgyűlési képviselő, a Magyar Országgyűlés alelnöke beszédében az orgoványi katonák hiányát érzékeltette. Elmondta, mennyire hiányozhatott a háborúban elesettek munkája, a sok-sok gyermek, akik nem születhettek meg, mert a fiatalok odavesztek a háborúban.

–Az elesett katonákat eltemetni igazán nem tudtuk, magunkban sírt nem áshatunk. Ott vannak emlékeink rejtekében elveszett hozzátartozóink. Kötelességünk méltóképpen emlékezni rájuk, hogy méltók legyünk ahhoz a hősi halálhoz, amit elszenvedtek hazájukért – hangsúlyozta Lezsák Sándor.

Felavatták a megújult orgoványi I. világháborús emlékművet

Az emlékművet dr. Czár János katolikus plébános szentelte fel, valamint Prózsa István református lelkipásztor áldotta meg. A rendezvény zárásaként Lezsák Sándor, a Magyar Országgyűlés alelnöke és Gál Szilvia, Orgovány község polgármestere, Lenkei Róbert, a Bács-Kiskun megyei közgyűlés tagja helyezett el koszorút, az iskola diákjai és a település polgárai pedig virágokat és mécseseket gyújtottak a megújult I. világháborús emlékmű talapzatánál.

Az emlékmű középső posztamense a rekonstrukciós munkák során új márványtáblákat kapott, melynek oldalaiba – az eredeti állapottal megegyezően – bevésték az elesett katonák neveit, illetve az elején található szöveget. Kijavították a dombormű és a szoboregyüttes hibáit, valamint megtisztították és felcsiszolták az emlékmű együttes megmaradó műkő részeit. A felújítási munkákat a kiskunfélegyházi Bozóki Testvérek Kft. végezte el.

baon.hu

További fotóink ide kattintva megtekinthetők a képtárban

 

Kövesse Lezsák Sándor tevékenységét facebook oldalán is!


Képtár


Kecskeméti Kurázsi Táncműhely látogatása a Népfőiskolán
2018. május 13.
További képekTovábbi képek

Eseménynaptár
Áttekintő táblázatÁttekintő táblázat

Kereső
OK

Meghívók
Kölcsey Kör: Nem az ősöket kell követni, hanem azt, amit az ősök követtek

Budapest, Polgárok Háza
2018. május 16. 18.00 óra

Kölcsey Kör: A migrációról – másként

Kecskemét, Hírös Turisztikai Központ
2018. április 26. 18.00

Kölcsey Kör: Egymillió

Budapest, Polgárok Háza
2018. március 6. 18.00

További meghívókTovábbi meghívók

Lakitelek


TovábbTovább

Linkek

Magyar Országgyűlés

Nemzeti Fórum

Lakiteleki Népfőiskola

MindszentyLogo.jpg

Linkek

kis-kunsag.jpg

Fidesz - Magyar Polgári Szövetség

Kereszténydemokrata Néppárt

Kisgazda Polgári Szövetség

Fidelitas

Lungo Drom

MAGOSZ

http://www.orologirepliche.it

 


HírekSzemélyesÍrások, interjúkOrszággyűlésVálasztókerületKéptárÉrdekességElérhetőség
© Lezsák Sándor - Webmester - Régi honlap - Oldaltérkép