Hírek
Személyes
Írások, interjúk
Országgyűlés
Választókerület
Képtár
Érdekesség
Elérhetőség
Hírek, aktualitások
Felavatták a megújult orgoványi I. világháborús emlékművet
2018. április 28.

Ünnepélyes keretek között avatták fel pénteken az újjávarázsolt orgoványi I. világháborús emlékhelyet. A felújítás mintegy 2 millió forintba került. A falu központjában álló I. világháborús emlékművet közel száz esztendeje állítatták a község hazafias érzelmű polgárai a nagy háborúban elesett 120 orgoványi katona tiszteletére a falu szívében.

A februárban kezdődött felújítási munka költségeit a Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány pályázatán elnyert másfél millió forintos támogatás, illetve az önkormányzat által hozzátett 500 ezer forintos önrész fedezte – mondta el beszédében Gál Szilvia, a község polgármestere.

– A katonák, akiknek az emlékművénél állunk, a legtöbbet adták, amit egy ember adhat. Az életüket áldozták hazájukért, az otthonukért, a családjukért. A kollektív emlékezetnek kell átvenni és megőrizni hőseink emlékét, a nemzeti hagyományaink ébrentartását. Tiszteletben kell tartani múltunkat, mert jövője csak a múltját tiszteletben tartó nemzetnek lehet – hangsúlyozta a polgármester.

Felavatták a megújult orgoványi I. világháborús emlékművet

Az ünnepi műsorban közreműködtek az Orgoványi Általános Iskola tanulói. A diákok megidézték a nagy háborút megjárt, de hazatért orgoványi katonák emlékét.

Lezsák Sándor országgyűlési képviselő, a Magyar Országgyűlés alelnöke beszédében az orgoványi katonák hiányát érzékeltette. Elmondta, mennyire hiányozhatott a háborúban elesettek munkája, a sok-sok gyermek, akik nem születhettek meg, mert a fiatalok odavesztek a háborúban.

–Az elesett katonákat eltemetni igazán nem tudtuk, magunkban sírt nem áshatunk. Ott vannak emlékeink rejtekében elveszett hozzátartozóink. Kötelességünk méltóképpen emlékezni rájuk, hogy méltók legyünk ahhoz a hősi halálhoz, amit elszenvedtek hazájukért – hangsúlyozta Lezsák Sándor.

Felavatták a megújult orgoványi I. világháborús emlékművet

Az emlékművet dr. Czár János katolikus plébános szentelte fel, valamint Prózsa István református lelkipásztor áldotta meg. A rendezvény zárásaként Lezsák Sándor, a Magyar Országgyűlés alelnöke és Gál Szilvia, Orgovány község polgármestere, Lenkei Róbert, a Bács-Kiskun megyei közgyűlés tagja helyezett el koszorút, az iskola diákjai és a település polgárai pedig virágokat és mécseseket gyújtottak a megújult I. világháborús emlékmű talapzatánál.

Az emlékmű középső posztamense a rekonstrukciós munkák során új márványtáblákat kapott, melynek oldalaiba – az eredeti állapottal megegyezően – bevésték az elesett katonák neveit, illetve az elején található szöveget. Kijavították a dombormű és a szoboregyüttes hibáit, valamint megtisztították és felcsiszolták az emlékmű együttes megmaradó műkő részeit. A felújítási munkákat a kiskunfélegyházi Bozóki Testvérek Kft. végezte el.

baon.hu

További fotóink ide kattintva megtekinthetők a képtárban

 

Kövesse Lezsák Sándor tevékenységét facebook oldalán is!


Képtár


Kurultaj szervezőinek díszvacsorája Bugacon
2018. október 12.
További képekTovábbi képek

Eseménynaptár
Áttekintő táblázatÁttekintő táblázat

Kereső
OK

Meghívók
Keleti Nyelveket Ismertető tanfolyamok
Kezdő szinten: azeri, belarusz, grúz, kazah és haladó szinten: belarusz nyelvből.
Jelentkezési határidő: 2018. október 22.
Felhívás: Grillázs készítő verseny

Lakitelek Népfőiskola
Jelentkezési határidő:
2018. október 19.

Puszták Aranya c. kiállítás megnyitója
Kápolnásnyék
2018. október 13. 11.00
További meghívókTovábbi meghívók

Lakitelek


TovábbTovább

Linkek

Magyar Országgyűlés

Nemzeti Fórum

Lakiteleki Népfőiskola

MindszentyLogo.jpg

Linkek

kis-kunsag.jpg

Fidesz - Magyar Polgári Szövetség

Kereszténydemokrata Néppárt

Kisgazda Polgári Szövetség

Fidelitas

Lungo Drom

MAGOSZ

http://www.orologirepliche.it

 


HírekSzemélyesÍrások, interjúkOrszággyűlésVálasztókerületKéptárÉrdekességElérhetőség
© Lezsák Sándor - Webmester - Régi honlap - Oldaltérkép