Hírek
Személyes
Írások, interjúk
Országgyűlés
Választókerület
Képtár
Érdekesség
Elérhetőség
Hírek, aktualitások
Felavatták a Szabadság Napi Emlékművet
2008. június 30.

Felavatták a Szabadság Napi Emlékművet vasárnap Somlóvásárhelyen, az avatóbeszédet Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke mondta, az ünnepségen részt vett Kövér László, a Fidesz választmányának elnöke, valamint Semjén Zsolt, a KDNP elnöke is.


Az emlékmű arra az eseményre utal, hogy 1991. június 30-án itt, a Somló lábánál jelentette be Antall József miniszterelnök, hogy kivonták a szovjet csapatokat Magyarországról.


Lezsák Sándor szerint jóllehet Magyarország nagybeteg, a népszavazás kapcsán kiderült, hogy megjelent az új többség, amelyben bizakodhatunk, s a mely a nemzeti reneszánsz hordozója lehet.

Lasztovicza Jenő, a Veszprém Megyei Közgyűlés elnöke arról beszélt, hogy a szabadságot meg kell őriznünk. Úgy vélte, napjainkban nem biztos, hogy elmondhatjuk, szabadok vagyunk, s nem sokkal inkább lelki terror áldozatai.

A Kocsis Tamás plébános által felszentelt emlékművön a néhai miniszterelnök arcképe is látható, valamint olvasható egy idézet is, amely 1991. június 30-i szavait rögzíti: "Örülök, hogy itt lehettem Önök között és itt üríthettem egy pohár somlait a magyar haza, a magyar szabadság ünnepe alkalmából." A Szabadság Napja Emlékművet a Veszprém Megyei Önkormányzat, a Somlókörnyéki Önkormányzatok Szövetsége, valamint Somlóvásárhely Önkormányzata készíttette.

Az Országgyűlés 2001. május 8-án fogadta el az ország szabadsága visszaszerzésének jelentőségéről és a Magyar Szabadság Napjáról szóló koalíciós előterjesztést, amely június 19-ét - az utolsó megszálló katona Magyarországról történt távozása emlékére - nemzeti emléknappá, június hónap utolsó szombatját pedig a Magyar Szabadság Napjává nyilvánította.


fidesz.hu

 


Képtár


Magyar Szemmel Emlékülés Lakiteleken
2019. március 30-31.
További képekTovábbi képek

Eseménynaptár
Áttekintő táblázatÁttekintő táblázat

Kereső
OK

Meghívók
Kölcsey Kör: Új arcok, régi harcok II.
Budapest, Polgárok Háza
2019. április 10. 18:00
XIX. Lakiteleki Filmszemle
A nevezési lapok és a filmek beküldési határideje: 2019. október 4.
Mindszenty szoboravatás és szentelő, valamint Mindszenty Emlékérem átadó

Petőfiszállás-Pálosszentkút kegytemploma 
2019. március 23. 10:30

További meghívókTovábbi meghívók

Lakitelek


TovábbTovább

Linkek

Linkek

Nemzeti Fórum

Lakiteleki Népfőiskola

MindszentyLogo.jpg

Linkek

Linkek

Fidesz - Magyar Polgári Szövetség

Kereszténydemokrata Néppárt

Fidelitas

 

 


HírekSzemélyesÍrások, interjúkOrszággyűlésVálasztókerületKéptárÉrdekességElérhetőség
© Lezsák Sándor - Webmester - Régi honlap - Oldaltérkép