Hírek
Személyes
Írások, interjúk
Országgyűlés
Választókerület
Képtár
Érdekesség
Elérhetőség
Hírek, aktualitások
Felavatták Lakiteleken Prohászka Ottokár szobrát
2008. október 12.

A huszadik század vértanúinak és hitvallóinak emléket állító szobrok társaságában avatták fel tegnap a százötven éve született Prohászka Ottokár egykori székesfehérvári római katolikus püspök bronz mellszobrát a Lakiteleki Népfőiskola kertjében.

 

Kliegl Sándor szobrászművész alkotása nem véletlenül került többek között Mindszenty József, Ravasz László, Márton Áron, Ordass Lajos, Horthy Miklós és Klebelsberg Kunó szobrainak sorába, hiszen mindannyiuk közös sorsa, hogy a szovjet megszállás alatt még nevük említése is bűnnek számított, és bizonyos értelemben annak számít ma is.

 

Bábel Balázs, Balog Zoltán és Lezsák Sándor leplezte le Kliegl Sándor szobrászművész alkotását


"E szellemi terror hatása a mai napig él hazánkban" – mondta avatóbeszédében Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke, a Nemzeti Fórum elnöke. Prohászka Ottokár egyik legnagyobb "bűne", hogy politikai téren kiállt a keresztény-szociális tanítás mellett, és publikációiban, tanításaiban szót emelt a kozmopolita-parazita réteg visszaszorításáért, a magyarság felemelkedéséért. Prohászka kimondta: ha az egyház nem ad választ a szociális feszültségek kezelésére, akkor az ateista baloldal, a nihilista liberalizmus ad – idézte fel a püspök gondolatait beszédében Lezsák Sándor. Apológiára, azaz a keresztény hit védelmére van szükség, mert ha hagyjuk, hogy elvegyék tőlünk magyarságunk fundamentumát képező keresztény hitünket, akkor csak biológiai létünkben maradunk meg – folytatta a szoboravatást a ma is aktuális prohászkai gondolatok felidézésével Balog Zoltán református lelkész, fideszes országgyűlési képviselő, hozzáfűzve: a keresztény hit és szellemiség szétfeszíti a történelem által örökölt formákat.


Bábel Balázs, a kalocsa–kecskeméti főegyházmegye érseke mielőtt megáldotta volna Prohászka Ottokár szobrát, a legendás püspökkel kapcsolatos személyes élményeiről elmondta, hogy ifjúként a püspök tanításain nevelkedett, papnövendékként pedig tanúja volt annak a szégyenteljes eseménynek, amikor 1945-ben Károlyi Mihály ösztönzésére Faludy György költő kommunista társaival ledöntötték Prohászka Károlyi-kertbeli szobrát.


Az 1927-ben elhunyt Prohászka Ottokárt a szocialista rendszerben antiszemitizmussal bélyegezték meg. Akik azonban egy szellemi óriás nagyszerű életművét nem ismerve próbálják meg őt minősíteni, azok valójában nem ismerik Prohászka Ottokárt, tudatlanul támadják. Holott az ő világossága Krisztustól vett világosság.


Bertók László
Magyar Hírlap

 

 


Képtár


Fülöp Sándor kiállításának megnyitója Lakiteleken
2018. december 1.
További képekTovábbi képek

Eseménynaptár
Áttekintő táblázatÁttekintő táblázat

Kereső
OK

Meghívók
Jótékonysági est a kárpátaljai Salánk ifjúsági házáért
Budapest, Duna Palota
2018. december 6. 18.00
Kölcsey Kör: Népfőiskola, 2019
Budapest, Polgárok Háza
2018. november 21. 18.00
Művészet és társadalom - Klebelsberg Hét
Budapest
2018. november 17-18.
További meghívókTovábbi meghívók

Lakitelek


TovábbTovább

Linkek

Magyar Országgyűlés

Nemzeti Fórum

Lakiteleki Népfőiskola

MindszentyLogo.jpg

Linkek

kis-kunsag.jpg

Fidesz - Magyar Polgári Szövetség

Kereszténydemokrata Néppárt

Kisgazda Polgári Szövetség

Fidelitas

Lungo Drom

MAGOSZ

http://www.orologirepliche.it

 


HírekSzemélyesÍrások, interjúkOrszággyűlésVálasztókerületKéptárÉrdekességElérhetőség
© Lezsák Sándor - Webmester - Régi honlap - Oldaltérkép