Hírek
Személyes
Írások, interjúk
Országgyűlés
Választókerület
Képtár
Érdekesség
Elérhetőség
Hírek, aktualitások
Félegyháza volt a házigazdája a 4. ''Magyar Paprika Napja'' rendezvénynek
2015. augusztus 30.

Kiskunfélegyháza adott otthont idén „A Magyar Paprika Napja” szakmai rendezvénynek. Az összejövetelen szakértők és termelők az egyik legfontosabb élelmiszer alapanyagunk, a paprika termesztésének, feldolgozásának és értékesítésének, aktuális problémáiról, feladatairól tanácskoztak.

Nagy megtiszteltetés számunkra, hogy Kiskunfélegyháza adhat otthont „A Magyar Paprika Napja” szakmai rendezvénynek. Bízom abban, hogy a mai napon mind az elméleti, mind pedig a tárgyi tudás gazdát cserél, és mindenki olyan értékes információhoz jut, amelyek hozzájárulnak a minél eredményesebb termeléshez, gazdálkodáshoz – monda el a tanácskozást köszöntve Csányi József polgármester.

A földművelésügyi minisztérium adatai szerint Magyarországon 2014-ben a hajtatott paprika termőterülete nem változott, továbbra is 1500-1600 hektáron termesztik a növényt. Csökkent viszont a szabadtéri termesztés, a termőterület alig éri el az 1000 hektárt. A fűszerpaprika termesztés hosszú távon jelentősen csökkent. A külkereskedelmi termékforgalomban az importtermékek részaránya növekszik. Ezzel nem tudunk megbékélni. Erről Lezsák Sándor szólt bevezető gondolataiban.

Nem ok nélkül paprikás a hangulat a paprikatermelők körében. A fűszerpaprika ágazat helyzete az elmúlt években jelentősen romlott. Ennek okai között említhetjük többek között az uniós csatlakozást, a fogyasztói szokások megváltozását, a támogatások csökkenését és a SAPARD fejlesztési programokból való kimaradást. Csökkentek a termelésre és a kutatásra fordítható finanszírozási lehetőségek is. Emellett hiányoznak az intenzív termelési körülmények, kevés a munkaerő, fajlagosan magasak a termelési költségek, és nagyon magas az ágazat tőkelekötési igénye. Termelésingadozás miatt a kereslet-kínálati viszonyok is kedvezőtlenül alakulnak.

Ezekből levonva a következtetéseket, van értelme és értéke, hogy ilyen konferencián összegezzék az ágazat sikerességéhez szükséges lépéseket – tette hozzá az Országgyűlés alelnöke.

A délelőtti előadások során Domján Gergely, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara megyei elnöke a zöldségtermesztési ágazat, ezen belül pedig a paprikatermesztés Bács-Kiskun megyében betöltött szerepéről szólt. Gubacsi Zoltán, a FruitVeb Zöldségtermesztési Főbizottság elnöke a 2015-2020. évi támogatásokról, azok várható hatásairól szólt.

Ezt követően előadások hangzottak el az oltott palánták sikeres használatáról, a tápoldatos termesztés hibaleltáráról, a károsítók elleni védekezésről

Az előadások mellett a résztvevők két szekcióban tárgyalták meg az aktuális kérdéseket, majd Kiskunmajsára, a Fúrús Kertészetbe látogattak szakmai tapasztalatcserére.

s. r.

(Forrás: Félegyháziközlöny.eu)

További fotóink ide kattintva megtekinthetők a képtárban


Képtár


Nemzeti Fórum Országos Gyűlése
2019. március 2.
További képekTovábbi képek

Eseménynaptár
10:30 Mindszenty Emlékérem átadás
Áttekintő táblázatÁttekintő táblázat

Kereső
OK

Meghívók
Kölcsey Kör: Új arcok, régi harcok
Budapest, Polgárok Háza 
2019. február 20. 18:00
Magyar szemmel - pályázati felhívás a rendszerváltás emlékezetére
Beküldési határidő: 2019. január 20.
Jótékonysági est a kárpátaljai Salánk ifjúsági házáért
Budapest, Duna Palota
2018. december 6. 18.00
További meghívókTovábbi meghívók

Lakitelek


TovábbTovább

Linkek

Linkek

Nemzeti Fórum

Lakiteleki Népfőiskola

MindszentyLogo.jpg

Linkek

Linkek

Fidesz - Magyar Polgári Szövetség

Kereszténydemokrata Néppárt

Fidelitas

 

 


HírekSzemélyesÍrások, interjúkOrszággyűlésVálasztókerületKéptárÉrdekességElérhetőség
© Lezsák Sándor - Webmester - Régi honlap - Oldaltérkép