Hírek
Személyes
Írások, interjúk
Országgyűlés
Választókerület
Képtár
Érdekesség
Elérhetőség
Hírek, aktualitások
Félegyházán mutatták be Lezsák Sándor legújabb verseskötetét
2015. október 4.

Hosszú szünet után az idei Ünnepi Könyvhétre jelent meg Lezsák Sándor író, költő legújabb verseskötete. A „Társai elmentek Megváltót nézni" című könyvet csütörtökön telt ház előtt mutatták be a félegyházi Petőfi Sándor Városi Könyvtárban.

Félegyházán mutatták be Lezsák Sándor legújabb verseskötetét

A könyvbemutató vendégeit Csányi József polgármester köszöntötte, majd Rosta Ferenc alpolgármester szólt a szerzőről és kötetéről.

– Vitathatatlan, hogy Lezsák Sándor nevét a politikában kevésbé járatos emberek is ismerik. Egyrészt mert országgyűlési képviselőnk, másrészt pedig hosszú évek óta az Országgyűlés alelnöke. Azt már a teremben ülők közül is kevesebben tudják, hogy történelem-magyar szakos tanárként érdekes tanórákat tart az általános iskolákban éppúgy, mint a középiskolákban. Valószínűleg arról még kevesebbeknek van fogalmuk, hogy írói tevékenységet is folytat. Úgy gondolom, egész életét végig kísérte az írói, költői attitűd – fogalmazott Rosta Ferenc.

Elmondta továbbá, hogy Lezsák Sándor első verseskötete 1983-ban jelent meg Békebeli éjszaka címmel. A második öt évre rá 1988-ban Fekete felhők címmel látott napvilágot. Ezeket követte az 1988-as Nyolcvan vödör levegő című dráma, melyet 1989 április 26-án Félegyházán is bemutattak, az akkor még Hazafias Népfront székházában. A művet az elmúlt időszakban több hazai színházban is játszották. És hosszú szünet után az idei könyvhétre jelent meg újabb verseskötete Társai elmentek Megváltót nézni címmel, amely a hitről, a családról, a magyar világról szól bensőséges hangnemben.

Rosta Ferenc bevezetője után Szakolczay Lajos irodalomtörténész méltatta a szerzőt és verseskötetét. Betegsége miatt felesége, Faragó Laura olvasta fel az irodalomtörténész Kiülni az idő elé című írását.

– Lezsák Sándort az igazmondás, az igazságkeresés nemesi szolgálata vitte a politikusi pályára, miközben időlegesen odahagyta a versírást, a publikálást. Úgy látta, hasznosabb munkát tud végezni, ha népe fölemelése érdekében cselekszik. Mindig is ezt akarata. A közösséget fölrázni, az egyetemes magyarság érdekében cselekedni. Ám a vers, mint életforma sosem maradt abba. Korai költészete sem volt más, mint egy néhol fájdalmas, néhol vigasztaló balladai láz kivetítése. Ebben a tág horizontban természetesen benne volt a fiatal értelmiség végül valóssággá vált illúziója.

– Érdekes, hogy az építési lendülete, ideértve az önépítést is, megmaradt a szigorú korlátoknál: magánéletben, költészetben, politikában csak az igazat mondta, írta minden helyzetben. Ha kellett bajvívó szablyával vágott rendet, ha szükséges úgy hozta, a bársonyosig elmenő szép szóval. Ki gondolta volna, hogy a profi politikussá lett író továbbra is a költészettel történő szövetségének áldoz. Lezsák azonban nem közéleti lírát művelt és művel, hanem önmegvalósító gesztussal a családot, az otthont, a reményteli reménykedést, a metaforaként élő Kárpát-medence kis és nagy ügyeit, az elrontott forradalom és a tönkrevert március miatti szégyent és a bátor helytállás fegyelmét állítja lírája fókuszába. Keresetlen, egyszerűnek tetsző beszéd az övé, mintha a nagy szavak aknája másfajta robbanásban bízna – írta az irodalomtörténész.

Megzenésített vers ajándékba

A bemutatón a Móra Ferenc Gimnázium két diákja Barna-Papp Bianka és Vilmányi Zsolt olvasott fel a kötet verseiből. Fekete Zoltán, a gimnázium tanára pedig megzenésített verssel ajándékozta meg a szerzőt. Az irodalmi est kötetlen beszélgetéssel és dedikálással zárult.

Vajda Piroska

(Forrás: BAON.hu)

További fotóink ide kattintva megtekinthetők a képtárban


Képtár


Kurultaj Kollégium a Népfőiskolán
2019. október 3-4.
További képekTovábbi képek

Eseménynaptár
Áttekintő táblázatÁttekintő táblázat

Kereső
OK

Meghívók
Elérhetetlen föld 50 - ünnepi megemlékezés
Időpont: 2019. november 23., 15 óra
Helyszín: Polgárok Háza
Sára Sándor Emlékest
Időpont: 2019. november 20., 18 óra. 
Helyszín: Polgárok Háza
Kampányfórum rendezvény - Hőgyész
További meghívókTovábbi meghívók

Lakitelek


TovábbTovább

Linkek

Linkek

Nemzeti Fórum

Lakiteleki Népfőiskola

MindszentyLogo.jpg

Linkek

Linkek

Fidesz - Magyar Polgári Szövetség

Kereszténydemokrata Néppárt

Fidelitas

 

 


HírekSzemélyesÍrások, interjúkOrszággyűlésVálasztókerületKéptárÉrdekességElérhetőség
© Lezsák Sándor - Webmester - Régi honlap - Oldaltérkép