Hírek
Személyes
Írások, interjúk
Országgyűlés
Választókerület
Képtár
Érdekesség
Elérhetőség
Hírek, aktualitások
Felújították Molla Szadik síremlékét
2011. szeptember 1.

Felújították Molla Szadiknak (1836–1892), Vámbéry Ármin neves keletkutató, őstörténész és nyelvtudós Üzbegisztánban született munkatársának a velencei református temetőben lévő síremlékét.

A Velencei Református Egyházközösség, a Lakiteleki Népfőiskola és a Nemzeti Fórum kezdeményezésére felújított síremlék avatására az Üzbég Köztársaság nemzeti ünnepe alkalmából, csütörtökön került sor, az ünnepségen részt vett Ravsanbek Dusanov, az Üzbég Köztársaság Bécsben és Budapesten akkreditált ügyvivője is.

Felújították Molla Szadik síremlékét

Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke, a Nemzeti Fórum elnöke hangsúlyozta: az Üzbég Köztársaság függetlensége kikiáltásának 20. évfordulóján az üzbég földnek arra a szülöttére emlékeznek az ünnepség résztvevői, aki sokat tett a türk népek kultúrájának megismertetéséért és a magyar kultúra közép-ázsiai terjesztéséért. Felidézve Molla Szadik életútját, munkásságát, elmondta: igazhitű muzulmánként elsajátította az írás, olvasás tudományát, és valószínűleg dervisként a Korán tanulmányozásának szentelte volna az életét, ha a sorsa nem hozza össze Vámbéry Árminnal, akihez azért csatlakozott, mert Mekkába akart zarándokolni vele. Mekka helyett azonban Magyarországra érkezett, ahonnan nem is tért vissza távoli hazájába.

Az MTA könyvtárának altisztjként többeket – például Budenz József és Szilády Áron nyelvészeket – tanított tatár, üzbég és más nyelvre. Vámbéry Árminnak nyelvmestere és élő szótára volt, mivel csatagáj anyanyelvén kívül kiválóan ismerte a türk nyelveket. Ismert volt íróként és műfordítóként is, meséket, mondákat fordított, köztük Arany János Rege a csodaszarvasról című elbeszélő költeményét is átültette csatagáj török nyelvre. Utolsó éveit Velencén töltötte, ott temették el mohamedán szertartással és katonai tiszteletadással.

Lezsák Sándor hangsúlyozta: Molla Szadik felújított síremlékének avatása kezdete lehet a magyar–üzbég kapcsolatok megújulásának. Annak további lépéseként az Országgyűlésben az Interparlamentáris Unió keretében még ebben a hónapban megalakítják a magyar–üzbég képviselőcsoportot, a Lakiteleki Népfőiskola pedig Vámbéry Áronról elnevezett tanulmányi ösztöndíjjal kívánja segíteni a két ország kapcsolatának bővítését.

Ravsanbek Dusanov úgy vélte, szimbolikus jelentősége van annak, hogy az Üzbég Köztársaság nemzeti ünnepe alkalmából került sor a megemlékezésre. Vélekedése szerint Molla Szadik egyik példája azoknak a történelmileg megalapozott baráti kapcsolatoknak, amelyek hidat építenek Magyarország és Üzbegisztán között. Reményét fejezte ki, hogy a kapcsolatok további erősítését segíti majd a magyar köztársaság elnökének novemberre tervezett üzbegisztáni látogatása.

L. Simon László, a térség országgyűlési képviselője szerint Molla Szadikot a magyar kultúrtörténet részének tekintjük, nemzeti identitásunkat is meghatározó olyan jeles személyiségnek, aki nem fog kikopni a nemzet emlékezetéből.

Pápai Szabó György velencei református lelkész arra emlékeztetett, hogy Molla Szadik sírját mindig is szeretettel gondozták a velenceiek.

(MTI)


Képtár


Márton-napi libavacsora a Népfőiskolán
2018. november 10.
További képekTovábbi képek

Eseménynaptár
Művészet és társadalom - Klebelsberg Hét
Áttekintő táblázatÁttekintő táblázat

Kereső
OK

Meghívók
Kölcsey Kör: Népfőiskola, 2019
Budapest, Polgárok Háza
2018. november 21. 18.00
Művészet és társadalom - Klebelsberg Hét
Budapest
2018. november 17-18.
XVIII. Lakiteleki Filmszemle
Lakitelek Népfőiskola
2018. november 14-16.
További meghívókTovábbi meghívók

Lakitelek


TovábbTovább

Linkek

Magyar Országgyűlés

Nemzeti Fórum

Lakiteleki Népfőiskola

MindszentyLogo.jpg

Linkek

kis-kunsag.jpg

Fidesz - Magyar Polgári Szövetség

Kereszténydemokrata Néppárt

Kisgazda Polgári Szövetség

Fidelitas

Lungo Drom

MAGOSZ

http://www.orologirepliche.it

 


HírekSzemélyesÍrások, interjúkOrszággyűlésVálasztókerületKéptárÉrdekességElérhetőség
© Lezsák Sándor - Webmester - Régi honlap - Oldaltérkép