Hírek
Személyes
Írások, interjúk
Országgyűlés
Választókerület
Képtár
Érdekesség
Elérhetőség
Hírek, aktualitások
Fiatal arcokat látok
2009. június 1.

Mikor mondhatom egy könyvre, hogy megszületett? Amikor már kézbe vehetem, vagy ha még csak a gépben gyönyörködhetek benne? Ma már a kéz és a gép szinte felcserélhető, szerencsére nem egészen. És mikor fogan meg a könyv?

Amikor Lezsák Sándornak eszébe jut egy lakiteleki filmszemlén, hogy éppen harminc éve volt a Fiatal Írók Konferenciája Lakiteleken, és azt mondja nekünk, Alexa Károlynak, Agócs Sándornak és nekem, hogy meg kellene rendezni az évfordulós találkozót megint, és akkor már kellene egy könyv is a találkozóra, ajándékba a résztvevőknek? Az ötlet megfogant, eltelik pár hónap, és itt a könyv. Még csak a gépben, de már semmi nem akadályozhatja meg világra jövetelét. Címe: Lakitelek 1979-2009, készült az Antológia Kiadóban. Miután szerkesztőként részt vettem létrejöttében, nyugodtan mondhatom: a könyv ajándék a nemzetnek.

Igen, a mostanában húszéves új világunk nem egy még felfedezetlen kisbolygóról érkezett hozzánk, egyik pillanatról a másikra. Legalább tíz évvel a rendszerváltás előtt már komoly munka folyt, és nem tudni, mikor vette kezdetét, mindenesetre az a harmincéves találkozó, amelynek témája haza és nemzeti önismeret volt, bizonyára sarokpont abban a szűnni nem akaró folyamatban, amelyben a nemzet újra és újra meg akarja határozni önmagát. Szembesülni akar helyzetével, tisztázni akarja múltját, tenni akar magáért.

Az értelmiség felelőssége nyilvánult meg akkor, harminc éve, mindenki megnézheti, ellenőrizheti, aki kezébe veszi a könyvet, és elolvassa a harminc éve elhangzott beszédeket és a mai hozzászólásokat, esszéket, megnézheti, harminc év mit tett velünk, mennyit roncsolt, épített rajtunk, kiből mi lett, nézegethetjük, mustrálgathatjuk egymást, mint egy érettségi találkozón. A CD-mellékleten meghallgathatja Illyés Gyula akkori beszédét, amelyet a fiatal íróknak elmondott. A könyv vitathatatlan hőse Illyés lett, most már megállapítható. Hiszen nem tudtuk, fogalmunk sem volt róla, mit fognak írni az emlékezők, mégis többnyire Illyés köré fonódnak a gondolatok. Akkor is, ha a hozzászóló le sem írja a nevét, csak gyönyörű esszét közöl saját nemzettudatáról, a gyötrelemről, amit ez a haza jelent, vagy azon töpreng: van-e Magyarország, vagy csak lesz? Valaki úgy fejezi be: "Előttünk egy nemzetnek sorsa áll." Bárki átérezheti ezt, aki elolvassa a könyvet, és felelősséggel, reménnyel, hittel, máskor bizony sok és sokszínű félelemmel, szorongással fog szembesülni.

Olvasni fog Illyés kicsit kopottas inggallérjáról, látni fogja a kezét, látni fogja a fiatal arcokat, együtt nevetni Agárdi Pétert és Ratkó Józsefet, Csoóri Sándort és Szervátiusz Tibort, Szilágyi Ákost és Tordai Zádort, Farkas Árpádot és Görömbei Andrást. Harminc év telt el, de háborús időkben, s az eltelt éveket nyugodtan mondhatjuk annak, ez duplán számít.

Miért lehet, hogy én mégis a fiatal arcokat látom?


Tóth Erzsébet
Magyar Hírlap

 

2009-06-01_2.jpg


Képtár


A gördeszkás pap Lakiteleken
2019. február 12.
További képekTovábbi képek

Eseménynaptár
Áttekintő táblázatÁttekintő táblázat

Kereső
OK

Meghívók
Kölcsey Kör: Új arcok, régi harcok
Budapest, Polgárok Háza 
2019. február 20. 18:00
Magyar szemmel - pályázati felhívás a rendszerváltás emlékezetére
Beküldési határidő: 2019. január 20.
Jótékonysági est a kárpátaljai Salánk ifjúsági házáért
Budapest, Duna Palota
2018. december 6. 18.00
További meghívókTovábbi meghívók

Lakitelek


TovábbTovább

Linkek

Linkek

Nemzeti Fórum

Lakiteleki Népfőiskola

MindszentyLogo.jpg

Linkek

Linkek

Fidesz - Magyar Polgári Szövetség

Kereszténydemokrata Néppárt

Fidelitas

 

 


HírekSzemélyesÍrások, interjúkOrszággyűlésVálasztókerületKéptárÉrdekességElérhetőség
© Lezsák Sándor - Webmester - Régi honlap - Oldaltérkép