Hírek
Személyes
Írások, interjúk
Országgyűlés
Választókerület
Képtár
Érdekesség
Elérhetőség
Hírek, aktualitások
Fiatal írók, költők Lakiteleken
2009. június 2.

A harminc évvel ezelőtti találkozóra emlékeztek a Népfőiskolán. Haza és nemzeti önismeret címmel, jubileumi tanácskozással emlékeztek az elmúlt héten a Lakitelek Népfőiskolán, az 1979. május 18-19-i Fiatal Írók és Költők Találkozójára.

Az eseményen a három évtizeddel ezelőtti eszmecsere számos akkori résztvevője megjelent, hogy újfent megvitassa a jelenlegi magyar valóságot, a nemzetet és az írókat, költőket napjainkban leginkább foglalkoztató időszerű problémákat. Az 1979-es találkozón – melyet Lezsák Sándor kezdeményezett a már akkor is kilátástalan helyzetbe került irodalom megmentése céljával – Csoóri Sándor és Illyés Gyula is felszólalt. Utóbbit, és a többi, időközben „eltávozott” írót és poétát ezúttal Bahget Iskandernek, a Kecskeméten élő fotóművésznek, a harminc évvel ezelőtt készült fekete-fehér fotográfiái idézték fel, melyeket a Kölcsey Házban állítottak ki.


A múlt heti kétnapos eszmecserén az egykori ifjú írók-költők közül a házigazda Lezsák Sándor mellett jelen volt Tóth Erzsébet, Pardi Anna, Dobozi Eszter, Marosi Gyula, Marafkó László, Serfőző Simon, Szentmihályi Szabó Péter, Szilágyi Ákos, Nyilassy Balázs, valamint a nagy példaképnek számító Buda Ferenc. Az irodalomtörténészeket Agárdi Péter, Alexa Károly, Alföldy Jenő, Bíró Zoltán, Kiss Gy. Csaba, Kulin Ferenc és Pete György képviselte. És ott volt a már említett, és a korabeli eseményeket az utókor számára megörökítő Bahget Iskander fotóművész is.


Abban egyetérthetünk, hogy a nemzeti öntudat tekintetében ma sokkal rosszabbul állunk, mint 1979-ben. A diktatúra idején az irodalom, nemcsak az akkori politikai elit, hanem a társadalom számára is rendkívül fontos volt. Utóbbi ugyanis épp az „írástudóktól” várta el a lelki túléléshez nélkülözhetetlen szellemi táplálékot, erőt és bíztatást. Ezért az írókat, költőket szinte folyamatosan figyelték – emlékeztetett felszólalásában Bíró Zoltán irodalomtörténész. A könyörtelen cenzúra miatt a szerzők egyrészt gondosan ügyeltek arra, mit küldenek be a kiadóknak. Másfelől az olvasók is megtanulták megérteni a különböző metaforákat, és megtanultak a sorok között olvasni. Mindezek dacára harminc évvel ezelőtt a tollforgatók többsége viszonylag biztos egzisztenciában élt. Ma ez már egyáltalán nem mondható el. A politikai uralmat napjainkban átvette a pénz fölötti uralom. Összességében tehát a mai írói társadalom helyzete sokkal rosszabb a harminc évvel ezelőttivel – összegezte véleményét Bíró Zoltán.


Nagyjából azonos véleményen volt Szilágyi Ákos is, aki szerint a felsoroltak mellett még egy nagyon fontos momentum is közrejátszott a mai helyzet kialakulásában. Nevezetesen az írók, költők társadalma, ugyanolyan megosztottá vált, mint maga a nemzet. Az egykori barátok mára megváltoztak, eltávolodtak egymástól. Ez a folyamat főleg az elmúlt tíz évben vált aggasztó mértékűvé. Az írók, költők nem olvassák egymás könyveit, sokan már beszélő viszonyban sincsenek egykori – pályatársaikkal. A félelemkeltés időszakát éljük, amikor az írók egy csoportja üldözővé, a másik üldözötté vált – szögezte le Szilágyi Ákos.
Alexa Károly egyetértett azzal, hogy bizonyos politikai körök szándékosan szítják a félelmet és a megosztottságot. Napjainkban már több írói közösség is létezik, melynek tagjai ellenségként viszonyulnak egymáshoz.


Az egyedüli biztonságot a nemzet jelenti, amely az egyetlen védelmi mechanizmust jelenti az olyan fajta kihívásokkal szemben, mint például a globalizmus. Kiss Gy. Csaba leszögezte: az a fajta alkotmányos kontinuitás, ami a jelenleg is regnáló MSZP-t jellemzi, példa nélküli Európában. Más országokban az egykori kommunista vezetőket, egy bizonyos színt fölött kizárták a hatalomból. Végezetül egy lengyel politikus kijelentését idézte, aki szerint: az ellenzék egyik alapvető tévedése az volt, hogy elhitte, ellenőrzése alatt tudja tartani az egykori kommunistákat.


Az eszmecserét Tóth Erzsébet és a házigazda Lezsák Sándor vezette. A kétnapos találkozón mutatták be a Fiatal írók találkozója Lakitelek 1979-2009 című könyvet, melyet Tóth Erzsébet és Agócs Sándor szerkesztett, s amely az akkori résztvevők gondolatai mellett Lezsák Sándor feljegyzéseit is tartalmazza. A könyvhöz CD is tartozik, amelyen Illyés Gyula akkori felszólalása hallható, s melyből minden résztvevő egy példányt ajándékba kapott.


kis-kunsag.hu

 


Képtár


Kósa Lajos lakossági fóruma Kiskunfélegyházán
2019. május 3.
További képekTovábbi képek

Eseménynaptár
Áttekintő táblázatÁttekintő táblázat

Kereső
OK

Meghívók
Kölcsey Kör: Új arcok, régi harcok II.
Budapest, Polgárok Háza
2019. április 10. 18:00
XIX. Lakiteleki Filmszemle
A nevezési lapok és a filmek beküldési határideje: 2019. október 4.
Mindszenty szoboravatás és szentelő, valamint Mindszenty Emlékérem átadó

Petőfiszállás-Pálosszentkút kegytemploma 
2019. március 23. 10:30

További meghívókTovábbi meghívók

Lakitelek


TovábbTovább

Linkek

Linkek

Nemzeti Fórum

Lakiteleki Népfőiskola

MindszentyLogo.jpg

Linkek

Linkek

Fidesz - Magyar Polgári Szövetség

Kereszténydemokrata Néppárt

Fidelitas

 

 


HírekSzemélyesÍrások, interjúkOrszággyűlésVálasztókerületKéptárÉrdekességElérhetőség
© Lezsák Sándor - Webmester - Régi honlap - Oldaltérkép