Hírek
Személyes
Írások, interjúk
Országgyűlés
Választókerület
Képtár
Érdekesség
Elérhetőség
Hírek, aktualitások
Főhajtás a hős orvosok előtt
2014. november 5.

Az Üllői út és a Korányi Sándor utca övezte kis parkban, a Magyar hősi halott orvosok emlékművénél tartott megemlékezést a nemzeti gyásznapon a Nemzeti Fórum Egyesület, a Józsefvárosi Önkormányzat és a Honvédelmi Minisztérium.

Ünnepi beszédet mondott Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke, Sántha Péterné, Józsefváros alpolgármestere és Szabó István vezérőrnagy, a Magyar Honvédség Egészségügyi Központjának parancsnoka.

A Nemzeti Fórum Egyesület kezdeményezésére évek óta hagyomány, hogy november 4-én az 1942-ben felavatott, a magyar hősi halott orvosok emlékére emelt szoborcsoportnál megemlékezést tartanak.

Főhajtás a hős orvosok előtt

„A közelben, az Illés utcában töltöttem kisgyermek éveimet, amikor itt vagyok, mindig kicsit úgy érzem, hazajöttem. Később, amikor valamelyest idősebben visszatértem a környékre, az emlékmű útjelzővé vált számomra, valódi jelentését azonban csak később ismertem meg” – kezdte beszédét a Nemzeti Fórum elnöke. Mint az Országgyűlés alelnöke elmondta, később tudatosodott benne, mit is jelképez a Horvay János alkotta szoborcsoport.

Főhajtás a hős orvosok előtt

„Most autók csorognak az utcákon, 1956. november 4-én tankok, iszonyat és rémület dübörgött. Az egészségügyi dolgozók, illetve az orvosnak tanuló diákok életük kockáztatásával látták el hivatásukat a forradalom alatt is. Több mint 20 000, a harci cselekményekben megsérült embert láttak el a kórházakban. Kötelességünk emlékezni a hősökre, a katonákra, az orvosokra” – zárta beszédét Lezsák Sándor.

Főhajtás a hős orvosok előtt

„A nemzeti gyász emléknapján tisztelgünk a mártír orvosok előtt, és emlékeznünk kell 1956 hőseire is. Az orvosok nagy része az 56 előtti és az azt követő években szintén megtorlások és koncepciós perek áldozatai lettek. Kevesek nevét ismerjük, de mindegyikőjükre tisztelettel és köszönettel emlékezünk” – mondta Sántha Péterné.

Főhajtás a hős orvosok előtt

Szabó István vezérőrnagy, a Honvédkórház parancsnoka kiemelte, hogy nem véletlen, hogy az emlékművet, a II. világháború éveiben, 1942-ben avatták fel. „Már akkor nem csak a múltban, hanem a következő években és évtizedekben elhunyt hősi orvosokra is gondoltak. Köszönet jár mindazoknak, akik napjainkban is ápolják emléküket” – mondta Szabó István.

Főhajtás a hős orvosok előtt

A beszédek elhangzását követően a megjelentek, a meghívott ’56-os és más szervezetek valamint a Nemzeti Fórum helyi szervezete katonai tiszteletadás mellett koszorúzták meg az emlékművet.

(Forrás: Józsefváros.hu)

További fotók ide kattintva megtekinthetők a képtárban


Képtár


Kurultaj szervezőinek díszvacsorája Bugacon
2018. október 12.
További képekTovábbi képek

Eseménynaptár
Áttekintő táblázatÁttekintő táblázat

Kereső
OK

Meghívók
Keleti Nyelveket Ismertető tanfolyamok
Kezdő szinten: azeri, belarusz, grúz, kazah és haladó szinten: belarusz nyelvből.
Jelentkezési határidő: 2018. október 22.
Felhívás: Grillázs készítő verseny

Lakitelek Népfőiskola
Jelentkezési határidő:
2018. október 19.

Puszták Aranya c. kiállítás megnyitója
Kápolnásnyék
2018. október 13. 11.00
További meghívókTovábbi meghívók

Lakitelek


TovábbTovább

Linkek

Magyar Országgyűlés

Nemzeti Fórum

Lakiteleki Népfőiskola

MindszentyLogo.jpg

Linkek

kis-kunsag.jpg

Fidesz - Magyar Polgári Szövetség

Kereszténydemokrata Néppárt

Kisgazda Polgári Szövetség

Fidelitas

Lungo Drom

MAGOSZ

http://www.orologirepliche.it

 


HírekSzemélyesÍrások, interjúkOrszággyűlésVálasztókerületKéptárÉrdekességElérhetőség
© Lezsák Sándor - Webmester - Régi honlap - Oldaltérkép