Hírek
Személyes
Írások, interjúk
Országgyűlés
Választókerület
Képtár
Érdekesség
Elérhetőség
Hírek, aktualitások
Fontos védeni a nemzeti értékeinket
2010. augusztus 6.

A nemzeti újjászületés aranykorának kezdetén vagyunk, ezért is fontos a hagyományok tisztelete és ápolása, s hogy a magyar termékek, hungarikumok védelmet élvezzenek. A tervek szerint a közoktatási törvénybe be akarják illeszteni a nemzeti sajátosságaink ismeretét.

Szeptember 25-én a harmadik parlamenti hungarikumkonferencián ismertetik a nemzeti értékeink védelmét szolgáló törvénytervezetet, amelyet ezt követően társadalmi vitára bocsátanak – mondta Lezsák Sándor, a Magyar Országgyűlés alelnöke Balatonalmádiban, ahol második alkalommal rendeztek hungarikumfesztivált. A Prémium Hungarikum elnevezésű almádi fesztiválon négy napon át, vasárnapig csak és kizárólag magyar termékekkel találkozhat az idelátogató. Kínálnak helyi borokat, a híres vödörvölgyi Csalló pálinkát, de kiállítanak fafaragók, csipkekészítők, keramikusok, gyöngyfűzők és méhészek. A színpadon magyar zene, népi táncok vagy épp magyar filmek szórakoztatják a közönséget, míg a tányérokba is csak magyaros ízek kerülhetnek.

A rendezvényt a fővédnök, Lezsák Sándor nyitotta meg. Az Országgyűlés alelnöke azt mondta, nagyon fontos korszakot élünk. A nemzeti újjászületés aranykorának kezdetén vagyunk, amelynek beteljesítéséhez minden mozgatóerőre szükség van. Az ilyen rendezvényeken olyan mozgósító erő van jelen, amely megállíthatatlan, s ezért képes lesz arra, hogy valóban végigvigye a nemzet reneszánszát. Ehhez most megvan a politikai akarat is – hangsúlyozta Lezsák Sándor.

Fontos védeni a nemzeti értékeinket

A politikus emlékeztetett rá, hogy még az előző ciklusban elfogadta a parlament azt az országgyűlési határozatot, amely kimondja, össze kell gyűjteni a Kárpát-medence értékeit. Ezt követően először maga Lezsák Sándor látott munkához Bács-Kiskun megyében. Veszprém megyében pedig Horváth Zsolt kapta a feladatot. A képviselő elmondta, álmában sem gondolta volna, hogy ennyi partnerre, segítőre talál. A gyűjtőmunka első fázisa véget ért, de a tényleges munka nem.

A jövőről szólva Lezsák Sándor ismertette, hogy határainkon túl folytatódik a gyűjtőmunka. Ő maga Kárpátaljára, Felvidékre, Erdélybe, majd a Délvidékre utazik, hogy megszervezze a lajstromba vételt. Közben várhatóan már az idén elfogad az Országgyűlés több olyan törvényt, amely ezt az ügyet szolgálja. Első köztük a közoktatási törvény, amelybe szintén be kell illeszteni nemzeti sajátosságaink ismeretét. Lesz háztartástan, s helytörténet-honismeret.

Szintén a parlament képviselői elé kerülhetnek még az idén a nemzeti lovas stratégiát megalapozó dokumentumok. Cél, hogy fellendüljön a lovas turizmus, nagyobb figyelem övezze a lovassportokat, a fogathajtást, s új erőre kapjon a hazai lótenyésztés.

 

A hungarikumokat törvény fogja oltalmazni

A kimondottan a hungarikumok védelmét szolgáló törvény, amelyet néhány héten belül társadalmi vitára bocsátanak, több szintjét nevezi meg a magyar termékeknek. Vannak olyan értékek, termékek, amelyek a nemzeti örökség védelmét élvezhetik majd, de lesznek megyei, helyi örökségvédelem részei is. Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke szerint ez a védelem kölcsönös lesz majd. Mi védjük a hungarikumainkat, hogy el ne vesszenek, miközben hungarikumaink védenek bennünket az elkorcsosulás ellen.

Füssy Angéla


Képtár


Szent II. János Pál pápa vérereklyéjének megáldása Izsákon
2018. október 14.
További képekTovábbi képek

Eseménynaptár
Áttekintő táblázatÁttekintő táblázat

Kereső
OK

Meghívók
Keleti Nyelveket Ismertető tanfolyamok
Kezdő szinten: azeri, belarusz, grúz, kazah és haladó szinten: belarusz nyelvből.
Jelentkezési határidő: 2018. október 22.
Felhívás: Grillázs készítő verseny

Lakitelek Népfőiskola
Jelentkezési határidő:
2018. október 19.

Puszták Aranya c. kiállítás megnyitója
Kápolnásnyék
2018. október 13. 11.00
További meghívókTovábbi meghívók

Lakitelek


TovábbTovább

Linkek

Magyar Országgyűlés

Nemzeti Fórum

Lakiteleki Népfőiskola

MindszentyLogo.jpg

Linkek

kis-kunsag.jpg

Fidesz - Magyar Polgári Szövetség

Kereszténydemokrata Néppárt

Kisgazda Polgári Szövetség

Fidelitas

Lungo Drom

MAGOSZ

http://www.orologirepliche.it

 


HírekSzemélyesÍrások, interjúkOrszággyűlésVálasztókerületKéptárÉrdekességElérhetőség
© Lezsák Sándor - Webmester - Régi honlap - Oldaltérkép