Hírek
Személyes
Írások, interjúk
Országgyűlés
Választókerület
Képtár
Érdekesség
Elérhetőség
Hírek, aktualitások
Fontos védeni a nemzeti értékeinket
2010. augusztus 6.

A nemzeti újjászületés aranykorának kezdetén vagyunk, ezért is fontos a hagyományok tisztelete és ápolása, s hogy a magyar termékek, hungarikumok védelmet élvezzenek. A tervek szerint a közoktatási törvénybe be akarják illeszteni a nemzeti sajátosságaink ismeretét.

Szeptember 25-én a harmadik parlamenti hungarikumkonferencián ismertetik a nemzeti értékeink védelmét szolgáló törvénytervezetet, amelyet ezt követően társadalmi vitára bocsátanak – mondta Lezsák Sándor, a Magyar Országgyűlés alelnöke Balatonalmádiban, ahol második alkalommal rendeztek hungarikumfesztivált. A Prémium Hungarikum elnevezésű almádi fesztiválon négy napon át, vasárnapig csak és kizárólag magyar termékekkel találkozhat az idelátogató. Kínálnak helyi borokat, a híres vödörvölgyi Csalló pálinkát, de kiállítanak fafaragók, csipkekészítők, keramikusok, gyöngyfűzők és méhészek. A színpadon magyar zene, népi táncok vagy épp magyar filmek szórakoztatják a közönséget, míg a tányérokba is csak magyaros ízek kerülhetnek.

A rendezvényt a fővédnök, Lezsák Sándor nyitotta meg. Az Országgyűlés alelnöke azt mondta, nagyon fontos korszakot élünk. A nemzeti újjászületés aranykorának kezdetén vagyunk, amelynek beteljesítéséhez minden mozgatóerőre szükség van. Az ilyen rendezvényeken olyan mozgósító erő van jelen, amely megállíthatatlan, s ezért képes lesz arra, hogy valóban végigvigye a nemzet reneszánszát. Ehhez most megvan a politikai akarat is – hangsúlyozta Lezsák Sándor.

Fontos védeni a nemzeti értékeinket

A politikus emlékeztetett rá, hogy még az előző ciklusban elfogadta a parlament azt az országgyűlési határozatot, amely kimondja, össze kell gyűjteni a Kárpát-medence értékeit. Ezt követően először maga Lezsák Sándor látott munkához Bács-Kiskun megyében. Veszprém megyében pedig Horváth Zsolt kapta a feladatot. A képviselő elmondta, álmában sem gondolta volna, hogy ennyi partnerre, segítőre talál. A gyűjtőmunka első fázisa véget ért, de a tényleges munka nem.

A jövőről szólva Lezsák Sándor ismertette, hogy határainkon túl folytatódik a gyűjtőmunka. Ő maga Kárpátaljára, Felvidékre, Erdélybe, majd a Délvidékre utazik, hogy megszervezze a lajstromba vételt. Közben várhatóan már az idén elfogad az Országgyűlés több olyan törvényt, amely ezt az ügyet szolgálja. Első köztük a közoktatási törvény, amelybe szintén be kell illeszteni nemzeti sajátosságaink ismeretét. Lesz háztartástan, s helytörténet-honismeret.

Szintén a parlament képviselői elé kerülhetnek még az idén a nemzeti lovas stratégiát megalapozó dokumentumok. Cél, hogy fellendüljön a lovas turizmus, nagyobb figyelem övezze a lovassportokat, a fogathajtást, s új erőre kapjon a hazai lótenyésztés.

 

A hungarikumokat törvény fogja oltalmazni

A kimondottan a hungarikumok védelmét szolgáló törvény, amelyet néhány héten belül társadalmi vitára bocsátanak, több szintjét nevezi meg a magyar termékeknek. Vannak olyan értékek, termékek, amelyek a nemzeti örökség védelmét élvezhetik majd, de lesznek megyei, helyi örökségvédelem részei is. Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke szerint ez a védelem kölcsönös lesz majd. Mi védjük a hungarikumainkat, hogy el ne vesszenek, miközben hungarikumaink védenek bennünket az elkorcsosulás ellen.

Füssy Angéla


Képtár


Magyar Szemmel Emlékülés Lakiteleken
2019. március 30-31.
További képekTovábbi képek

Eseménynaptár
Áttekintő táblázatÁttekintő táblázat

Kereső
OK

Meghívók
Kölcsey Kör: Új arcok, régi harcok II.
Budapest, Polgárok Háza
2019. április 10. 18:00
XIX. Lakiteleki Filmszemle
A nevezési lapok és a filmek beküldési határideje: 2019. október 4.
Mindszenty szoboravatás és szentelő, valamint Mindszenty Emlékérem átadó

Petőfiszállás-Pálosszentkút kegytemploma 
2019. március 23. 10:30

További meghívókTovábbi meghívók

Lakitelek


TovábbTovább

Linkek

Linkek

Nemzeti Fórum

Lakiteleki Népfőiskola

MindszentyLogo.jpg

Linkek

Linkek

Fidesz - Magyar Polgári Szövetség

Kereszténydemokrata Néppárt

Fidelitas

 

 


HírekSzemélyesÍrások, interjúkOrszággyűlésVálasztókerületKéptárÉrdekességElérhetőség
© Lezsák Sándor - Webmester - Régi honlap - Oldaltérkép