Hírek
Személyes
Írások, interjúk
Országgyűlés
Választókerület
Képtár
Érdekesség
Elérhetőség
Hírek, aktualitások
Gasztronómiai ünnep Félegyházán
2016. szeptember 11.

A világszerte híres félegyházi libamáj előállítói, illetve a libatartók előtt tisztelegnek a hét végén Kiskunfélegyházán a 18. Libafesztivál keretében. Gazdag programokkal és finom ételekkel várják az érdeklődőket.

A gasztronómiai ünnep szakmai konferenciával kezdődött a városházán, ahol a libatartás jövőjéről tanácskoztak. Az esemény házigazdája az Integrál Zrt. volt. A társaság hét évtizede foglalkozik hízott víziszárnyas feldolgozással, közel 500 embernek biztosít munkát, családok százai kötődnek ehhez a tevékenységhez. Hosszú, kitartó munka vezetett ahhoz, hogy a Félegyházán előállított termékeknek ma már méltán megérdemelt nemzetközi hírük van – mondta a tanácskozás megnyitóján dr. Horváth Sándor elnök-vezérigazgató.

Gasztronómiai ünnep Félegyházán


– A libamájra méltán lehetünk büszkék, az elsők között került be a hungarikumok közé – fogalmazott a konferencián Lezsák Sándor az országgyűlés alelnöke. A Magyar Tudományos Akadémia ajánlását idézve elmondta, a magyar hízott víziszárnyas termékek a hagyományos magyar mezőgazdasági termelési kultúra részének tekinthetők. Előállításukhoz több évszázados hagyomány kötődik. A víziszárnyasok tömése rendkívül munkaigényes feladat, s olyan különleges szakértelmet, odafigyelést igényel, amely csaknem példanélküli a haszonállatok tartásában. Mindezzel olyan értékes termék állítható elő, amely magas minősége és gasztronómiai kiválósága miatt a magyar konyhakultúra egyik legkiemelkedőbb szimbólumának számít – részletezte a honatya.

Gasztronómiai ünnep Félegyházán


A hízott libából készült termékek hazánk jó hírét viszik a világban. Libahúsból a legtöbbet Belgiumba, Németországba, Franciaországba, Izraelbe és Japánba exportálunk. Idén az első félévben 29,2 millió euró értékű volt a libahús export. Erről Feldman Zsolt agrárgazdaságért felelős államtitkár beszélt a félegyházi konferencián. Elmondta, a baromfiágazat tavaly kiegyensúlyozottan fejlődött, 326,7 milliárd forint értéket állított elő. Az államtitkár szólt a támogatásokról is. Hangsúlyozta: baromfi jóléti támogatásra idén 12 milliárd forintot biztosítanak. Ebből 4 milliárd jut libára és kacsára. Jövőre ugyanennyi támogatásra számíthatnak a tenyésztők. Új támogatási formáról az étkezési tojástermelő tyúk állományok támogatásáról is beszámolt. Erre 1,2 milliárd forint áll rendelkezésre. Az állatbetegségek megelőzésére pedig 9 milliárd forint. Feldman Péter végezetül arról beszélt, hogy jövő évtől 5 százalékkal csökken a baromfihús, a tojás és a tej általános forgalmi adója.

Gasztronómiai ünnep Félegyházán


Vajda Piroska

baon.hu

További fotóink ide kattintva megtekinthetők a képtárban.


Képtár


Nemzeti Ifjúsági Fúvószenekar koncertje Lakiteleken
2019. augusztus 1.
További képekTovábbi képek

Eseménynaptár
Áttekintő táblázatÁttekintő táblázat

Kereső
OK

Meghívók
Kölcsey Kör: Új arcok, régi harcok II.
Budapest, Polgárok Háza
2019. április 10. 18:00
XIX. Lakiteleki Filmszemle
A nevezési lapok és a filmek beküldési határideje: 2019. október 4.
Mindszenty szoboravatás és szentelő, valamint Mindszenty Emlékérem átadó

Petőfiszállás-Pálosszentkút kegytemploma 
2019. március 23. 10:30

További meghívókTovábbi meghívók

Lakitelek


TovábbTovább

Linkek

Linkek

Nemzeti Fórum

Lakiteleki Népfőiskola

MindszentyLogo.jpg

Linkek

Linkek

Fidesz - Magyar Polgári Szövetség

Kereszténydemokrata Néppárt

Fidelitas

 

 


HírekSzemélyesÍrások, interjúkOrszággyűlésVálasztókerületKéptárÉrdekességElérhetőség
© Lezsák Sándor - Webmester - Régi honlap - Oldaltérkép