Hírek
Személyes
Írások, interjúk
Országgyűlés
Választókerület
Képtár
Érdekesség
Elérhetőség
Hírek, aktualitások
Hagyományőrző kurultaj, hatalmas vendégsereggel
2010. augusztus 12.

Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke köszöntötte Bugacon a nagy kurultaj résztvevőit. A hét végén Kazahsztántól Bulgáriáig sok vendég érkezett a Magyar-Turán Alapítvány rendezvényére.

Két évvel ezelőtt, a bösztörpusztai kurultajon megfogadták, hogy megszervezik minden idők legnagyobb hazai hagyományőrző ünnepét, a nagy kurultajt. A törzsi gyűlések résztvevői szándékuk szerint a magyarság kultúrájának a nomád sztyeppei kultúrából gyökerező hagyományait elevenítik fel, s azonosságot vállalnak a szkíta–hun–avar legendabeli és valóságbázisú tradíciókkal, testvériséget az ázsiai, hun–türk tudatú világgal. A szervező, Magyar-Turán Alapítvány neve nem a 20. században vadhajtásoktól sem mentes turanizmus eszmeiségét jelöli, inkább utalás arra, hogy őshazánkat Belső-Ázsiában kell keresnünk. A fogadási napon, pénteken a kiállított könyvesstandok kínálata is jól érzékelteti, hogy itt nincs helye a dél-amerikai, etruszk, sumer, egyiptomi genezistanok fantasztikus történeteinek és grafomán tudatkuszálóinak.

Az Ősök Sátrában egy honfoglalás kori előkelő vitéz csontmaradványai és az antropológiai arcrekonstrukciója alapján készített festmény fogad. Nem lepődünk meg, hogy az anatómiai pontossággal vászonra vitt alkotás inkább egy neves vonású közép-ázsiai férfit, mint Franco Nero eurosármját idézi. Mialatt az ázsiai küldötteket várjuk a főbejáratnál felállított irdatlan hun kapu árnyékában, egy csapat tikkadt németföldi gyűrűjében a páneurópai piknik emléke, majd urambocsá egy főszezonban lejtett Balaton-parti séta kósza képe dereng fel előttünk. A szimbolikus újraegyesítés pillanatait persze itt és most, senki nem keverheti össze holmi látványossággal. A rokon népek delegáltjainak tiszteletére felsorakozó hagyományőrzők némelyike mindenesetre szintén felfigyel a poroszos csevejre. „Jí, mennyi német… De mi a búbánatot keresnek itt?” – kérdezi valaki. „Biztos kíváncsiak, hogyan vertük őket rommá, mielőtt elkezdték a gyarmatosítást” – tanakodik két kopjás. A bevezető úton a hagyományőrzők csoportjainak tagjai a korabeli harci öltözetek és fegyverek kaleidoszkopikus kínálatban pompázva már órák óta várakoznak fegyelmezetten a hőségben. Bíró András Zsolt, akinek a kazahsztáni kutatásai bizonyítékkal szolgáltak belső-ázsiai gyökereinkről s tudományos alappillérét adták az összetartozás ünnepének, még tavaly végigjárta szinte valamennyi országot, ahonnan most huszonnégy nemzet kétszázharminc főnyi küldöttsége érkezik a helyszínre. Sokan közülük – neves tudósok, politikusok – több ezer kilométert utaztak, hogy vízumot szerezzenek, hiszen a legtöbb érintett országban nincs magyar külképviselet. A főszervező antropológus harmadmagával fogadja az érkezőket, a talpas és lovas díszőrséggel, „huj, huj, hajrá” rikkantásaikkal és a közönség lelkes tapsával kísérve haladnak a szinte végeláthatatlan küzdőtér elején felállított nomád „páholy” felé. A lovasok főpróbája az első demonstrációja a szombati magyar és ázsiai népzenében, nagyszabású hagyományőrző bemutatókban, szakrális pillanatokban gazdag eseménytárnak.

Hagyományőrző kurultaj, hatalmas vendégsereggel

 

Lezsák Sándor köszöntője

A résztvevőket, a nagy kurultaj messzi földről érkezett vendégeit Lezsák Sándor író, a bugaci táj választott képviselője, a Magyar Országgyűlés alelnöke köszöntötte. Az eseményre Kazahsztán, Törökország, Azerbajdzsán, Kirgízia, Türkmenisztán, Ujgurisztán, Baskíria, Tatársztán, Csuvasföld, Tuva, Karacsáj-Balkárföld, Dagesztán, Csecsenföld, Jakutia, Mongólia, Gagauzia és Bulgária képviselői érkeztek hazánkba, vagyis az etnikai rokonság mellett a magyarsággal „csak” kulturális rokonságot ápoló népek képviselői is megjelentek Bugacon, köztük magas rangú politikusok, nagykövetek, tudósok, egyetemi professzorok. A rendezvény fővédnöke előadásában felidézte azokat az időket, amikor a magyarság erős európai hatalom birtokosa volt, de emlékeztetett az eltiprásunkat célzó törekvésekre is, amelyek Trianonhoz vezettek. Voltak idők, mondja Lezsák Sándor, amikor a magyarság gyökereit akarták elpusztítani a tudatunkban, megtagadtatni velünk a turáni népekkel való rokonságot és vele származástudatunkat, legszebb legendáinkat, a csodaszarvas, a Fehérlófia, a turul közös emlékezetét, a sztyeppei kultúrkör emlékeit. A nagy kurultaj jelentősége éppen ez: az ősi hagyomány- és szokásrend őrzése, a nemzeti ethosz erősítése a jövő érdekében.

Markovics Péter


Képtár


Kásler Miklós miniszter előadása, valamint Megyer Márta és Kis-Tóth Ferenc kiállításának megnyitója
2019. június 14.
További képekTovábbi képek

Eseménynaptár
Áttekintő táblázatÁttekintő táblázat

Kereső
OK

Meghívók
Kölcsey Kör: Új arcok, régi harcok II.
Budapest, Polgárok Háza
2019. április 10. 18:00
XIX. Lakiteleki Filmszemle
A nevezési lapok és a filmek beküldési határideje: 2019. október 4.
Mindszenty szoboravatás és szentelő, valamint Mindszenty Emlékérem átadó

Petőfiszállás-Pálosszentkút kegytemploma 
2019. március 23. 10:30

További meghívókTovábbi meghívók

Lakitelek


TovábbTovább

Linkek

Linkek

Nemzeti Fórum

Lakiteleki Népfőiskola

MindszentyLogo.jpg

Linkek

Linkek

Fidesz - Magyar Polgári Szövetség

Kereszténydemokrata Néppárt

Fidelitas

 

 


HírekSzemélyesÍrások, interjúkOrszággyűlésVálasztókerületKéptárÉrdekességElérhetőség
© Lezsák Sándor - Webmester - Régi honlap - Oldaltérkép