Hírek
Személyes
Írások, interjúk
Országgyűlés
Választókerület
Képtár
Érdekesség
Elérhetőség
Hírek, aktualitások
Hálózat a népfőiskolákból
2012. szeptember 14.

A Kárpát-medencében kiépítendő népfőiskolai hálózatról is beszélt Lezsák Sándor, a Parlament alelnöke a róla szóló, Himnusz kívülről-belülről című interjúkötet csütörtöki bemutatóján.

A kecskeméti Piarista Iskola dísztermében tartott esemény egyben a helyi Kölcsey Kör első rendezvénye is volt.

Lezsák Sándor elmondta: nehezen vállalkozott rá, hogy az elmúlt évtizedekről beszéljen Spangel Péter szerzőnek, mert arra kevés az ideje, hogy aztán leírt szövegben minden adatot, nevet ellenőrizni tudjon. Mindenesetre foglalkoztatja, hogy a múltat aprólékosan végiggondolja, annál inkább, mert a könyvből terjedelmi okok miatt kimaradt több számára kedves téma. Az emlékidézésben sokat segíthet, hogy az országgyűlési képviselő, a lakiteleki-szikrai tanyasi iskola egykori tanítója 1969-től naplót vezet, sokszor csak egy-egy szót, máskor hosszabb szöveget feljegyezve. Másik fontos forrásaként Lezsák Sándor a róla készült, közel kétezer oldalnyi III/III-as iratanyagot említette.

– A telefonlehallgatások, besúgói jelentések nagyon izgalmasan adják vissza sokszor szó szerint azokat a mondatokat, amelyeket már régen elfelejtettem – mondta.

Az est főszereplője beszélt hallgatóságának az őt Kecskeméthez és környékéhez kötő emlékeiről is. Felelevenítette például, hogy annak idején riporterként felkeresett egy idős orgoványi nénit, aki állítólag Dózsa György leszármazotta volt. Természetesen szóba került 1987. szeptember 27-e is, amikor a háza kertjében megalakult a Magyar Demokrata Fórum. A nevezetes sátort még ma is őrzi Lezsák Sándor, aki szerint az a huszonöt évvel ezelőtti nap egyszeri és megismételhetetlen. „Olyan közösség jött össze, amelynek súlya és ereje volt és látni lehetett, hogy gyakorlati következménye lesz” – mondta.

Hálózat a népfőiskolákból

Tehetséggondozó központok lennének a népfőiskolák, mondta Lezsák

A parlament alelnöke kitért a Lakiteleki Népfőiskolán zajló munkára, annak eredményeire és szólt a tervezett Kárpát-medencei népfőiskolai hálózatról is. A tervek szerint a jövőben tizennégy új népfőiskola indul a Kárpát-medencében, ebből hét itthon, hét pedig határon kívül: három Erdélyben, kettő a Felvidéken és egy-egy Kárpátalján, valamint a Délvidéken. Lezsák Sándor kijelentette: inkább kisebb településeket keresnek a megvalósítás helyszíneként, nem a nagyvárosokban képzelik el a szállást is biztosító intézményeket, „a tehetséggondozás központjait”.

(Forrás: BAON.hu)


Képtár


Kurultaj szervezőinek díszvacsorája Bugacon
2018. október 12.
További képekTovábbi képek

Eseménynaptár
Áttekintő táblázatÁttekintő táblázat

Kereső
OK

Meghívók
Keleti Nyelveket Ismertető tanfolyamok
Kezdő szinten: azeri, belarusz, grúz, kazah és haladó szinten: belarusz nyelvből.
Jelentkezési határidő: 2018. október 22.
Felhívás: Grillázs készítő verseny

Lakitelek Népfőiskola
Jelentkezési határidő:
2018. október 19.

Puszták Aranya c. kiállítás megnyitója
Kápolnásnyék
2018. október 13. 11.00
További meghívókTovábbi meghívók

Lakitelek


TovábbTovább

Linkek

Magyar Országgyűlés

Nemzeti Fórum

Lakiteleki Népfőiskola

MindszentyLogo.jpg

Linkek

kis-kunsag.jpg

Fidesz - Magyar Polgári Szövetség

Kereszténydemokrata Néppárt

Kisgazda Polgári Szövetség

Fidelitas

Lungo Drom

MAGOSZ

http://www.orologirepliche.it

 


HírekSzemélyesÍrások, interjúkOrszággyűlésVálasztókerületKéptárÉrdekességElérhetőség
© Lezsák Sándor - Webmester - Régi honlap - Oldaltérkép