Hírek
Személyes
Írások, interjúk
Országgyűlés
Választókerület
Képtár
Érdekesség
Elérhetőség
Három volt MDF elnök találkozott

 

Halaszthatatlannak tartja az MDF három volt elnöke a párt megújítását a lakiteleki eszmék alapján. Lezsák Sándor mellett – aki maga is tagja az MDF-ben hétfőn alakult szervezetnek – Bíró Zoltán és Für Lajos is egyértelművé tette: támogatják a Lakitelek Munkacsoport céljait.

Felhívással fordultak a párt tagságához az MDF volt elnökei, amelyben támogatásukról biztosítják a Lakitelek Munkacsoport törekvéseit. – Halaszthatatlannak tartjuk az MDF megújítását az eredeti lakiteleki szándékok, eszmék és erkölcsi normák alapján – olvasható a Bíró Zoltán, Für Lajos és Lezsák Sándor által aláírt dokumentumban, amelyet azután tettek közzé, hogy zárt ajtók mögött tanácskoztak a Lakitelek munkacsoporttal. Elkerülhetetlennek tartják, hogy az MDF tisztázza politikai irányát, szövetségi politikáját, hangsúlyozva a nemzeti és keresztény elkötelezettségét, valamint az egyetemes magyarság érdekeinek következetes képviseletét. Ez szerintük elsőrendű feltétele az MDF megmaradásának és annak, hogy a fórum ne pártcsatározásokra vesztegesse erejét, helyette az ország valós ügyeiben tudjon tevékenykedni. A volt elnökök azt kérik az MDF-tagságtól, hogy segítsék a munkacsoportot céljai megvalósításában.

A tanácskozás után Für Lajos – aki 1994 és 1996 között volt a fórum elnöke – leszögezte, hogy a lakiteleki nyilatkozatban, illetve a párt alapítólevelében szereplő értékek ma is helyénvalóak és jogosak. Úgy vélte, vállalni kell a határon túli kisebbségek ügyét, és aktuálisnak nevezte azt az aggodalmat is, hogy az ország súlyos gazdasági és társadalmi válság előtt áll. Für szerint az MDF-nek önálló pártként kell működnie, de szoros stratégiai szövetségben a Fidesszel, egyúttal jó kapcsolatot ápolva a nemzeti oldalon álló szerveződésekkel.

– Egy párt értékét az adja meg, mit tud mondani a társadalomnak. Ha kormányon van ez a párt, az adja az értékét, hogy mit tud tenni az országért. Az utóbbi évek tapasztalata, hogy az MDF egy olyan vágányra tért, ami egyre messzebbre vitte ettől a feladatvállalástól – vélte Bíró Zoltán. A párt első elnöke – hasonlóan Für Lajoshoz – kiállt amellett, hogy a fórumnak vissza kell térnie az eredeti értékeihez, ám Bíró szerint a pártnak rá kell térni az ország érdekeit szolgáló gyakorlati politizálásra is. Ezt azonban nem lehet úgy véghezvinni, hogy egy viszonylagos, de mégis érzékelhető kis siker után – utalt az MDF EP-választáson elért eredményére – külső és belső csatározásokba hajtják a pártot, „helyi szervezeteket zárnak ki a fórumból”, illetve „olyan pártokkal szemben csatároznak, amelyekkel szövetségben kell politizálni”. Lezsák Sándor, aki 1996-tól 1999-ig, Dávid Ibolya megválasztásáig volt pártelnök, és aki maga is tagja a Lakitelek Munkacsoportnak, úgy nyilatkozott: a megbeszélés egy hosszú út első állomása volt. Az eddigi visszajelzésekről szólva úgy ítélte meg, megmozdult az MDF alapító tagsága.

Ismert, a Lakitelek Munkacsoportot hétfőn 13 MDF-es képviselő hozta létre azzal a céllal, hogy visszatérítse a pártot eredeti gyökereihez. A munkacsoport tagjai biztos többséggel rendelkeznek a frakcióban.

Font Sándor, a munkacsoport szóvivője nem kívánta kommentálni Csapody Miklós MDF-es képviselő Magyar Hírlapnak adott nyilatkozatát, amely szerint a szerveződés tagjainak „Orbán Viktor Fidesz-elnök nyilvánvalóan azt ígérte: egyéniben elindítják őket két év múlva”. Font közölte: Csapody rosszul tudja ezt, ők csak az MDF tisztújítási folyamatában kívánnak részt venni.


Tábori Gabriella
Magyar Nemzet

 

Képtár


Karácsonyi szeretetebéd Kecskeméten
2018. december 24.
További képekTovábbi képek

Eseménynaptár
Áttekintő táblázatÁttekintő táblázat

Kereső
OK

Meghívók
Magyar szemmel - pályázati felhívás a rendszerváltás emlékezetére
Beküldési határidő: 2019. január 20.
Jótékonysági est a kárpátaljai Salánk ifjúsági házáért
Budapest, Duna Palota
2018. december 6. 18.00
Kölcsey Kör: Népfőiskola, 2019
Budapest, Polgárok Háza
2018. november 21. 18.00
További meghívókTovábbi meghívók

Lakitelek


TovábbTovább

Linkek

Magyar Országgyűlés

Nemzeti Fórum

Lakiteleki Népfőiskola

MindszentyLogo.jpg

Linkek

kis-kunsag.jpg

Fidesz - Magyar Polgári Szövetség

Kereszténydemokrata Néppárt

Kisgazda Polgári Szövetség

Fidelitas

Lungo Drom

MAGOSZ

http://www.orologirepliche.it

 


HírekSzemélyesÍrások, interjúkOrszággyűlésVálasztókerületKéptárÉrdekességElérhetőség
© Lezsák Sándor - Webmester - Régi honlap - Oldaltérkép