Hírek
Személyes
Írások, interjúk
Országgyűlés
Választókerület
Képtár
Érdekesség
Elérhetőség
Írások, interjúk
Hatott, alkotott, gyarapított

Konzervatív politikus, keresztény ember Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke, a Magyar Demokrata Fórum alapítója. A világot nagy csörömpöléssel végigsöprő liberalizmus hívei sem tagadják, hogy a közösségeknek, mármint azoknak, melyeket még nem züllesztettek szét a szabadosság szószólói, nem mindegy, hogy vezetőiknek milyen a magánélete. Lezsák Sándoré nyitott könyv. Ebbe lapozunk bele.


– Hol kezdődött az a történet, amiből egy ilyen ágas-bogas család lett?
– A lakiteleki művelődési házban, 1969 őszén, a színjátszó csoport próbáin. Sütő Gabriella akkor 18 éves volt, gyógyszertárban dolgozott, én meg akkor töltöttem be a huszadik életévemet. Képesítés nélkül tanítottam a lakiteleki Szikrában, egy részben osztott tanyasi iskolában. Csábított Gabi kerek, nagy szeme, lelke, meg más egyéb is, és tudtam, ha szerelme hatalmába kerít, ő sem menekülhet. Másfél év múlva elvettem feleségül. Kezdetben az egyik helyi iskola szertárában, később egy másfél szobás szolgálati lakásban éltünk. 1979 őszén a falu szélén vettünk egy omladozó tanyasi udvarházat, ezt baráti segítséggel felújítottuk. Megtanultam maltert keverni, vakolni, csempét fölrakni, lambériázni. A hajópadlót a feleségemmel raktuk le. Ma is itt élünk.

– Itt állították föl 1987 őszén ama nevezetes lakiteleki sátrat?
– Igen, a kertben.

– Emléktábla jelzi a sátor helyét?
– Ugyan már! A sátor helyén fenyőfa nő.

– Miért éppen fenyőfa?
– Mert örökzöld.

– Család?
– Háromgyermekes családapa voltam 27 évesen. Tanultam, tanítottam, irodalmi színpadot vezettem, irodalmi esteket, találkozókat szerveztem, versekkel, írásokkal jelentkeztem.

– A Forrásban Buda Ferenc, az ÉS-ben Ágh István mutatta be.
– Közben egymás után jöttek a gyerekek. Gabikával akkor is erősen éltünk.

– Az első fiú.
– Igen, Levente. Filozófia szakon végzett, a diplomamunkáját Erkölcs és politika címmel írta meg. Elvégezte a lovaskultúra szakot is, tanít az egyetemen. Egy meseregénye nemrég jelent meg. Emellett lovas kaszkadőr.

– Kaszkadőr?
– Igen, s talán nem apai túlzás, hogy a legjobbak között van. Eddig több mint száz filmben szerepelt. Helyi és országos lovasbemutatókon is gyakran látni.

– A kaszkadőrség veszélyes szakma. Nem félti?
– Levente edzett, nyugodt ember, kitűnő társaival fölkészül a veszélyes jelenetekre. Persze hogy féltjük, mint minden szülő a gyermekét. Bár a kaszkadőrség van annyira veszélyes, mint a parlamenti képviselőség. Sőt! Leugrani a tizedik emeletről, nyaktörő üldözési jelenetekben száguldani autóval, motorral, lángolni lovon, fölbukni ágyútűzben, robbanó aknamezőn, küzdeni éles tőrkéssel ingó deszkapadlón vagy a víz alatt, szóval mindez legalább annyira veszélyes, mint az ország legszebb munkahelyén, a parlamentben képviselőnek lenni. A parlamentben el kell viselni a meddő szócsatát, a hangzavart, tűrni a tehetetlenség kényszerét, a szemenszedett hazugságot, rágalmat, mocskos vádaskodást. És ez nem film. Ez nem szakszerűen előkészített filmjelenet. Ez a valóság. Az életünk. Ott a közönség rokonszenve a tét, itt pedig a közösség jelene, jövője.

2009-05-08_2.jpg

Lakitelek, 2009 húsvét. Egy család, három nemzedék (Fotó: Hegedüs Róbert)


– Miért nem hagyja el a politikát? Sikeres rockoperát írt Szörényi Leventével, íróként több sikerélménye lehetne.
– Nagy ajándéka a sorsnak, hogy Szörényi talán legjobb zeneművéhez, az Attila, Isten kardjához én írtam a szöveget, a dalokat. De most nekem ez a dolgom.

– Nézzük tovább a gyerekeket! Gabi lánya a középső.
– A népvándorlás korával foglalkozó régész. Avarok a Herke partján című könyve tavaly jelent meg. Amire igazán büszke vagyok, az az, hogy vállalták a harmadik gyermeket is. Koppány, Boglárka után novemberben született Csongor.

– Leventénél egy unoka, Botond, Gabinál három.
– Anna lányomnál pedig négy, Máté és a hármas ikrek, Kolos, Gergő és Benedek. Most lesznek három esztendősek.

– A felesége érettségi után gyógyszertárban dolgozott.
– Igen, ő is tanult, aztán tanított az iskolában, ma pedig igazgatója a Népfőiskolának. Ő a forma, én a tartalom, munkatársainkkal együtt próbáljuk naponta újra és újra megvalósítani az örök feladatot, a tartalom és a forma összhangját. Büszke vagyok a feleségemre. A kisebbik lány még középiskolás volt, amikor néptánccsoportot szervezett itt, Lakiteleken, és jó adottsággal, érzékkel, rendkívüli szorgalommal betáncolta magát a rangos, országosan ismert kecskeméti Kurázsi Táncműhely színpadára. Vezeti a helyi Kösöntyű néptánccsoportot, és táncol a Kurázsiban. Számomra az örök megújulás példája.

–Ha jól számolom 38 éve házasok, három gyermek, nyolc unoka. Mi a jó házasság titka?
– A sikerélmény. Testi, lelki egyaránt. Megadni a másiknak az élményt, a sikerélmény lehetőségét. Örülni a másik örömének, teljesítményének. Családban, színpadon, népfőiskolai munkában, közéletben.

– A Lakiteleki Népfőiskola?
– A felnőttképzés közösségi helye, ahol szellem és test egyaránt fölfrissülhet. Elősegíti az önbizalmat, a tájékozódási képesség biztonságát, kapcsolatokat teremt, ismereteket ad és újít. Évente több ezer vendégünk, hallgatónk van. Bővülő emigrációs gyűjteményünk a nyugati és a tengerentúli magyarok központja. Az Antológia Könyvkiadóban csaknem kétszáz könyvet adtunk már ki. A tanuszodában úszásoktatásban vesznek részt a lakiteleki és a környékbeli iskolák tanulói. Sok ilyen népfőiskolai intézményre volna szükség.

– Irodalom? Költészet? Dráma?
– Most az élet írja a forgatókönyvet, drámát, tragikomédiát egyaránt. A folyamatosan születő írásaimat, verset, drámát, naplójegyzeteket elzárom. Műfajzavar, stílustörés volna, ha a parlamenti képviselő versekkel, vígeposszal, bohózattal vagy éppen dalszövegekkel jelentkezne. Nekem most az a dolgom, hogy a lakiteleki találkozó szervezőivel 1987-ben megfogalmazott gondolatok jegyében alakítsuk kedvező irányba az ország életét. Írni folyamatosan írok. Ha megszülető írásaim értékesek, akkor nem árt nekik a várakozás. Ha pedig értéktelenek, akkor meg jó helyen vannak.

– Az ember egységes egész. Nincs külön családapa, tanár, költő, politikus Lezsák Sándor. Mégis megkérdezem: az a teljességteremtő ember, akit családfőként tisztelhetünk, az élet más terepein is hasonlóan sikeresnek érzi magát?
– A sikert és kudarcot egyaránt pedagógusként élem meg. Nem érzem magam sikeres embernek, soha nem volt efféle közérzetem. Örömöm van és bánatom. Jókedvű vagyok vagy rosszkedvű. A pedagógus örül a diák jó teljesítményének, de ha elbukik a diák, lélekben vele együtt bukik a tanár is. A pedagógus felelős marad a diákért akkor is, ha már nem tanítja, nincs a közelében. Így felelünk minden cselekedetünkért. Ezért számomra az öröm mulandó, azt gyorsan követi a várakozás, a cselekvés feszültsége, és még a reménytelennek tűnő helyzetben is a "probléma nincsen, csak feladat van" jelmondat ad új és új lehetőséget most a politikában és ezzel együtt az irodalomban.

 

Dippold Pál
Magyar Hírlap


Képtár


Kósa Lajos lakossági fóruma Kiskunfélegyházán
2019. május 3.
További képekTovábbi képek

Eseménynaptár
Áttekintő táblázatÁttekintő táblázat

Kereső
OK

Meghívók
Kölcsey Kör: Új arcok, régi harcok II.
Budapest, Polgárok Háza
2019. április 10. 18:00
XIX. Lakiteleki Filmszemle
A nevezési lapok és a filmek beküldési határideje: 2019. október 4.
Mindszenty szoboravatás és szentelő, valamint Mindszenty Emlékérem átadó

Petőfiszállás-Pálosszentkút kegytemploma 
2019. március 23. 10:30

További meghívókTovábbi meghívók

Lakitelek


TovábbTovább

Linkek

Linkek

Nemzeti Fórum

Lakiteleki Népfőiskola

MindszentyLogo.jpg

Linkek

Linkek

Fidesz - Magyar Polgári Szövetség

Kereszténydemokrata Néppárt

Fidelitas

 

 


HírekSzemélyesÍrások, interjúkOrszággyűlésVálasztókerületKéptárÉrdekességElérhetőség
© Lezsák Sándor - Webmester - Régi honlap - Oldaltérkép