Hírek
Személyes
Írások, interjúk
Országgyűlés
Választókerület
Képtár
Érdekesség
Elérhetőség
Hírek, aktualitások
Hátrányosan érintené a színházakat az előadó-művészeti törvény
2008. november 12.

Hosszú előkészítő munka után sokak tiszteletreméltó erőfeszítése eredményeként a parlament elé került az előadó-művészeti szervezetek támogatásáról és sajátos foglalkoztatási szabályairól szóló törvénytervezet.

Már a szakmai vita során kiderült, hogy sok szakember és a vidéki színházak igazgatóinak, illetve a színházakat fenntartó önkormányzatok vezetőinek többsége nem tudja elfogadni ezt a törvényjavaslatot. A törvény több rendelkezésével és az elvi alapokkal is súlyos problémák vannak - írja Lezsák Sándor és Halász János közös közleményükben.

Az érintettek bizonytalanságát az még inkább növeli, hogy a törvénytervezethez készült modellszámításokat titkosította a kormány. Ugyanis a modellszámítások mutatják meg a szakma képviselőinek, igazgatóknak, fenntartóknak, hogy milyen hatása lesz majd a magyar színházak, zenekarok, énekkarok költségvetésére ennek a törvénynek az elfogadása - fejti ki a két politikus.

"Miután az Országgyűlés kulturális bizottságának tagjai megismerhették a modellszámításokat, - de azok titkossága miatt nyilvánosságra nem hozhatják az abban megismert adatokat - állíthatjuk, hogy a legtöbb színházat hátrányosan érintené a törvényjavaslat elfogadása" - hangsúlyozzák.

Megdöbbentőnek tartják, hogy mind a szakmát, mind a színházakat fenntartó önkormányzatokat olyan helyzetbe hozzák, hogy a modellszámítások megismerése nélkül kell állást foglalniuk a törvényjavaslatról.

Emlékeztetnek: a Fővárosi Közgyűlés Kulturális bizottsága elfogadta azt a határozatot, amelyben azt kérik, hogy a modellszámításokat a minisztérium bocsássa a rendelkezésükre.

A színházi szakma és minden színházat fenntartó önkormányzat nevében felszólítjuk Miniszter urat, amennyiben nincs titkolnivalója a törvénnyel kapcsolatban, akkor azonnal hozza nyilvánosságra a modellszámításokat! - fogalmaz Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke és Halász János (Fidesz) országgyűlési képviselő.


fidesz.hu




A titkosítások feloldása érdekében

Nyílt levél Hiller István miniszter úrhoz

 

Hosszú előkészítő munka után sokak tiszteletreméltó erőfeszítése eredményeként a Parlament elé került az előadó-művészeti szervezetek támogatásáról és sajátos foglalkoztatási szabályairól szóló törvénytervezet.


Már a szakmai vita során kiderült, hogy sok szakember és a vidéki színházak igazgatóinak, illetve a színházakat fenntartó önkormányzatok vezetőinek többsége nem tudja elfogadni ezt a törvényjavaslatot.


A törvény több rendelkezésével és az elvi alapokkal is súlyos problémák vannak. Az érintettek bizonytalanságát az még inkább növeli, hogy a törvénytervezethez készült modellszámításokat titkosította a kormány. Ugyanis a modellszámítások mutatják meg a szakma képviselőinek, igazgatóknak, fenntartóknak, hogy milyen hatása lesz majd a magyar színházak, zenekarok, énekkarok költségvetésére ennek a törvénynek az elfogadása.


Miután az Országgyűlés Kulturális bizottságának tagjai megismerhették a modellszámításokat, - de azok titkossága miatt nyilvánosságra nem hozhatják az abban megismert adatokat - állíthatjuk, hogy a legtöbb színházat hátrányosan érintené a törvényjavaslat elfogadása. Megdöbbentő, hogy mind a szakmát, mind a színházakat fenntartó önkormányzatokat olyan helyzetbe hozzák, hogy a modellszámítások megismerése nélkül kell állást foglalniuk a törvényjavaslatról.


A Fővárosi Közgyűlés Kulturális bizottsága elfogadta azt a határozatot, amelyben azt kérik, hogy a modellszámításokat a minisztérium bocsássa a rendelkezésükre.


A színházi szakma és minden színházat fenntartó önkormányzat nevében felszólítjuk Miniszter urat, amennyiben nincs titkolnivalója a törvénnyel kapcsolatban, akkor azonnal hozza nyilvánosságra a modellszámításokat!

 

 

 

 

 

Lezsák Sándor                           Halász János

Országgyűlés alelnöke             Kulturális bizottság alelnöke




Képtár


Fülöp Sándor kiállításának megnyitója Lakiteleken
2018. december 1.
További képekTovábbi képek

Eseménynaptár
Áttekintő táblázatÁttekintő táblázat

Kereső
OK

Meghívók
Jótékonysági est a kárpátaljai Salánk ifjúsági házáért
Budapest, Duna Palota
2018. december 6. 18.00
Kölcsey Kör: Népfőiskola, 2019
Budapest, Polgárok Háza
2018. november 21. 18.00
Művészet és társadalom - Klebelsberg Hét
Budapest
2018. november 17-18.
További meghívókTovábbi meghívók

Lakitelek


TovábbTovább

Linkek

Magyar Országgyűlés

Nemzeti Fórum

Lakiteleki Népfőiskola

MindszentyLogo.jpg

Linkek

kis-kunsag.jpg

Fidesz - Magyar Polgári Szövetség

Kereszténydemokrata Néppárt

Kisgazda Polgári Szövetség

Fidelitas

Lungo Drom

MAGOSZ

http://www.orologirepliche.it

 


HírekSzemélyesÍrások, interjúkOrszággyűlésVálasztókerületKéptárÉrdekességElérhetőség
© Lezsák Sándor - Webmester - Régi honlap - Oldaltérkép