Hírek
Személyes
Írások, interjúk
Országgyűlés
Választókerület
Képtár
Érdekesség
Elérhetőség
Hírek, aktualitások
Hazavágynak a lángoló országból a magyarok
2017. június 29.

Egyre több, Venezuelában élő magyar szeretne az anyaországba jönni. A hajdan ötezer fős kolónia a polgárháborús helyzet miatt mára a felére olvadt, s a legfrissebb jelentések szerint újabb tíz–tizenkét család, azaz mintegy száz ember kíván visszatérni – tudta meg lapunk. Az érintettek képviselője Lezsák Sándornak, az Országgyűlés alelnökének írt levelet, amelyben a lehetséges megoldásokat is felvetette.

A jelenlegi venezuelai politikai, gazdasági és társadalmi helyzet a magyar kolónia tagjai közül többeket az ország elhagyására kényszerít. Lapunk úgy értesült, hogy tíz–tizenkét család, azaz mintegy száz ember jelezte, nem kíván tovább a dél-amerikai államban maradni, hanem szíves-örömest hazatérne. A repatriáció viszont igen nehéz – ennek csak egy eleme, hogy a csapnivaló gazdasági helyzet miatt a kint gyűjtött megtakarítások java része elértéktelenedett, és az ingatlanok sem adhatók el egykönnyen. Jellemző a helyzetre, hogy egy nyolc éve hazatért család alig fél esztendeje tudta értékesíteni caracasi otthonát – az pedig már csak hab a tortán, hogy a nyugdíjukat 2009 óta egyszer sem kapták kézhez. Ez azt jelenti, hogy a nagymamának hetven év múltán is dolgoznia kell azért, hogy úgy-ahogy meg tudjanak élni.

A Lezsák Sándor révén az Országgyűléshez és Orbán Viktor miniszterelnökhöz fordulók azt szeretnék elérni, hogy az állam sürgősséggel bírálja el a hazatérni szándékozók útlevélkérelmét, s ugyancsak adjon segítséget a szükséges papírok beszerzésében. Azt is szorgalmazzák, hogy a hazatérőknek az állam ideiglenesen, három hónap erejéig biztosítson szállást, az egyetemi-főiskolai tanulmányai­kat folytató fiatalokat pedig egy célzatosan létrehozott ösztöndíjprogrammal vegyék föl a magyar felsőoktatásba.

Venezuelában az ember generációk óta megszokta, hogy mindenért keményen meg kell dolgozni és küzdeni, így a repatriálók „nem lennének nyűg a haza nyakán, hanem hasznos polgárai a nemzetnek” – fogalmazott forrásunk. Egy régebb óta Budapesten élő venezuelai magyar hölgy szerint rendkívül fontos lenne, hogy az óhazából minél több gyógyszert, alapvető élelmiszert és más fontos háztartási cikket küldhessenek a kint maradt rokonoknak, ám ezt sajnos nem lehet egykönnyen megtenni, mert a hatóságok ahol lehet, akadályozzák a csomagok mozgását, sőt gyakran elkobozzák azokat.

Szörnyű azt hallgatni a telefonban, hogy az ember koros, egy életet végigdolgozó nagynénje éhezik, miközben a gyerekei az utcán szó szerint az életüket teszik kockára a szabadságért – fogalmazott. A mobiltelefon egyébként Venezuelában valóban létszükséglet – ha elveszik, esetleg ne adj Isten tönkremegy a készülék, szinte lehetetlen újat vásárolni.

Venezuela anno kimondottan befogadó, baráti országnak számított, ahol minden érkezőnek megadták a bizonyítás lehetőségét, ám ez az állapot Hugo Chávez hatalomra kerülése óta sajnos alapjaiban megváltozott – derült ki forrásunk szavaiból. Ha nem is lett mindenki gazdag, de egyfajta jólét elérhető volt bárki számára – ma viszont egyre inkább az általános nyomor az úr. A latin-amerikai országban sajnos nem működik magyar nagykövetség, csak egy tiszteletbeli konzulátus akad. A legközelebbi diplomá­ciai képviselet Kolumbiában van, ahonnét a lehetőségekhez képest sok segítség fut be, de a távolság sajnos behatárolja a mozgásteret. Forrásaink szerint felmérhetetlen segítséget jelentene, ha diplomáciai csomagokban érkeznének ki az otthonról küldött csomagok – esetleg útlevelek és egyéb papírok, mert így a legnagyobb az esélye annak, hogy azok nem tűnnének el út közben.

„Amit ma Venezuelában látni, az sok tekintetben az 1956-os magyar állapotokra emlékeztet, a különbség jelenleg ma még csak annyi, hogy Caracasban vagy a nagyobb vidéki településeken nem fegyverrel, hanem kövekkel és Molotov-koktélokkal küzdenek a szabadságért a fiatalok” – hangoztatta forrásunk. Beszélt arról is, egyre többen tetováltatják magukra a tüntetők jelszavát, a „Ha a szabadság ára az életem – fizetek” feliratot.

Hozzátette, bár nem sok magyar maradt kint, de a tüntető egyetemisták és főiskolások között ott vannak fiatal honfitársaink is, akik a pesti srácok legszebb hagyományai nyomán akár az életüket is készek feláldozni a szabadságért.

Magyar Hírlap


Képtár


Karácsonyi pásztorjáték a lakiteleki templomban
2017. december 24.
További képekTovábbi képek

Eseménynaptár
Áttekintő táblázatÁttekintő táblázat

Kereső
OK

Meghívók
A rendszerváltás tudományos feldolgozása c. konferencia
Lakitelek Népfőiskola
2017. december 13-14.
Kölcsey Kör: Atilla fia, Csaba királyfi

Budapest, Polgárok Háza
2017. november 22. 18.00

Meghívó Sass Kálmán mellszobrának avatására
Érmihályfalva (Partium)
2017. november 19.
További meghívókTovábbi meghívók

Lakitelek


TovábbTovább

Linkek

Magyar Országgyűlés

Nemzeti Fórum

Lakiteleki Népfőiskola

MindszentyLogo.jpg

Linkek

kis-kunsag.jpg

Fidesz - Magyar Polgári Szövetség

Kereszténydemokrata Néppárt

Kisgazda Polgári Szövetség

Fidelitas

Lungo Drom

MAGOSZ

 


HírekSzemélyesÍrások, interjúkOrszággyűlésVálasztókerületKéptárÉrdekességElérhetőség
© Lezsák Sándor - Webmester - Régi honlap - Oldaltérkép