Hírek
Személyes
Írások, interjúk
Országgyűlés
Választókerület
Képtár
Érdekesség
Elérhetőség
Hírek, aktualitások
Héjjas Ivánról mutattak be életrajzi könyvet a Cifrapalotában
2018. szeptember 20.

A Cifrapalotában tartották szerdán Domonkos László történész A Héjjas-nyárfa árnyékában című könyvének bemutatóját. A szerző könyvében Héjjas Ivánról teljesebb képet kívánt festeni annál, mint amit eddig ismertünk.

A kecskeméti születésű Héjjas Iván a Tanácsköztársaság alatt a Kecskemét környéki ellenforradalmi mozgalmak szervezője volt, majd 1944-ben a Szovjetek elől Németországba menekült, végül Spanyolországban telepedett le. 1947-ben a magyar bíróság kötél általi halálra ítélte távollétében. A vád szerint szabadcsapata parancsnokaként 66 ember elhurcolásában, megkínzásában és meggyilkolásában vett részt.

A könyvbemutatón Gál József, Kecskemét alpolgármestere köszöntötte az érdeklődőket, aki köszöntőjében elmondta, hogy a történelem nem egzakt tudomány, hanem bizonyos értelemben bonyolultabb annál. Ezért olyan magyarázatok születhetnek vizsgálatának tárgyairól, melyek nem a valóságból táplálkoznak. A könyv küldetése, hogy segítsen tisztázni a kérdéseket és a szándékos félreértéseket.

Héjjas Ivánról mutattak be életrajzi könyvet a Cifrapalotában

Domonkos László könyvét Lezsák Sándor méltatta.

– A történelmet mindig a győztesek írják. És a győztesek bujtogatták és fizették a karaktergyilkosokat is: az uralkodó győztesek határozták meg, hogy mely személyiségek nem alkalmasak arra, hogy hősök legyenek – fogalmazott Lezsák Sándor. Hozzátette, hogy ez nem 20. századi jelenség. Ugyanúgy tették tönkre Attila hun nagykirály valóságos személyiségét, vagy relativizálták Bocskai és Bethlen történelmi szerepét, mint Héjjas Ivánét. A szerző a tények, illetve Héjjas Iván családja birtokában lévő dokumentumok, fényképek és jegyzetek alapján kívánt hiteles képet adni arról a katonaemberről, aki csapatával mindent megtett azért, hogy ne rohanjon a vesztébe az ország.

Domonkos László elmondta, hogy a Tanácsköztársaság idején szétverték a magyar hadsereget és abban az időben Héjjas Iván szabadcsapata volt az egyetlen és utolsó szervezett, belső szabályok szerint működő, és a haza érdekében harcoló sereg az országban.

Héjjas Ivánról mutattak be életrajzi könyvet a Cifrapalotában

A könyvbemutatót többek felháborodása övezte. A legnagyobb internetes közösségi oldalon számos hozzászólás jelent meg arról: méltatlan a Cifrapalotához, hogy falai közt ilyen jellegű könyvet mutassanak be. Egy nyílt levél is született, melyben annak szerzője azt kéri Gál Józseftől, hogy ez egy kecskeméti intézményben se történhessen meg.

 

baon.hu

További fotóink ide kattintva megtekinthetők a képtárban

 

Kövesse Lezsák Sándor tevékenységét facebook oldalán is!


Képtár


Kurultaj Kollégium a Népfőiskolán
2019. október 3-4.
További képekTovábbi képek

Eseménynaptár
Áttekintő táblázatÁttekintő táblázat

Kereső
OK

Meghívók
Kampányfórum rendezvény - Hőgyész
Kölcsey Kör: Mikor lesz békesség az Úzvölgyében?
Helyszín: Polgárok Háza

Időpont: 2019. szeptember 18. (szerda), 18 óra
Lovarda ünnepélyes megnyitó
Helyszín: Lakitelek Népfőiskola - Hungarikum Liget - Lovarda 

Időpont: 2019. szeptember 28. (szombat), 11 óra
További meghívókTovábbi meghívók

Lakitelek


TovábbTovább

Linkek

Linkek

Nemzeti Fórum

Lakiteleki Népfőiskola

MindszentyLogo.jpg

Linkek

Linkek

Fidesz - Magyar Polgári Szövetség

Kereszténydemokrata Néppárt

Fidelitas

 

 


HírekSzemélyesÍrások, interjúkOrszággyűlésVálasztókerületKéptárÉrdekességElérhetőség
© Lezsák Sándor - Webmester - Régi honlap - Oldaltérkép