Hírek
Személyes
Írások, interjúk
Országgyűlés
Választókerület
Képtár
Érdekesség
Elérhetőség
Hírek, aktualitások
Hende: a NATO legbürokratikusabb hadserege volt 2010-ben a magyar
2014. március 16.

Egy felmérés szerint a NATO legbürokratikusabb hadserege volt 2010-ben a magyar, mert 24 százalék volt a vezetői állomány aránya - mondta Hende Csaba honvédelmi miniszter vasárnap Kunszálláson.

2010-ben egy „szétlopott” hadsereget örököltünk a szocialista kormányzattól, melyben minden harmadik katonára esett egy „fejes” - hangsúlyozta a miniszter, aki Lezsák Sándornak, az Országgyűlés alelnökének kampánygyűlésén vázolta fel a hadsereg négy évvel korábbi állapotát.

Hende Csaba „agyaglábakon álló” óriáshoz hasonlította a hadsereg 2010-es állapotát, ahol egyetlen tartalékos sem volt. Ezt hagyták ránk örökül a szocialisták, tartalék nélküli haderőt - mondta, hozzátéve, hogy ma ötezer tartalékosa van a hadseregnek, akik közül 1400-an vettek részt a 2013-es dunai árvízvédelmi munkálatokban. Adatai szerint az átalakítás során 1204 beosztást szüntettek meg a honvédségnél, ahol mára a vezetői állomány aránya 8 százalékra csökkent. Hende Csaba felidézte, hogy mintegy száz esetben volt kénytelen feljelentést tenni. Emlékezetett a tábornokok perére, valamint Fapál László korábbi államtitkár esetére.

Hende: a NATO legbürokratikusabb hadserege volt 2010-ben a magyar

Ismertette a korábban államtitkárként dolgozó Vadai Ágnes ügyét, aki saját honlapjának a kezelésére két gazdasági társasággal kötött szerződést, annak ellenére, hogy a minisztériumnak van sajtóosztálya. Álláspontja szerint a korábbi honvédelmi államtitkár saját honlapjának kezelését saját jövedelméből kellett volna fizetnie. Hozzátette: az ügyészség vádat emelt Vadai Ágnes ellen.

Hende Csaba fontosnak nevezte, annak ellenére, hogy a magyar honvédség költségvetése csökkent a képessége nőtt. „Így van az, ha nem lopják el a pénzt” - tette hozzá. A miniszter szólt arról, hogy egy NATO felmérés alapján a magyar hadsereg angol nyelvi tudásszintje jobb, mint az olasz hadseregé. Hangsúlyozta: a tiszti diploma része egy közigazgatási tudás, így aki becsülettel szolgál, ha kiszorul a katonai pályáról, el tud helyezkedni. Senkinek nem engedjük el a kezét - fűzte hozzá. A katonai pálya megbecsülésének a jeleként értékelte, hogy a tisztképzésnél nyolcszoros a túljelentkezés, az altiszti képzésre 3,5-szeres. Visszatértünk a forráshoz a Ludovikához, átvettük a Szent Korona védelmét, a Köztársasági elnöki palota védelmét - fogalmazott.

Lezsák Sándor a honvédelmi miniszter előadása után arról beszélt, hogy a hallgatóság a hallottak alapján képet kaphatott arról, hogy miért lett volna végzetes, ha 2010-ben kormányon maradnak a szocialisták és liberálisok.

A kunszállási művelődési központ nagytermében mintegy 150-en jelentek meg a fórumon, majd több kérdést tettek fel a hadsereg állapotával, a Gripen harcigépek üzemeltetésével kapcsoltban.

bgj \ bti \ kvs

(Forrás: MTI)

További fotók ide kattintva megtekinthetők a képtárban


Képtár


Magyar Szemmel Emlékülés Lakiteleken
2019. március 30-31.
További képekTovábbi képek

Eseménynaptár
Áttekintő táblázatÁttekintő táblázat

Kereső
OK

Meghívók
Kölcsey Kör: Új arcok, régi harcok II.
Budapest, Polgárok Háza
2019. április 10. 18:00
XIX. Lakiteleki Filmszemle
A nevezési lapok és a filmek beküldési határideje: 2019. október 4.
Mindszenty szoboravatás és szentelő, valamint Mindszenty Emlékérem átadó

Petőfiszállás-Pálosszentkút kegytemploma 
2019. március 23. 10:30

További meghívókTovábbi meghívók

Lakitelek


TovábbTovább

Linkek

Linkek

Nemzeti Fórum

Lakiteleki Népfőiskola

MindszentyLogo.jpg

Linkek

Linkek

Fidesz - Magyar Polgári Szövetség

Kereszténydemokrata Néppárt

Fidelitas

 

 


HírekSzemélyesÍrások, interjúkOrszággyűlésVálasztókerületKéptárÉrdekességElérhetőség
© Lezsák Sándor - Webmester - Régi honlap - Oldaltérkép