Hírek
Személyes
Írások, interjúk
Országgyűlés
Választókerület
Képtár
Érdekesség
Elérhetőség
Herényi Károly öt képviselőt kizárt az MDF frakciójából

 

Minden eddiginél komolyabb belső ellentétek szabdalják az MDF-et. Herényi Károly frakcióvezető arról tájékoztatta Szili Katalin házelnököt, hogy öt képviselőt kizártak a képviselőcsoportból, holott a testület nem hozott ilyen döntést. A frakció egyébként éppen ma válthatja le Herényit.


Levélben fordult Szili Katalin házelnökhöz Herényi Károly, az MDF frakcióvezetője tegnap, amelyben azt írja: öt képviselő, Balsai István, Horváth Balázs, Font Sándor, Kelemen András és Szászfalvi László tegnaptól kizárás miatt nem tagjai az MDF-frakciónak - tudta meg lapunk. Herényi arra kéri a továbbiakban Szilit, hogy a független képviselők között biztosítson helyet az öt politikusnak. MDF-es körökben megütközéssel fogadták a hírt, ugyanis nem volt olyan frakcióülés, amely a kizárásról döntést hozott volna. Márpedig - emlékeztettek lapunknak nyilatkozó képviselők - a házszabály értelmében a képviselőcsoport határozhat a kizárásról, nem annak vezetője.


Ráadásul az MDF szervezeti és működési szabályzata tételesen rögzíti, hogy először visszahívási eljárást kell kezdeményezni az illető politikussal szemben, majd nyolc napon belül össze kell hívni a képviselőcsoportot, amely a tagok többségének támogatásával dönt a képviselő kizárásáról.


Úgy tudjuk, hogy a frakcióvezető maga tájékoztatta Szilinek küldött leveléről az érintett képviselőket, akik valamennyien tagjai a Dávid Ibolya pártelnököt nemrégiben lemondásra felszólító Lakitelek munkacsoportnak. Herényi Károlyt nem sikerült elérnünk. Altorjai Anita, a parlament sajtófőnöke azonban közölte: Szili Katalin tegnap megkapta Herényi levelét. Kifejtette: a házelnök csak formai szempontból vizsgálhatja a hozzá érkezett írásos megkeresést, ha annak tartalmával összefüggésben érkezik kifogás, várhatóan az Országgyűlés ügyrendi bizottsága elé kerül az ügy. Információink szerint Font szintén levelet írt Szilinek, amelyben felhívja a figyelmet arra: Herényi eljárása ellentétes a frakció szabályzatával és a házszabállyal. Arra kéri a házelnököt: a helyzet tisztázásáig ne intézkedjen a kizárások ügyében.


Az egyik, lapunknak nyilatkozó MDF-es honatya képtelenségnek nevezte Herényi levelét, s azt valószínűsítette: a frakcióvezető ezzel akarja elérni, hogy a vele szemben benyújtott bizalmatlansági indítványról, vagyis a menesztéséről ne tudjon ma dönteni a képviselőcsoport. Hétfőn ugyanis Balsai István, Horváth Balázs és Kelemen András - akiket levelében említ Herényi -, valamint a szintén Lakitelek munkacsoporttag Csampa Zsolt és Püski András nyújtott be bizalmatlansági indítványt a frakcióvezetővel szemben. Ebben arra hivatkoznak, hogy a frakcióvezető több alkalommal szembefordult a képviselőcsoport többségének álláspontjával. A frakció szabályzata értelmében a frakcióvezető visszahívásához is a képviselők felének plusz egy főnek a szavazata, azaz 12 voks szükséges. Így a Dávid Ibolyát nemrégiben lemondásra felszólító 13 lakiteleki voksa elegendő lenne Herényi leváltásához.


Bár tegnap Herényi - munkatársai útján - telefonon megpróbálta lemondani a mára összehívott frakcióülést, várhatóan azonban a frakcióvezető távolmaradása esetén is megtartják azt. Vasárnapra rendkívüli országos választmányi (ov) ülést hívott össze az MDF vezetése.


Csáky András, a testület elnöke ezt lapunknak megerősítette, ám arról nem kívánt nyilatkozni, mi lesz a napirenden. Egyes hírek szerint nem kizárt, hogy az ov-ban etikai eljárást kezdeményeznek azon képviselőkkel szemben, akik mégis részt vesznek a mai frakcióülésen.


Tábori Gabriella
Magyar Nemzet

 

Képtár


Kecskeméti Kurázsi Táncműhely látogatása a Népfőiskolán
2018. május 13.
További képekTovábbi képek

Eseménynaptár
Áttekintő táblázatÁttekintő táblázat

Kereső
OK

Meghívók
Kölcsey Kör: Nem az ősöket kell követni, hanem azt, amit az ősök követtek

Budapest, Polgárok Háza
2018. május 16. 18.00 óra

Kölcsey Kör: A migrációról – másként

Kecskemét, Hírös Turisztikai Központ
2018. április 26. 18.00

Kölcsey Kör: Egymillió

Budapest, Polgárok Háza
2018. március 6. 18.00

További meghívókTovábbi meghívók

Lakitelek


TovábbTovább

Linkek

Magyar Országgyűlés

Nemzeti Fórum

Lakiteleki Népfőiskola

MindszentyLogo.jpg

Linkek

kis-kunsag.jpg

Fidesz - Magyar Polgári Szövetség

Kereszténydemokrata Néppárt

Kisgazda Polgári Szövetség

Fidelitas

Lungo Drom

MAGOSZ

http://www.orologirepliche.it

 


HírekSzemélyesÍrások, interjúkOrszággyűlésVálasztókerületKéptárÉrdekességElérhetőség
© Lezsák Sándor - Webmester - Régi honlap - Oldaltérkép