Hírek
Személyes
Írások, interjúk
Országgyűlés
Választókerület
Képtár
Érdekesség
Elérhetőség
Herényi Károly öt képviselőt kizárt az MDF frakciójából

 

Minden eddiginél komolyabb belső ellentétek szabdalják az MDF-et. Herényi Károly frakcióvezető arról tájékoztatta Szili Katalin házelnököt, hogy öt képviselőt kizártak a képviselőcsoportból, holott a testület nem hozott ilyen döntést. A frakció egyébként éppen ma válthatja le Herényit.


Levélben fordult Szili Katalin házelnökhöz Herényi Károly, az MDF frakcióvezetője tegnap, amelyben azt írja: öt képviselő, Balsai István, Horváth Balázs, Font Sándor, Kelemen András és Szászfalvi László tegnaptól kizárás miatt nem tagjai az MDF-frakciónak - tudta meg lapunk. Herényi arra kéri a továbbiakban Szilit, hogy a független képviselők között biztosítson helyet az öt politikusnak. MDF-es körökben megütközéssel fogadták a hírt, ugyanis nem volt olyan frakcióülés, amely a kizárásról döntést hozott volna. Márpedig - emlékeztettek lapunknak nyilatkozó képviselők - a házszabály értelmében a képviselőcsoport határozhat a kizárásról, nem annak vezetője.


Ráadásul az MDF szervezeti és működési szabályzata tételesen rögzíti, hogy először visszahívási eljárást kell kezdeményezni az illető politikussal szemben, majd nyolc napon belül össze kell hívni a képviselőcsoportot, amely a tagok többségének támogatásával dönt a képviselő kizárásáról.


Úgy tudjuk, hogy a frakcióvezető maga tájékoztatta Szilinek küldött leveléről az érintett képviselőket, akik valamennyien tagjai a Dávid Ibolya pártelnököt nemrégiben lemondásra felszólító Lakitelek munkacsoportnak. Herényi Károlyt nem sikerült elérnünk. Altorjai Anita, a parlament sajtófőnöke azonban közölte: Szili Katalin tegnap megkapta Herényi levelét. Kifejtette: a házelnök csak formai szempontból vizsgálhatja a hozzá érkezett írásos megkeresést, ha annak tartalmával összefüggésben érkezik kifogás, várhatóan az Országgyűlés ügyrendi bizottsága elé kerül az ügy. Információink szerint Font szintén levelet írt Szilinek, amelyben felhívja a figyelmet arra: Herényi eljárása ellentétes a frakció szabályzatával és a házszabállyal. Arra kéri a házelnököt: a helyzet tisztázásáig ne intézkedjen a kizárások ügyében.


Az egyik, lapunknak nyilatkozó MDF-es honatya képtelenségnek nevezte Herényi levelét, s azt valószínűsítette: a frakcióvezető ezzel akarja elérni, hogy a vele szemben benyújtott bizalmatlansági indítványról, vagyis a menesztéséről ne tudjon ma dönteni a képviselőcsoport. Hétfőn ugyanis Balsai István, Horváth Balázs és Kelemen András - akiket levelében említ Herényi -, valamint a szintén Lakitelek munkacsoporttag Csampa Zsolt és Püski András nyújtott be bizalmatlansági indítványt a frakcióvezetővel szemben. Ebben arra hivatkoznak, hogy a frakcióvezető több alkalommal szembefordult a képviselőcsoport többségének álláspontjával. A frakció szabályzata értelmében a frakcióvezető visszahívásához is a képviselők felének plusz egy főnek a szavazata, azaz 12 voks szükséges. Így a Dávid Ibolyát nemrégiben lemondásra felszólító 13 lakiteleki voksa elegendő lenne Herényi leváltásához.


Bár tegnap Herényi - munkatársai útján - telefonon megpróbálta lemondani a mára összehívott frakcióülést, várhatóan azonban a frakcióvezető távolmaradása esetén is megtartják azt. Vasárnapra rendkívüli országos választmányi (ov) ülést hívott össze az MDF vezetése.


Csáky András, a testület elnöke ezt lapunknak megerősítette, ám arról nem kívánt nyilatkozni, mi lesz a napirenden. Egyes hírek szerint nem kizárt, hogy az ov-ban etikai eljárást kezdeményeznek azon képviselőkkel szemben, akik mégis részt vesznek a mai frakcióülésen.


Tábori Gabriella
Magyar Nemzet

 

Képtár


Szent II. János Pál pápa vérereklyéjének megáldása Izsákon
2018. október 14.
További képekTovábbi képek

Eseménynaptár
Áttekintő táblázatÁttekintő táblázat

Kereső
OK

Meghívók
Keleti Nyelveket Ismertető tanfolyamok
Kezdő szinten: azeri, belarusz, grúz, kazah és haladó szinten: belarusz nyelvből.
Jelentkezési határidő: 2018. október 22.
Felhívás: Grillázs készítő verseny

Lakitelek Népfőiskola
Jelentkezési határidő:
2018. október 19.

Puszták Aranya c. kiállítás megnyitója
Kápolnásnyék
2018. október 13. 11.00
További meghívókTovábbi meghívók

Lakitelek


TovábbTovább

Linkek

Magyar Országgyűlés

Nemzeti Fórum

Lakiteleki Népfőiskola

MindszentyLogo.jpg

Linkek

kis-kunsag.jpg

Fidesz - Magyar Polgári Szövetség

Kereszténydemokrata Néppárt

Kisgazda Polgári Szövetség

Fidelitas

Lungo Drom

MAGOSZ

http://www.orologirepliche.it

 


HírekSzemélyesÍrások, interjúkOrszággyűlésVálasztókerületKéptárÉrdekességElérhetőség
© Lezsák Sándor - Webmester - Régi honlap - Oldaltérkép