Hírek
Személyes
Írások, interjúk
Országgyűlés
Választókerület
Képtár
Érdekesség
Elérhetőség
Hírek, aktualitások
Hiányos 56 előzményének és következményeinek feltárása
2008. szeptember 30.

Még hiányos 1956 előzményének és következményeinek a feltárása, többet kell áldoznunk a dokumentumok felkutatására, gyűjtésére, hiteles feldolgozására - mondta Lezsák Sándor, az Országgyűlés fideszes alelnöke hétfőn Kecskeméten.

Ha ezt a kollaboránsok, pénzes utódaik teszik, abban nem lesz köszönet - jelentette ki a kecskeméti börtön falánál rendezett ünnepi megemlékezésen, ahol Szobonya Zoltánra, az 1956-os forradalom és szabadságharc után a megtorlások áldozatává vált mártírra emlékeztek. Lezsák Sándor szavai szerint "Szobonya Zoltán volt 1956-ban a nyugodt erő, akit ki lehetett végezni, de megsemmisíteni soha". Az Országgyűlés alelnöke közölte: 2009-ben, Szobonya Zoltán születésének századik évfordulóján könyvet adnak ki a mártír emlékezetére.

Az ünnepi megemlékezésen beszédet mondott Zombor Gábor, Kecskemét polgármestere, a Fidesz országgyűlési képviselője, valamint Bányai Gábor, a Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés elnöke, a Fidesz országgyűlési képviselője is.

Szobonya Zoltán ügyvédet, az 1956-os forradalom kiemelkedő Bács-Kiskun megyei vezetőjét 1958. szeptember 29-én végezték ki Kecskeméten. A karizmatikus egyéniségű jogász mindvégig a forradalom tisztaságát képviselte. Az ügyvéd már a forradalom előtt is bátran védte a koholt vádakkal perbe fogott kulákokat.

Szobonya Csilla, a mártírhalált halt ügyvéd leánya az ünnepségen elmondta: Jánoshalmán édesapja tevékenységének köszönhető, hogy vérontás nélkül fejeződött be a forradalom, ennek ellenére kivégezték.

A börtön falán 1993-ban állítottak emléktáblát a forradalom után Kecskeméten kötél általi halálra ítélt és kivégzett hősnek.

 

fidesz.hu

 


Képtár


Nemzeti Fórum Országos Gyűlése
2019. március 2.
További képekTovábbi képek

Eseménynaptár
Áttekintő táblázatÁttekintő táblázat

Kereső
OK

Meghívók
Kölcsey Kör: Új arcok, régi harcok
Budapest, Polgárok Háza 
2019. február 20. 18:00
Magyar szemmel - pályázati felhívás a rendszerváltás emlékezetére
Beküldési határidő: 2019. január 20.
Jótékonysági est a kárpátaljai Salánk ifjúsági házáért
Budapest, Duna Palota
2018. december 6. 18.00
További meghívókTovábbi meghívók

Lakitelek


TovábbTovább

Linkek

Linkek

Nemzeti Fórum

Lakiteleki Népfőiskola

MindszentyLogo.jpg

Linkek

Linkek

Fidesz - Magyar Polgári Szövetség

Kereszténydemokrata Néppárt

Fidelitas

 

 


HírekSzemélyesÍrások, interjúkOrszággyűlésVálasztókerületKéptárÉrdekességElérhetőség
© Lezsák Sándor - Webmester - Régi honlap - Oldaltérkép