Hírek
Személyes
Írások, interjúk
Országgyűlés
Választókerület
Képtár
Érdekesség
Elérhetőség
Hírek, aktualitások
Himnusz kívül, belül - Lezsák Sándor országgyűlési alelnök előadása
2015. február 20.

Az előadó felállt, és olyan csend lett, amilyent még nem tapasztaltam a KÉSZ (Keresztény Értelmiségiek Szövetsége) veszprémi csoportjának rendezvényein. A csend diákéveimből idézett ritka alkalmakat, amikor az előadót, a témáját vagy mindkettőt vártuk nagyon. Ez a csend most Lezsák Sándornak szólt a Padányi katolikus gyakorlóiskolában.

A magyar országgyűlés alelnöke, író, ismert közéleti személyiség, pedagógus a vele készült interjúkötet címét vette kölcsön: Himnusz kívülről, belülről. Amit hallottunk, éppen olyan hangulatú volt, mint a kötet, a szépszámú hallgatósághoz rövidebb-hosszabb történetekben került közel egy kivételes életút. Nem hiszem, hogy Lezsák Sándor mindezt kivételesnek érzi, hiszen azt vallja, hogy teszi, amit hoz a sors, azzal, hogy csak „hitben, cselekvésben, szolgálattal lehet életutunkat végigjárni”. Olyan történelmi kort élünk, ami az összes nyűgével együtt fantasztikus lehetőséget jelent, ezt a lehetőséget nem szabad hagyni elveszni. Elindult egy feltartóztathatatlan, visszafordíthatatlan folyamat, ebben kell hinni – hangsúlyozta az előadó, aki szerint kinek-kinek csak akkora terhet kell a nyakába rakni, amekkorába nem rokkan bele, és arra kell törekedni, hogy az óvodásoktól az aggastyánokig mindenkinek legyen sikerélménye Kárpát-medencei hazában, ahogy Mindszenty bíboros értelmezte a „haza” fogalmát.

Himnusz kívül, belül - Lezsák Sándor országgyűlési alelnök előadása

Lezsák Sándor azt vallja, csak „hitben, cselekvésben,
szolgálattal lehet életutunkat végigjárni”
(Fotó: Nagy Lajos)

Mi adhat élményt egy kisgyereknek? Például az, ha szépen kiszínezi a magyar zászlót, a szent koronát. A nagyobbak jelentkezhetnek az országos szépírásversenyre, amelyről a lemásolt verseket névre szólóan küldik el olyan idős embereknek, akiket senki sem látogat az otthonban. Nem is gondolnánk, hány fogadott nagyszülő–unoka kapcsolat született már ebből a gesztusból! Helyzetet kell teremteni – magyarázta Lezsák Sándor, aki pedagógusként is igyekezett képbe helyezni tanítványait, hiszen egy-egy családfában a Kárpát-medence igen sok települése megjelenik. Mennyivel otthonosabban érezzük magunkat, ha már kiskamaszként természetes, hova tartozunk. Mivel ő sem tud mindent megoldani, folyamatosan ír, verset, drámát – átmenetileg a fióknak. Ami nyilvános, a világ magyarságát is átfogó közéleti tevékenység, a politikai munka, a Lakitelken folyamatosan gazdagodó Kárpát-medencei tudásközpont, és természetesen a család.

– Szép házasságban élünk, és ez megjelenik gyerekeinknél is, gondolatainkban, cselekedeteikben, és ez jó – szólt az egyszerű kijelentés, amit de jó lenne, ha sokan elmondhatnának a saját kapcsolataikról!

Ami pedig az előadás címét illeti, arról így vallott Lezsák Sándor: – Talán sikerült tetten érnem azokat a perceket, amelyek meghatározták az életemet. Budapesten történt a Madách gimnáziumban, harmadik osztályban. A helyettesítő tanár, a görög– latin–magyar szakos Muraközi Gyula tette fel a kérdést, hogy tudjuk-e a Himnuszt. Kórusban harsogott a válasz: kívülről! Amikor újra kérdezett, hogy belülről tudjuk-e, azon már nagyon el kellett gondolkodni.

Őrsi Ágnes

(Forrás: Veol.hu)


Képtár


Márton-napi libavacsora a Népfőiskolán
2018. november 10.
További képekTovábbi képek

Eseménynaptár
17.00-18.00 Képviselői fogadóóra Móricgáton
Áttekintő táblázatÁttekintő táblázat

Kereső
OK

Meghívók
Kölcsey Kör: Népfőiskola, 2019
Budapest, Polgárok Háza
2018. november 21. 18.00
Művészet és társadalom - Klebelsberg Hét
Budapest
2018. november 17-18.
XVIII. Lakiteleki Filmszemle
Lakitelek Népfőiskola
2018. november 14-16.
További meghívókTovábbi meghívók

Lakitelek


TovábbTovább

Linkek

Magyar Országgyűlés

Nemzeti Fórum

Lakiteleki Népfőiskola

MindszentyLogo.jpg

Linkek

kis-kunsag.jpg

Fidesz - Magyar Polgári Szövetség

Kereszténydemokrata Néppárt

Kisgazda Polgári Szövetség

Fidelitas

Lungo Drom

MAGOSZ

http://www.orologirepliche.it

 


HírekSzemélyesÍrások, interjúkOrszággyűlésVálasztókerületKéptárÉrdekességElérhetőség
© Lezsák Sándor - Webmester - Régi honlap - Oldaltérkép