Hírek
Személyes
Írások, interjúk
Országgyűlés
Választókerület
Képtár
Érdekesség
Elérhetőség
Hírek, aktualitások
Hitünket erősítő összefogás
2017. április 13.

A Magyarok Nagyasszonya-szobor királyfiakarcsai felállítására gyűjtenek - Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke, a Bethlen Gábor Alapítvány kuratóriumának elnöke parlamenti irodájában ülésezett a Magyarok Nagyasszonya Szoborbizottság.

A szervezők és a védnökök azon dolgoznak a magyar kultúra napja óta, hogy Rieger Tibor szobrát minél hamarabb bronzba önthessék, és augusztus huszadikán felszenteljék a felvidéki Királyfiakarcsán. A Magyarok Nagyasszonya-szobrot a Kárpát-medence egészének XXI. századi emlékművévé szeretnék avatni.

A két méter magas, egész alakos szoborra a magyar kultúra napján hirdették meg a közadakozást. Több szervezet – a Bethlen Gábor Alapítvány kuratóriuma, a Szövetség a Közös Célokért Társulás és a királyfiakarcsai Petőfi Baráti Társulás képviselői – fogott össze azért, hogy a csallóközi településen nemzeti összetartozásunk jelképeként minél hamarabb elkészüljön a szobor bronzváltozata. – Sok fontos ügy van, amit civilek kezdeményeznek, olyan még nem fordult elő, hogy egy szoborért fogjanak össze, és ez annál is fontosabb, mivel a kereszténység fenyegetett helyzetben van Európában – hangsúlyozta Lezsák Sándor.

Kozma Imre, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat elnöke, a szoborbizottság egyik fővédnöke reményét fejezte ki, hogy a Magyarok Nagyasszonya-szobor és a szoborállítás ügye nemcsak „minket, magyarokat hoz közelebb egymáshoz”, hanem a szlovákokat is segíti abban, hogy elhiggyék, „nekünk össze kell fogni, ha meg akarunk maradni a Kárpát-medencében kereszténynek, magyarnak vagy szlováknak”.

Pogány Erzsébet, a Szövetség a Közös Célokért igazgatója, a szoborbizottság felvidéki társelnöke kérdésünkre elmondta, hogy a magyar számlán eddig 1 millió forintot, a szlovákon pedig kétezer eurót gyűjtöttek. Legalább 6 millió forint szükséges ahhoz, hogy bronzba öntsék a szobrot és a népszerűsítés költségeire is jusson. Ráadásul az ügy az ,,alvó Csallóközre” irányíthatja a figyelmet. Elmondta, hogy az elkészült szobrot május 13-ától augusztus 19-ig, királyfiakarcsai felavatásáig a máriaremetei bazilikában helyezik el, ott tekinthetik meg a hívek, és bízik abban, hogy ez még tovább ösztönzi a közadakozást.

Duray Miklós fővédnök hangsúlyozta, hogy a Magyarok Nagyasszonya név okát és történetét is tudatosítani kell. Ennek jelképe a készülő szobor. Prokopp Mária művészettörténész mutatta be a szobrot, korábban előadást is tartott már Rieger szakrális művészetéről. Prokopp szerint jelenésszerűen áll előttünk a „tisztaságos Anya, az Úr szolgáló leánya”, aki Isten megbízásából érkezik éppen most közénk, hogy megerősítse a XXI. század magyarjainak hitét. Sudár, átszellemült, szépséges alakja a Földgolyón áll. Ünnepélyesen, meghatottan, mindkét kezében tartja a párnára helyezett Szent Koronát. Tudja, hogy az 1000 éves magyar törvények értelmében ez a korona nem csupán hatalmi jelkép, hanem a minden magyar hazáját jelentő ország birtokosa.

Rieger Tibor a Magyarok Nagyasszonya-szobrát hálából adományozta a csallóközi Királyfiakarcsa községnek, ahol gyermekkorának nagy részét töltötte. 2015-ben készítette el a szobor gipszváltozatát, melyet a Szent István-napi ünnepségen jelképesen átadott a falu és a felvidéki szervezetek képviselőinek. A közösség örvendett az adománynak, ám a szobor bronzba öntésére, felállítására támogatást kell szerezniük.

A műalkotást egykori családi házuk helyén, a falu központjában szeretnék elhelyezni. Riegernek sok köztéri szobra áll szerte a Kárpát-medencében, ő alkotta a mosonmagyaróvári 56-os sortűz emlékművét, a Pannonhalmi Apátság Millenniumi bronzkapuját, a Budavárból kitiltott Teleki Pál-szobrot, Mindszenty József és Apor Vilmos szobrát is.

A szervezők szerint a szoborállítás a fátimai jelenés 100. évfordulóját is idézi, ahol a Szent Szűz az első világháború közepette imára, megtérésre szólította fel a világot. Erre buzdított Mindszenty József bíboros, érsek is hetven éve, 1947–48-ban, az általa vezetett Mária-év országos ünnepségein.

Magyar Idők


Képtár


Szent II. János Pál pápa vérereklyéjének megáldása Izsákon
2018. október 14.
További képekTovábbi képek

Eseménynaptár
Áttekintő táblázatÁttekintő táblázat

Kereső
OK

Meghívók
Keleti Nyelveket Ismertető tanfolyamok
Kezdő szinten: azeri, belarusz, grúz, kazah és haladó szinten: belarusz nyelvből.
Jelentkezési határidő: 2018. október 22.
Felhívás: Grillázs készítő verseny

Lakitelek Népfőiskola
Jelentkezési határidő:
2018. október 19.

Puszták Aranya c. kiállítás megnyitója
Kápolnásnyék
2018. október 13. 11.00
További meghívókTovábbi meghívók

Lakitelek


TovábbTovább

Linkek

Magyar Országgyűlés

Nemzeti Fórum

Lakiteleki Népfőiskola

MindszentyLogo.jpg

Linkek

kis-kunsag.jpg

Fidesz - Magyar Polgári Szövetség

Kereszténydemokrata Néppárt

Kisgazda Polgári Szövetség

Fidelitas

Lungo Drom

MAGOSZ

http://www.orologirepliche.it

 


HírekSzemélyesÍrások, interjúkOrszággyűlésVálasztókerületKéptárÉrdekességElérhetőség
© Lezsák Sándor - Webmester - Régi honlap - Oldaltérkép