Hírek
Személyes
Írások, interjúk
Országgyűlés
Választókerület
Képtár
Érdekesség
Elérhetőség
Hírek, aktualitások
Hitvallóink – követendő példák a krisztusi emberkép kialakításában
2011. október 28.

Vértanúink, hitvallóink címmel ökumenikus konferenciát tartottak október 28-án a Párbeszéd Házában, a figyelem középpontjába állítva a XX. századi keresztény tanúságtevők – főpapok, lelkipásztorok és világi hívők – helytállását.

A tanácskozást a jezsuita rend, a Magyarországi Mindszenty Alapítvány és a Keresztény Demokrata Fórum ökumenikus közhasznú egyesület szervezte. Moderátora Birkás Antal, a Keresztény Demokrata Fórum alelnöke volt.

A konferencia elején köszöntőt mondott az ülés házigazdája, Forrai Tamás jezsuita tartományfőnök és Habsburg-Lotharingiai Mihály, a Magyarországi Mindszenty Alapítvány kuratóriumi elnöke. Felszólalt Lezsák Sándor, a Magyar Országgyűlés alelnöke; Tőkés László, az Európai Parlament alelnöke, aki történelmi és erkölcsi tőkének nevezte a hitvallók és vértanúk bizonyságtételét. Szászfalvi László az egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkár beszédében elhangzott: azokra a Krisztus-hívőkre emlékezik e konferencia, akiket a XX. század diktatúrái vértanúkká tettek, és szolgálva voltak jelen a nemzeti és egyházi közösségekben. A hitvallók keresztények maradtak a kihívások közepette is, így a diktatúrák áldozataiként bizonyságtevő emberek lettek.

Püspökök a vértanú-hitvalló püspökökről címmel négy főpásztor tartott előadást elődeikről: Orosz Atanáz, a Miskolci Görögkatolikus Exarchátus püspöke a Boldog Romzsa Tódor vértanúságának meghatározó mozzanatairól beszélt. Kiemelte: halála előtt a munkácsi görögkatolikus püspök utolsó szavaival a Jézus-imát elevenítette fel.

„Az egyház ebben a világban sohasem élhet küzdelem nélkül” – idézte főpásztor-elődjét, Ordass Lajost Gáncs Péter evangélikus püspök. Előadásában kitért arra, miként készítette fel Ordass Lajost Isten a vértanúságra, hogyan vált egy oltárkép a püspök hitvalló élete meghatározójává. A vértanú püspök mindvégig az evangélium hirdetésének primátusát hirdette. Életének titka, hogy imádkozó ember volt – hangsúlyozta az előadó.

Schönberger Jenő püspök, a Szatmári Egyházmegye főpásztora a közelmúltban boldoggá avatott Scheffler János püspök életéről és vértanúságáról beszélt. A délelőtti felszólalások sorát Kiss-Rigó László szeged–csanádi püspök, a Lénárd Ödön Alapítvány elnökének előadása zárta. A keresztény vértanúk távozása erőforrássá vált – hangsúlyozta.

Élő tanúságtevők címmel kortársak visszaemlékezései hangzottak el: a diktatúrák időszakát átélt, üldöztetést szenvedett, száműzött szerzetesek, lelkészek, világiak osztották meg élményeiket: elsőként Oloffson Károly Placid bencés szerzetes. „Legyünk egy kicsit érzékenyebbek Isten üzeneteire” – hangzott el a konferencián a 95 éves élő tanúságtevő üzenete.

Kozma Zsolt lelkipásztor, a Kolozsvári Protestáns Teológiai Intézet nyugalmazott tanára a dobai per vádlottjairól, majd saját börtönélményeiről beszélt: gimnáziumi társaival, 17 évesen kommunistaellenes csoportot szerveztek Kolozsváron (Erdélyben elsőként). Ezért 3–8 évnyi börtönbüntetésre ítélték őket. Fellépésük sokakra volt nagy hatással. „A szemben lévő cellából zsoltáréneklés hallatszott, lánccsörgés kíséretében”. Kozma Zsolt kiemelte: hálás Istennek fogságáért.

Boleratzky Lóránd, a Evangélikus Hittudományi Egyetem nyugalmazott egyetemi magántanára szintén Ordass Lajosról tartott előadást. Kiemelte: Ordass Lajos elfogadta Isten akaratát és tervét. Azok közé tartozott, akikre nem volt méltó a világ – hangsúlyozta Boleratzky Lóránd.

A konferenciával elsősorban a keresztény értelmiséget, az egyházi iskolák pedagógusait kívánják megszólítani, akik számára a téma feldolgozása segítséget nyújthat abban, hogy oktató munkájukat kibővítsék a mártírsorsú, illetve hitvalló személyiségek életének ismertetésével, népszerűsítésével. Ezt szolgálta a konferencia második felében tartott szakértői, módszertani panelbeszélgetés, neves kutatók, egyháztörténészek, történészek és pedagógusok részvételével. A jelenlévők arról folytattak eszmecserét, hogyan hozhatók közel a példaadó életutak a fiatalokhoz.

Gátas Judit/Magyar Kurír

Az eseményen készült fotókat ide kattintva megtekinthetik képtárunkban


Képtár


Kurultaj szervezőinek díszvacsorája Bugacon
2018. október 12.
További képekTovábbi képek

Eseménynaptár
Áttekintő táblázatÁttekintő táblázat

Kereső
OK

Meghívók
Keleti Nyelveket Ismertető tanfolyamok
Kezdő szinten: azeri, belarusz, grúz, kazah és haladó szinten: belarusz nyelvből.
Jelentkezési határidő: 2018. október 22.
Felhívás: Grillázs készítő verseny

Lakitelek Népfőiskola
Jelentkezési határidő:
2018. október 19.

Puszták Aranya c. kiállítás megnyitója
Kápolnásnyék
2018. október 13. 11.00
További meghívókTovábbi meghívók

Lakitelek


TovábbTovább

Linkek

Magyar Országgyűlés

Nemzeti Fórum

Lakiteleki Népfőiskola

MindszentyLogo.jpg

Linkek

kis-kunsag.jpg

Fidesz - Magyar Polgári Szövetség

Kereszténydemokrata Néppárt

Kisgazda Polgári Szövetség

Fidelitas

Lungo Drom

MAGOSZ

http://www.orologirepliche.it

 


HírekSzemélyesÍrások, interjúkOrszággyűlésVálasztókerületKéptárÉrdekességElérhetőség
© Lezsák Sándor - Webmester - Régi honlap - Oldaltérkép