Hírek
Személyes
Írások, interjúk
Országgyűlés
Választókerület
Képtár
Érdekesség
Elérhetőség
Hírek, aktualitások
Hungarikum a Kodály-módszer
2018. január 23.

A Kodály-módszer hungarikummá avató oklevelét hétfőn vehette át Alföldyné Dobozi Eszter, a Kodály iskola igazgatónője. A magyar kultúra napján az elmúlt három évben hungarikummá vált értékek képviselőinek átadták a Hungarikum Díjakat és okleveleket Budapesten, a Parlament Vadásztermében.

A díjazottak Fazekas Sándor földművelésügyi minisztertől, a Hungarikum Bizottság elnökétől és Lezsák Sándortól, a Magyar Országgyűlés alelnökétől vehették át az elismeréseket.

A 16 díjazott hungarikum képviselői között ott volt Alföldyné Dobozi Eszter, a Kecskeméti Kodály Zoltán Ének-zenei Általános Iskola, Gimnázium, Szakgimnázium és Alapfokú Művészeti Iskola igazgatója is, aki a Kodály-módszert hungarikummá avató oklevél mellé Hungarikum Díjként egy kisplasztikát is kapott.

– Számomra és a tantestületünknek is nagy megtiszteltetés, hogy Kodály Zoltánné javaslatára az ország első, 1950-ben létesült ének-zenei iskolájának intézményvezetőjeként jelen lehettem az eseményen. A díj átvételével gondoltam mindazokra is, akik az elmúlt évtizedekben és években sokat tettek a Kodály-módszer sikeres alkalmazásáért, elismertetéséért. Ebben múlhatatlan érdemei voltak és vannak az iskolavezetésben elődeimnek, zenei helyetteseimnek, múltbeli és a jelenlegi énektanári munkaközösségünk tagjainak. Külön ki kell emelnem az első igazgató, Nemesszeghy Lajosné Szentkirályi Márta iskolateremtő tevékenységét, a neves és legendás hírű kórusvezetők eredményeit. De nem szabad megfeledkezni korábbi és jelenlegi fenntartónk támogatásáról sem. Köszönet illeti ezért Kecskemét önkormányzatát és a Kecskeméti Tankerületi Központot is. A támogatásokat igyekszünk meghálálni a gyakori felkérések teljesítésével, a kórusok, hangszeresek szerepléseivel – hangsúlyozta Alföldyné Dobozi Eszter.

Hungarikum a Kodály-módszer

A Kodály-módszer és az iskolában folyó zenei oktatás iránt folyamatosan nagy az érdeklődés mind a hazai, mind a külföldi szakemberek részéről.

– Énektanáraink óráin a vendégek a Kodály-módszer gyakorlati oldalát tanulmányozzák. A Kodály Intézet hallgatói is gyakori óralátogatóink. Rajtuk kívül más érdeklődők is érkeznek, az elmúlt félévben megfordultak nálunk például Németországból, Thaiföldről, Japánból, Hollandiából. Járt nálunk az Észak-Bácskai Magyar Tanárok Egyesületének küldöttsége a Vajdaságból. Görögországból a magyar nagykövet közvetítésével a napokban találkozhattunk az athéni Kodály Intézet és egy észak-görögországi zeneiskola kapcsolatteremtő szándékával. Emellett ének szakos tanárainkat hívják hazai konferenciákra előadásokat, bemutatókat, Amerikába, Kínába, Ausztráliába vagy éppen a szomszédos Szerbiába kurzusokat tartani a tanítási szünetekben – tette hozzá az igazgatónő.

 

Más tantárgyakra is pozitívan hat

Az iskola pedagógiai programjában fontos szerepet töltenek be a zenei nevelés Kodály Zoltán által megfogalmazott elvei. Elsősorban a zene személyiségfejlesztő, léleknemesítő, nevelő és közösségépítő jellegét hangsúlyozzák, valamint azt, hogy a transzferhatásnak köszönhetően más tantárgyak tanulását is segíti. A minél korábban megkezdett zenetanulás, a közös éneklés jótékony hatását pedig ma már a neurobiológiai kutatások is alátámasztják.

baon.hu


Képtár


Kurultaj a bugaci pusztában
2018. augusztus 11.
További képekTovábbi képek

Eseménynaptár
Áttekintő táblázatÁttekintő táblázat

Kereső
OK

Meghívók
Felhívás: Grillázs készítő verseny

Lakitelek Népfőiskola
Jelentkezési határidő:
2018. október 19.

Kölcsey Kör: Nem az ősöket kell követni, hanem azt, amit az ősök követtek

Budapest, Polgárok Háza
2018. május 16. 18.00 óra

Kölcsey Kör: A migrációról – másként

Kecskemét, Hírös Turisztikai Központ
2018. április 26. 18.00

További meghívókTovábbi meghívók

Lakitelek


TovábbTovább

Linkek

Magyar Országgyűlés

Nemzeti Fórum

Lakiteleki Népfőiskola

MindszentyLogo.jpg

Linkek

kis-kunsag.jpg

Fidesz - Magyar Polgári Szövetség

Kereszténydemokrata Néppárt

Kisgazda Polgári Szövetség

Fidelitas

Lungo Drom

MAGOSZ

http://www.orologirepliche.it

 


HírekSzemélyesÍrások, interjúkOrszággyűlésVálasztókerületKéptárÉrdekességElérhetőség
© Lezsák Sándor - Webmester - Régi honlap - Oldaltérkép