Hírek
Személyes
Írások, interjúk
Országgyűlés
Választókerület
Képtár
Érdekesség
Elérhetőség
Hírek, aktualitások
Hungarikum nappal emlékeztek a városalapítókra
2014. május 28.

A Városalapítók Napi programsorozat keretében idén először Hungarikum Napot szerveztek a Kiskun Múzeumban, ahol előadások keretében mutatták be a helyi értékeket. Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke a Hungarikum-törvény jelentőségét emelte ki beszédében.

A politikus hangsúlyozta, 20 évvel ezelőtt Lakiteleken rendezték meg az első konferenciát ebben a témában. Mészáros Márta, a Kiskun Múzeum igazgatója a Félegyházi Értéktár Bizottság tevékenységének fontosságára hívta fel a rendezvény vendégeinek figyelmét.

Hungarikum nappal emlékeztek a városalapítókra

A Hungarikum Napot azzal a céllal szervezte meg a Testvérvárosi Egyesület és a Kiskun Múzeum, hogy bemutassák Magyarország, valamint ezen belül Félegyháza történelmi, társadalmi és közösségi értékeit. Kapus Krisztián polgármester beszédében úgy fogalmazott, a Kiskun Múzeumnál méltóbb helyszínt nem lehetett találni a rendezvényre, amelynek időpontja a város legnagyobb hagyományőrző ünnepéhez kötődik. A polgármester reményét fejezte ki, hogy az elődök emléke a mindennapokban is jelen van. A múltra való kollektív emlékezet nélkül nem lenne teljes értékű helyi kultúránk – tette hozzá Kapus Krisztián.

Az Országgyűlés alelnöke a szűkebb közösségek évszázadokra visszanyúló teljesítményét méltatta a rendezvényen. Lezsák Sándor beszédében emlékeztetett, 20 évvel ezelőtt a Lakiteleki Népfőiskola adott otthont az első, nemzeti értékeinket bemutató konferenciának. Mint mondta, képviselőként is tapasztalja, hogy mekkora az érdeklődés külföldről a Hungarikum-törvény iránt. Az Országgyűlés 2012-ben hozott rendeletet a magyar nemzeti értékekről, annak érdekében, hogy a hungarikumok hozzájáruljanak a nemzeti azonosság-tudat kialakulásához és megszilárdulásához. A törvény deklarálja, hogy ezek az értékek a magyarság múltjának, jelenének és jövőjének dinamikusan fejlődő tárháza, továbbá az értékalapú nemzeti összefogás alapjai.

A Kiskun Múzeum igazgatója úgy fogalmazott, várták a Hungarikum-törvényt, mert egységes irányvonalak mentén tudják összegyűjteni a helyi értékeket. Mészáros Márta kiemelte, 2013-ban megalakult a Félegyházi Értéktár Bizottság, amely összefogja a kultúra, a sport, vagy akár az agrárium kiemelkedő teljesítményeinek felkutatását, tevékenységük eredményeként a képviselő-testület dönt arról, hogy melyek lehetnek kiemelten védett értékek a városban. A Kiskun Múzeum igazgatója az intézmény 1902 óta íródó történetébe is betekintést engedett.

A Félegyházi Értéktárban olyan épületek találhatóak, mint például a Hattyúház és a Móra Ferenc Művelődési Központ. A kiemelkedő személyiségek között helyet kapott Holló László, Huszka József, Fekete János és Juhász István is. Félegyháza kiváló sportolóinak eredményei mellett Szántó Piroska Kiskun Múzeumnak adományozott műveit, Tarjányi Ágoston félegyházi népdalgyűjteményét, valamint Petőfi Sándor félegyházi vonatkozású verseit is felvették már a helyi értéktárba.

(Forrás: FélegyháziTV.hu)

További fotók ide kattintva megtekinthetők a képtárban


Képtár


Márton-napi libavacsora a Népfőiskolán
2018. november 10.
További képekTovábbi képek

Eseménynaptár
Áttekintő táblázatÁttekintő táblázat

Kereső
OK

Meghívók
Kölcsey Kör: Népfőiskola, 2019
Budapest, Polgárok Háza
2018. november 21. 18.00
Művészet és társadalom - Klebelsberg Hét
Budapest
2018. november 17-18.
Mindszenty Emlékérem átadása
Budapest, Országház
2018. november 6. 11.00
További meghívókTovábbi meghívók

Lakitelek


TovábbTovább

Linkek

Magyar Országgyűlés

Nemzeti Fórum

Lakiteleki Népfőiskola

MindszentyLogo.jpg

Linkek

kis-kunsag.jpg

Fidesz - Magyar Polgári Szövetség

Kereszténydemokrata Néppárt

Kisgazda Polgári Szövetség

Fidelitas

Lungo Drom

MAGOSZ

http://www.orologirepliche.it

 


HírekSzemélyesÍrások, interjúkOrszággyűlésVálasztókerületKéptárÉrdekességElérhetőség
© Lezsák Sándor - Webmester - Régi honlap - Oldaltérkép