Hírek
Személyes
Írások, interjúk
Országgyűlés
Választókerület
Képtár
Érdekesség
Elérhetőség
Hírek, aktualitások
Hungarikumnak javasolja a Zsolnay porcelánt Pécs
2013. június 13.

A Zsolnay porcelánnak és kerámiának, valamint a Zsolnay Kulturális Negyednek a Magyar Értéktárba és a hungarikumok gyűjteményébe való felvételét javasolja a Pécsi Értéktár Bizottság.

Őri László, a bizottság elnöke csütörtökön Pécsen, a grémium alakuló ülését követő sajtótájékoztatón azt mondta: a Pécsi Értéktár Bizottság a Zsolnay porcelánt az iparművészet kategóriában, az Európa Kulturális Fővárosa program keretében kialakított Zsolnay-negyedet a kulturális örökség kategóriában felvette a helyi értéktárba, s úgy döntött, a megyei értéktáron keresztül felterjeszti az országos gyűjteménybe.

“Meggyőződésünk, hogy mindkét érték túlmutat Pécs és Baranya megye határain, alkalmas az egész országot, a nemzetet reprezentálni országhatáron belül és kívül” – indokolta a döntést a pécsi közgyűlés által a közelmúltban létrehozott álladó bizottság elnöke.

Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke, a Hungarikum Bizottság tagja örömét fejezte ki, amiért a magyar értékekről, hungarikumokról szóló törvény a gyakorlatban is működni kezd.

Sorra jönnek létre a helyi értéktárak, hungarikum klubok a Kárpát-medencében, hozzájárulva a minőségi magyar teljesítmények számbavételéhez, elismeréséhez, megőrzéséhez – fogalmazott.

Lezsák Sándor kitért arra, hogy elképzelések szerint a Magyar Értéktárba és a hungarikumok közé kerülő értékeket kedvezményesen lehetne reklámozni a közmédiában, megőrzésüket, hazai és nemzetközi népszerűsítésüket pedig pályázati forrásból is támogatnák.

Páva Zsolt, Pécs polgármestere emlékeztetett arra, hogy a Zsolnay Porcelánmanufaktúra idén 160 éves, ebből az alkalomból a gyár és a város számára is nagy megtiszteltetés lenne, ha a márka és a negyed megkapná az országos védjegyet.

Hoppál Péter pécsi fideszes országgyűlési képviselő, a város oktatási és kulturális bizottságának elnöke a baranyai megyeszékhely más értékeiről szólva azt mondta, hogy a világörökség részét képező ókeresztény emlékhelyek, azt ezer éves püspöki székhely adta történelmi miliő, a nemzetiségek békés egymás mellett éléséből származó kulturális innováció Magyarországon egyedülálló, de európai szinten is különleges.

A sajtótájékoztató után Helyi értékek, hungarikumok címmel konferenciára került sor, amelynek résztvevői a hungarikumok törvényi védelméről, közösségszervező hatásukról, és egyebek mellett a Zsolnay gyár történetéről is hallhattak előadást.

(Forrás: MTI/Mon.hu)


Képtár


Karácsonyi szeretetebéd Kecskeméten
2018. december 24.
További képekTovábbi képek

Eseménynaptár
Áttekintő táblázatÁttekintő táblázat

Kereső
OK

Meghívók
Magyar szemmel - pályázati felhívás a rendszerváltás emlékezetére
Beküldési határidő: 2019. január 20.
Jótékonysági est a kárpátaljai Salánk ifjúsági házáért
Budapest, Duna Palota
2018. december 6. 18.00
Kölcsey Kör: Népfőiskola, 2019
Budapest, Polgárok Háza
2018. november 21. 18.00
További meghívókTovábbi meghívók

Lakitelek


TovábbTovább

Linkek

Magyar Országgyűlés

Nemzeti Fórum

Lakiteleki Népfőiskola

MindszentyLogo.jpg

Linkek

kis-kunsag.jpg

Fidesz - Magyar Polgári Szövetség

Kereszténydemokrata Néppárt

Kisgazda Polgári Szövetség

Fidelitas

Lungo Drom

MAGOSZ

http://www.orologirepliche.it

 


HírekSzemélyesÍrások, interjúkOrszággyűlésVálasztókerületKéptárÉrdekességElérhetőség
© Lezsák Sándor - Webmester - Régi honlap - Oldaltérkép