Hírek
Személyes
Írások, interjúk
Országgyűlés
Választókerület
Képtár
Érdekesség
Elérhetőség
Hírek, aktualitások
Hungarikumok értéktára
2011. május 12.

Tizedik alkalommal rendezte meg az Izsáki Arany Sárfehér Bor- és Pezsgőrend a Hungarikum Borok Konferenciáját, melynek fővédnöke Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke, illetve dr. Terts András, a Magyarországi Borrendek Országos Szövetségének az elnöke volt.

A Fülöpszállás határában fekvő Biczó csárdában rendezett szakmai előadások mellett a külföldön szinte ismeretlennek számító borok minőségét mérte meg négy bizottságban a zsűri. A tanácskozás szünetében nyilatkozott lapunknak Lezsák Sándor. Az ismert politikus azért fogadta el a védnöki szerepet, mert fontosnak tartja a szinte csak a Kárpát-medencében, a magyar ízlésvilágnak megfelelő szőlőfajták s az azokból készülő borok feltérképezését és védelmét. Mint mondta: a hungarikumok – bár magas minőséget képviselnek, mégis – védelemre szorulnak. Olyan intézményrendszer kialakítását kezdeményezték a parlamentben, amelynek működését egy – most születő – törvény garantálja. Majd hozzátette: nem csak a szőlőtermesztés és a borkészítés, de a mindennapi lét nagyon sok területén is felmérik, melyek azok a helyi értékek, melyek védendőek. Egy – úgynevezett – értéktárba gyűjtik össze a falvak, a városok, a megyék javaslatait. Majd egy 13 ismert személyből álló szakmai testület tekinti át és minősíti ezeket. Ebben a leltárban szerepelnek a határon túli értékek is, majd osztályozzák, mi az, aminek helyi, megyei, országos vagy ágazati védettséget kell nyernie.

A hungarikumtörvény-tervezetről elmondta: már társadalmi vitára bocsátották, júniusban kerül a parlament elé, és akár heteken belül elfogadhatja a T. Ház. Mint mondta, nem egyedülálló kezdeményezés a nemzeti leltár készítése. Csak a franciák kétezer olyan értéket – élelmiszer, használati tárgy, turisztikai, egyéb kulturális-technikai látványosság – tartanak számon, amelyet az uniós közösség is elismert. Így például sajtjaik egy részét levédték, mely megóvja a helyi gyártókat a konkurenciaversenytől. A rendezvényt támogató izsáki önkormányzat polgármestere, Mondok József üdvözölte a vendégeket, ígérve, hogy jövőre segítik a borverseny megrendezését.

A hungarikumnak számító szőlőről dr. Hajdú Edit szőlőnemesítő adott tájékoztatót a több mint 120 fős, főként hazai borászokból álló közönségnek. Elhangzott, hogy a kövidinka, a pozsonyi fehér, az arany sárfehér, a juhfark, a hárslevelű, a kéknyelű a Kárpát-medencében őshonos növény. De nálunk leltek hazára olyan szőlőfajták is, amelyek már honinak számítanak. Ilyen a kadarka, a kékfrankos vagy az olaszrizling. A magyar nemesítők által létrehozott új fajták a cserszegi fűszeres, a Bianca, az Irsai Olivér, a nektár, az Aletta vagy a karát. A hazai termőterület 71 ezer hektár, de ennek 56 százalékán a magyar szőlőfajták teremnek.

Hungarikumok értéktára

Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke köszönti a résztvevőket. Mellette Bagócsi Károly izsáki jegyző, dr. Terts András, Oreskó Imre, a Kunsági borvidék elnöke.

Az előadók között volt Cey-Bert Gyula Róbert gasztrofilozófus is, aki azt hangsúlyozta, hogy ma koránt sincs akkora presztízse a magyar konyhának vagy a hazai boroknak, mint amekkorának akár egy évszázada örvendett. Arra hívta fel a figyelmet, hogy a Magyarországra látogató külhoni vendégek mindenekelőtt a hazai ízeket, így kimondottan a magyar szőlőfajtákból készített borokat fogják keresni. Cabernet sauvignont bárki ihat a világ bármelyik részén, de cserszegit, irsait vagy juhfarkot csak nálunk, Magyarországon.

Barta Zsolt


Képtár


Kézilabdapályát avattak Pálmonostorán
2018. június 14.
További képekTovábbi képek

Eseménynaptár
Áttekintő táblázatÁttekintő táblázat

Kereső
OK

Meghívók
Kölcsey Kör: Nem az ősöket kell követni, hanem azt, amit az ősök követtek

Budapest, Polgárok Háza
2018. május 16. 18.00 óra

Kölcsey Kör: A migrációról – másként

Kecskemét, Hírös Turisztikai Központ
2018. április 26. 18.00

Kölcsey Kör: Egymillió

Budapest, Polgárok Háza
2018. március 6. 18.00

További meghívókTovábbi meghívók

Lakitelek


TovábbTovább

Linkek

Magyar Országgyűlés

Nemzeti Fórum

Lakiteleki Népfőiskola

MindszentyLogo.jpg

Linkek

kis-kunsag.jpg

Fidesz - Magyar Polgári Szövetség

Kereszténydemokrata Néppárt

Kisgazda Polgári Szövetség

Fidelitas

Lungo Drom

MAGOSZ

http://www.orologirepliche.it

 


HírekSzemélyesÍrások, interjúkOrszággyűlésVálasztókerületKéptárÉrdekességElérhetőség
© Lezsák Sándor - Webmester - Régi honlap - Oldaltérkép