Hírek
Személyes
Írások, interjúk
Országgyűlés
Választókerület
Képtár
Érdekesség
Elérhetőség
Hírek, aktualitások
Hungarikumok értéktára
2011. május 12.

Tizedik alkalommal rendezte meg az Izsáki Arany Sárfehér Bor- és Pezsgőrend a Hungarikum Borok Konferenciáját, melynek fővédnöke Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke, illetve dr. Terts András, a Magyarországi Borrendek Országos Szövetségének az elnöke volt.

A Fülöpszállás határában fekvő Biczó csárdában rendezett szakmai előadások mellett a külföldön szinte ismeretlennek számító borok minőségét mérte meg négy bizottságban a zsűri. A tanácskozás szünetében nyilatkozott lapunknak Lezsák Sándor. Az ismert politikus azért fogadta el a védnöki szerepet, mert fontosnak tartja a szinte csak a Kárpát-medencében, a magyar ízlésvilágnak megfelelő szőlőfajták s az azokból készülő borok feltérképezését és védelmét. Mint mondta: a hungarikumok – bár magas minőséget képviselnek, mégis – védelemre szorulnak. Olyan intézményrendszer kialakítását kezdeményezték a parlamentben, amelynek működését egy – most születő – törvény garantálja. Majd hozzátette: nem csak a szőlőtermesztés és a borkészítés, de a mindennapi lét nagyon sok területén is felmérik, melyek azok a helyi értékek, melyek védendőek. Egy – úgynevezett – értéktárba gyűjtik össze a falvak, a városok, a megyék javaslatait. Majd egy 13 ismert személyből álló szakmai testület tekinti át és minősíti ezeket. Ebben a leltárban szerepelnek a határon túli értékek is, majd osztályozzák, mi az, aminek helyi, megyei, országos vagy ágazati védettséget kell nyernie.

A hungarikumtörvény-tervezetről elmondta: már társadalmi vitára bocsátották, júniusban kerül a parlament elé, és akár heteken belül elfogadhatja a T. Ház. Mint mondta, nem egyedülálló kezdeményezés a nemzeti leltár készítése. Csak a franciák kétezer olyan értéket – élelmiszer, használati tárgy, turisztikai, egyéb kulturális-technikai látványosság – tartanak számon, amelyet az uniós közösség is elismert. Így például sajtjaik egy részét levédték, mely megóvja a helyi gyártókat a konkurenciaversenytől. A rendezvényt támogató izsáki önkormányzat polgármestere, Mondok József üdvözölte a vendégeket, ígérve, hogy jövőre segítik a borverseny megrendezését.

A hungarikumnak számító szőlőről dr. Hajdú Edit szőlőnemesítő adott tájékoztatót a több mint 120 fős, főként hazai borászokból álló közönségnek. Elhangzott, hogy a kövidinka, a pozsonyi fehér, az arany sárfehér, a juhfark, a hárslevelű, a kéknyelű a Kárpát-medencében őshonos növény. De nálunk leltek hazára olyan szőlőfajták is, amelyek már honinak számítanak. Ilyen a kadarka, a kékfrankos vagy az olaszrizling. A magyar nemesítők által létrehozott új fajták a cserszegi fűszeres, a Bianca, az Irsai Olivér, a nektár, az Aletta vagy a karát. A hazai termőterület 71 ezer hektár, de ennek 56 százalékán a magyar szőlőfajták teremnek.

Hungarikumok értéktára

Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke köszönti a résztvevőket. Mellette Bagócsi Károly izsáki jegyző, dr. Terts András, Oreskó Imre, a Kunsági borvidék elnöke.

Az előadók között volt Cey-Bert Gyula Róbert gasztrofilozófus is, aki azt hangsúlyozta, hogy ma koránt sincs akkora presztízse a magyar konyhának vagy a hazai boroknak, mint amekkorának akár egy évszázada örvendett. Arra hívta fel a figyelmet, hogy a Magyarországra látogató külhoni vendégek mindenekelőtt a hazai ízeket, így kimondottan a magyar szőlőfajtákból készített borokat fogják keresni. Cabernet sauvignont bárki ihat a világ bármelyik részén, de cserszegit, irsait vagy juhfarkot csak nálunk, Magyarországon.

Barta Zsolt


Képtár


Márton-napi libavacsora a Népfőiskolán
2018. november 10.
További képekTovábbi képek

Eseménynaptár
Művészet és társadalom - Klebelsberg Hét
Áttekintő táblázatÁttekintő táblázat

Kereső
OK

Meghívók
Kölcsey Kör: Népfőiskola, 2019
Budapest, Polgárok Háza
2018. november 21. 18.00
Művészet és társadalom - Klebelsberg Hét
Budapest
2018. november 17-18.
XVIII. Lakiteleki Filmszemle
Lakitelek Népfőiskola
2018. november 14-16.
További meghívókTovábbi meghívók

Lakitelek


TovábbTovább

Linkek

Magyar Országgyűlés

Nemzeti Fórum

Lakiteleki Népfőiskola

MindszentyLogo.jpg

Linkek

kis-kunsag.jpg

Fidesz - Magyar Polgári Szövetség

Kereszténydemokrata Néppárt

Kisgazda Polgári Szövetség

Fidelitas

Lungo Drom

MAGOSZ

http://www.orologirepliche.it

 


HírekSzemélyesÍrások, interjúkOrszággyűlésVálasztókerületKéptárÉrdekességElérhetőség
© Lezsák Sándor - Webmester - Régi honlap - Oldaltérkép