Hírek
Személyes
Írások, interjúk
Országgyűlés
Választókerület
Képtár
Érdekesség
Elérhetőség
Hírek, aktualitások
Hungarikumok adják a magyarság tartópilléreit
2009. szeptember 29.

Külföldön nem reklámozzuk, itthon pedig nem becsüljük és óvjuk eléggé a hagyományainkat és érté­keinket is hordozó hungarikumokat, amelyek védelméről most törvényjavaslat készül - derült ki a témával foglalkozó hét végi konferencián a Parlamentben. Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke bejelentette, hogy februárban benyújtják a magyar eredetű termékeket védő törvényjavaslatot.

Kapcsolódó hír:


Herendi porcelán, Béres-csepp, Kodály-módszer, makói vöröshagyma, szikvíz és pálinka - csak néhány abból a rengeteg hungarikumból, amelyek helyzetéről és védelmének lehetőségeiről szombaton konferenciát tartottak az Országházban Lezsák Sándor parlamenti alelnök kezdeményezésére. A felszólalók egybehangzó véleménye szerint nem óvjuk, nem ápoljuk és nem is reklámozzuk eléggé hagyományainkat, értékeinket, pedig a hungarikumok hatalmas lehetőséget hordoznak. A hiányosságok kirívó példája, hogy az élelmiszerek közül csupán a budapesti és a szegedi téliszalámi élvez uniós védettséget, a szürke marhát az olaszok, a kürtős kalácsot pedig a szlovákok jegyeztették be.

2009-09-27_2.jpg


Simicskó István, a hungarikumok védelmében elfogadott országgyűlési határozati javaslat egyik benyújtója szerint olyan veszélyek leselkednek értékeinkre, mint a globalizáció, az integráció és a határon túliakat fenyegető asszimiláció. „Tartópillér nélkül marad a magyarság, ha eltűnnek hagyományaink" - hangsúlyozta a fideszes képviselő, s másokkal együtt nemzeti marketingstratégia megalkotását sürgette. Képviselőtársa, a szintén fideszes Bányai Gábor ugyancsak az országimázs hiányát emelte ki. Kijelentette: aki hungarikumot vásárol, az az országot védi meg. A tanácskozáson felvetődött, hogy a médiában és a turizmusban is hangsúlyosabb szerepet kellene betölteniük a nemzeti értékeknek, ám ahogy Bánki Erik, a Fidesz politikusa rámutatott, a jelenlegi kormány a környező országokkal ellentétben pénzelvonással sújtja ezt az ágazatot. Lezsák Sándor az elértéktelenedés veszélyeire figyelmeztetett, amelynek oka, hogy a hungarikum divatos szó lett. A Nemzeti Fórum elnöke bejelentette: az említett országgyűlési határozat után februárban benyújtják a hungarikumok védelméről szóló, azokat tételesen tartalmazó törvényjavaslatot.


Éles szavakat használt Makovecz Imre Kossuth-díjas építész: „Az a gyarmatosítási struktúra, amely az önálló magyar vállalkozást és az önálló magyar gondolkodást adózással és sajátos központosított adminisztrációval próbálja megfojtani, lehetetlenné teszi a felemelkedést - mondta. - Újra és újra egy olyan centralizációs politikát akarnak alkalmazni, amely a nemzetközi háttérpénzvilágnak megfelelően a magyar szellemet kiszolgáltatott alkalmazottá teszi.
Legalább a pálinkáink védettek

Az országgyűlési határozat nyomán a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium leltárt készít a Kárpát- medencei magyar értékekről - jelentette be a konferencián Gőgös Zoltán, a tárca államtitkára. Hozzátette: Bács-Kiskun és Veszprém megyében már befejeződött a munka, Csongrád és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében októberben folytatódik. Közölte: uniós csatlakozásunk óta már öt pálinka élvez közösségi földrajzi árujelző védelmet, az élelmiszerek körében pedig tíz hazai termékre kezdeményezték ugyanezt.


Baranya Róbert
Magyar Hírlap 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Képtár


Márton-napi libavacsora a Népfőiskolán
2018. november 10.
További képekTovábbi képek

Eseménynaptár
Áttekintő táblázatÁttekintő táblázat

Kereső
OK

Meghívók
Kölcsey Kör: Népfőiskola, 2019
Budapest, Polgárok Háza
2018. november 21. 18.00
Művészet és társadalom - Klebelsberg Hét
Budapest
2018. november 17-18.
Mindszenty Emlékérem átadása
Budapest, Országház
2018. november 6. 11.00
További meghívókTovábbi meghívók

Lakitelek


TovábbTovább

Linkek

Magyar Országgyűlés

Nemzeti Fórum

Lakiteleki Népfőiskola

MindszentyLogo.jpg

Linkek

kis-kunsag.jpg

Fidesz - Magyar Polgári Szövetség

Kereszténydemokrata Néppárt

Kisgazda Polgári Szövetség

Fidelitas

Lungo Drom

MAGOSZ

http://www.orologirepliche.it

 


HírekSzemélyesÍrások, interjúkOrszággyűlésVálasztókerületKéptárÉrdekességElérhetőség
© Lezsák Sándor - Webmester - Régi honlap - Oldaltérkép