Hírek
Személyes
Írások, interjúk
Országgyűlés
Választókerület
Képtár
Érdekesség
Elérhetőség
Hírek, aktualitások
Hungarikumok adják a magyarság tartópilléreit
2009. szeptember 29.

Külföldön nem reklámozzuk, itthon pedig nem becsüljük és óvjuk eléggé a hagyományainkat és érté­keinket is hordozó hungarikumokat, amelyek védelméről most törvényjavaslat készül - derült ki a témával foglalkozó hét végi konferencián a Parlamentben. Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke bejelentette, hogy februárban benyújtják a magyar eredetű termékeket védő törvényjavaslatot.

Kapcsolódó hír:


Herendi porcelán, Béres-csepp, Kodály-módszer, makói vöröshagyma, szikvíz és pálinka - csak néhány abból a rengeteg hungarikumból, amelyek helyzetéről és védelmének lehetőségeiről szombaton konferenciát tartottak az Országházban Lezsák Sándor parlamenti alelnök kezdeményezésére. A felszólalók egybehangzó véleménye szerint nem óvjuk, nem ápoljuk és nem is reklámozzuk eléggé hagyományainkat, értékeinket, pedig a hungarikumok hatalmas lehetőséget hordoznak. A hiányosságok kirívó példája, hogy az élelmiszerek közül csupán a budapesti és a szegedi téliszalámi élvez uniós védettséget, a szürke marhát az olaszok, a kürtős kalácsot pedig a szlovákok jegyeztették be.

2009-09-27_2.jpg


Simicskó István, a hungarikumok védelmében elfogadott országgyűlési határozati javaslat egyik benyújtója szerint olyan veszélyek leselkednek értékeinkre, mint a globalizáció, az integráció és a határon túliakat fenyegető asszimiláció. „Tartópillér nélkül marad a magyarság, ha eltűnnek hagyományaink" - hangsúlyozta a fideszes képviselő, s másokkal együtt nemzeti marketingstratégia megalkotását sürgette. Képviselőtársa, a szintén fideszes Bányai Gábor ugyancsak az országimázs hiányát emelte ki. Kijelentette: aki hungarikumot vásárol, az az országot védi meg. A tanácskozáson felvetődött, hogy a médiában és a turizmusban is hangsúlyosabb szerepet kellene betölteniük a nemzeti értékeknek, ám ahogy Bánki Erik, a Fidesz politikusa rámutatott, a jelenlegi kormány a környező országokkal ellentétben pénzelvonással sújtja ezt az ágazatot. Lezsák Sándor az elértéktelenedés veszélyeire figyelmeztetett, amelynek oka, hogy a hungarikum divatos szó lett. A Nemzeti Fórum elnöke bejelentette: az említett országgyűlési határozat után februárban benyújtják a hungarikumok védelméről szóló, azokat tételesen tartalmazó törvényjavaslatot.


Éles szavakat használt Makovecz Imre Kossuth-díjas építész: „Az a gyarmatosítási struktúra, amely az önálló magyar vállalkozást és az önálló magyar gondolkodást adózással és sajátos központosított adminisztrációval próbálja megfojtani, lehetetlenné teszi a felemelkedést - mondta. - Újra és újra egy olyan centralizációs politikát akarnak alkalmazni, amely a nemzetközi háttérpénzvilágnak megfelelően a magyar szellemet kiszolgáltatott alkalmazottá teszi.
Legalább a pálinkáink védettek

Az országgyűlési határozat nyomán a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium leltárt készít a Kárpát- medencei magyar értékekről - jelentette be a konferencián Gőgös Zoltán, a tárca államtitkára. Hozzátette: Bács-Kiskun és Veszprém megyében már befejeződött a munka, Csongrád és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében októberben folytatódik. Közölte: uniós csatlakozásunk óta már öt pálinka élvez közösségi földrajzi árujelző védelmet, az élelmiszerek körében pedig tíz hazai termékre kezdeményezték ugyanezt.


Baranya Róbert
Magyar Hírlap 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Képtár


Kézilabdapályát avattak Pálmonostorán
2018. június 14.
További képekTovábbi képek

Eseménynaptár
16.00-17.00 Képviselői fogadóóra Kiskunmajsán
Áttekintő táblázatÁttekintő táblázat

Kereső
OK

Meghívók
Kölcsey Kör: Nem az ősöket kell követni, hanem azt, amit az ősök követtek

Budapest, Polgárok Háza
2018. május 16. 18.00 óra

Kölcsey Kör: A migrációról – másként

Kecskemét, Hírös Turisztikai Központ
2018. április 26. 18.00

Kölcsey Kör: Egymillió

Budapest, Polgárok Háza
2018. március 6. 18.00

További meghívókTovábbi meghívók

Lakitelek


TovábbTovább

Linkek

Magyar Országgyűlés

Nemzeti Fórum

Lakiteleki Népfőiskola

MindszentyLogo.jpg

Linkek

kis-kunsag.jpg

Fidesz - Magyar Polgári Szövetség

Kereszténydemokrata Néppárt

Kisgazda Polgári Szövetség

Fidelitas

Lungo Drom

MAGOSZ

http://www.orologirepliche.it

 


HírekSzemélyesÍrások, interjúkOrszággyűlésVálasztókerületKéptárÉrdekességElérhetőség
© Lezsák Sándor - Webmester - Régi honlap - Oldaltérkép