Hírek
Személyes
Írások, interjúk
Országgyűlés
Választókerület
Képtár
Érdekesség
Elérhetőség
Hírek, aktualitások
Húsz év telt el a páneurópai piknik megrendezése óta
2009. augusztus 18.

Sopron város önkormányzata német, osztrák és magyar civilszervezetekkel együtt nagyszabású rendezvényekkel emlékezik a huszadik évfordulón a páneurópai piknikre. Bevezetésként a Páneurópai Piknik Alapítvány ’89 kezdeményezésére a Bástyagödörben szabadtéri kiállítás nyílt.

Kapcsolódó hír:

 

Felépítették az egykori szögesdrót egy szakaszát és egy őrtornyot, valamint a helyszínen felállították azt az egykori határon álló kaput, amelyen át több száz NDK-s hagyta el Magyarország területét, hogy az akkori NSZK-ba juthasson. A kiállítás a korabeli hangulatot idézi fotók, egykori katonai járművek, egyenruhák és a klasszikus keletnémet jármű, a Trabant bemutatásával.

Tegnap kétnapos nemzetközi történészkonferencia kezdődött Sopronban, amelynek témái egyebek közt a húsz évvel ezelőtti magyarországi német–német kapcsolatok, a páneurópai piknik hatásai, a vasfüggöny és az állambiztonság.

Ma Határnyitás Sopronnál – Út Európába 1989–2009 címmel kezdődik ugyancsak kétnapos emlékkonferencia a Liszt Ferenc Konferencia- és Kulturális Központban a Konrad Adenauer Alapítvány társszervezésével. A rendezvényen felszólalnak a korabeli események szemtanúi és szereplői, köztük Lezsák Sándor, a parlament alelnöke, aki 1989-ben az MDF képviseletében vett részt a piknik kezdeményezésében. A konferenciára várják többek között Oplatka András magyar származású svájci újságíró-történészt, az Andrássy Egyetem oktatóját, Szájer Józsefet, a Fidesz európai parlamenti képviselőjét, Pozsgay Imre egykori államminisztert, Wolfgang Schüssel korábbi osztrák kancellárt, Balog Zoltánt, az Országgyűlés emberi jogi bizottságának fideszes elnökét, valamint Kozma Imre atyát, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat vezetőjét, aki ’89-ben több ezer keletnémet menekültet fogadott be a zugligeti plébánián.

A páneurópai piknik emlékhelyén augusztus 19-én Sopronpusztán zenés piknik hangulatú rendezvények, vásár és többféle gyermekprogram várja a látogatókat. Szerdán avatják fel Melocco Miklós Munkácsy- és Kossuth-díjas szobrászművész Áttörés című szoborkompozícióját, amelybe a berlini fal egy darabját is beépítette a művész. Beszédet mond Angela Merkel német kancellár, Sólyom László köztársasági elnök, Carl Bildt svéd külügyminiszter, Werner Fuhrmann Freundeskreis, az Europa–Berlin Egyesület elnöke, Tőkés László EP-képviselő és Fodor Tamás, Sopron polgármestere. A szervezők hangsúlyozottan távol kívánják tartani az aktuálpolitikát a rendezvénytől, ezért közölték: nem kívánják hivatalos meghívottként üdvözölni a kormányfőt. A kormányszóvivő a múlt héten bejelentette: Bajnai Gordon magánemberként részt vesz az ünnepségen.

Este a fertőrákosi Barlangszínházban a hagyományos Európa-koncerttel emlékeznek az eseményre, felhangzik Szokolay Sándor Kossuth-díjas zeneszerző erre az alkalomra írt zeneműve és Beethoven IX. szimfóniája. A koncerten – amelyet Angela Merkel, Szájer József és Magas László, a piknik egyik kezdeményezőjének beszéde nyit meg – magyar, német, osztrák és japán kórusok, valamint a Győri Filharmonikus Zenekar működik közre.


Magyar HírlapKéptár


Kósa Lajos lakossági fóruma Kiskunfélegyházán
2019. május 3.
További képekTovábbi képek

Eseménynaptár
Áttekintő táblázatÁttekintő táblázat

Kereső
OK

Meghívók
Kölcsey Kör: Új arcok, régi harcok II.
Budapest, Polgárok Háza
2019. április 10. 18:00
XIX. Lakiteleki Filmszemle
A nevezési lapok és a filmek beküldési határideje: 2019. október 4.
Mindszenty szoboravatás és szentelő, valamint Mindszenty Emlékérem átadó

Petőfiszállás-Pálosszentkút kegytemploma 
2019. március 23. 10:30

További meghívókTovábbi meghívók

Lakitelek


TovábbTovább

Linkek

Linkek

Nemzeti Fórum

Lakiteleki Népfőiskola

MindszentyLogo.jpg

Linkek

Linkek

Fidesz - Magyar Polgári Szövetség

Kereszténydemokrata Néppárt

Fidelitas

 

 


HírekSzemélyesÍrások, interjúkOrszággyűlésVálasztókerületKéptárÉrdekességElérhetőség
© Lezsák Sándor - Webmester - Régi honlap - Oldaltérkép