Hírek
Személyes
Írások, interjúk
Országgyűlés
Választókerület
Képtár
Érdekesség
Elérhetőség
Hírek, aktualitások
Ideje volt már a változásnak!
2010. április 27.

A kalocsa-kecskeméti érsek örül a jobboldal választási győzelmének, mert „igazságosabb és szociálisan érzékenyebb korszak köszönt ránk”. Bábel Balázs a Nemzeti Fórum lakiteleki találkozóján a Magyar Hírlapnak úgy nyilatkozott: ezentúl a jó és a rossz tetteknek következményük lesz. Mert eddig ez egy következmények nélküli ország volt.

Kifejtette: az egyháznak nincs pártja, de a Fidesz-KDNP mellett a Nemzeti Fórum Egyesület áll a legközelebb az egyház által képviselt evangéliumi üzenethez és tanításához.

A jó oldalon állunk, s ott is kell maradnunk - mondta Lezsák Sándor, a Nemzeti Fórum elnöke a Lakiteleki Népfőiskolán tartott szombati összejövetelen. A zártkörű rendezvényen köszönte meg munkatársainak, híveinek, támogatóinak az általa képviselt ügy melletti kiállást.

Emlékeztetett, ez volt a hatodik közösen végigharcolt választási küzdelem, s immár harmadik alkalommal került az Országgyűlésbe úgy, hogy nem volt szükség második fordulóra. A közéleti türelmetlenségre válaszul kifejtette: tenni kell, de úgy, hogy jó történelmi ritmusérzékkel ki kell várni az alkalmas időpontot. Az ország nagybeteg: elő kellett hát készülni a műtéthez. Nemzetben, egész Kárpát-medencében kell gondolkodni, hiszen így képvisel hatalmas erőt a magyarság. Figyelmeztetett: történelmi mértékű és léptékű változás előtt áll az ország, ám nehéz és kemény időszak elé néz.

Kovács Ernő, Tiszakécske polgármestere kampányfőnökként vette ki részét a Nemzeti Fórum jelöltjének győzelmében. Stefka Istvánnal, lapunk főszerkesztőjével együtt ő is átvehette Lezsák Sándor elismerő ajándékát, az Országház aranyfüsttel hintett képmását. A városvezető szavaiból kiderült: biztos volt a Nemzeti Fórum elnökének győzelmében, aki ebben a körzetben a kétharmados sikert meghaladó eredményt ért el. Felföldi Zoltán közgazdász örvendetesnek nevezte, hogy a négy évvel ezelőttinél is több voksot kapott a képviselőjelölt, noha 2006-ban nem volt másik jobboldali párt, mint most. Elégedetten nyugtázta, hogy a körzet mindig nemzeti gondolkodású embert küldött a parlamentbe.

A résztvevők a fogadás zárásaként koccintottak az együtt végzett munkára, majd Lezsák Sándor mindenkinek személyesen nyújtotta át hálája jeléül a Parlamentről készült művészi alkotást. Lezsák lapunknak elmondta: a parlamenti munkát segítő állandó kapcsolatrendszer egyik ünnepi állomása ez a nap: azok jelentek meg, akik hajlandók a közösségépítésre. A Nemzeti Fórum tevékenységéről kifejtette: az egyesület kezdeményezte és dolgoztatta ki a nemzeti lovasprogramot, amely a kormányzati program része lesz.

Ausztria síparadicsom, Magyar­ország pedig adottságai révén lovas­paradicsommá válhat, s ennek a tervnek az oktatásra, a turizmusra és más területekre vonatkozó elemei is megfogalmazódtak már. A tanyatörvény előkészítő munkájáról közölte: az elképzelés célja, hogy ez a sajátos életmód hungarikumként megőrizhető legyen, ezért vissza nem térítendő támogatásokkal és infrastrukturális beruházásokkal kell átmenteni a jövőnek. Ehhez járulhat hozzá a megtermelt javak közvetlen értékesítését megkönnyítő és felgyorsító szövetkezetek születése.

Bíró Zoltán
irodalomtörténésszel az arcmását megörökítő, nevét viselő padon beszélgettünk. A népi mozgalom kutatója szintén a tanyatörvény jelentőségét emelte ki, és a tönkretett magyar oktatási rendszer újjáépítését szorgalmazta. Az MDF első elnöke úgy vélekedett, a hagyományos, nyolc- plusz négyéves felosztású általános és középiskolai modell a legüdvösebb a nemzeti oktatási szisztéma szempontjából.


A népi íróktól a Magyar Demokrata Fórumig

A Lezsák Sándor szervezte lakiteleki tanácskozáson alakult meg 1987-ben a népi írók mozgalmának eszmei bázisán nyugvó Magyar Demokrata Fórum. A másfél száz értelmiségi baráti eszmecseréje nyomán mozgalommá terebélyesedett a gondolat: politikai változások szükségesek. A szervezet párttá alakulva megnyerte az első szabad választásokat, s integrálta a konzervatív és kereszténydemokrata ideológiát. A párt a második ciklusban ellenzékbe szorult, majd a Fidesz-KDNP-vel kormányzott Orbán Viktor miniszterelnöksége alatt. Dávid Ibolya elnöksége idején a párt balra fordult, s megszabadult az alapító atyáktól: Lezsák Sándort is eltávolították az MDF-ből. 2010 márciusában az egyesület több nemzeti szellemiségű párttal és organizációval karöltve szövetséget kötött egy új polgári kormányzat létrejötte érdekében. A Fidesz szövetségi rendszerébe tartozó Nemzeti Fórum Egyesület őrzi tovább Lakitelek eredeti szellemiségét.


5 perces interjú: Bábel Balázs, Kalocsa-kecskeméti érsek

– Hogyan értékeli a jobboldali választási győzelem jelentőségét?

– Örömmel tölt el, mert ideje volt a változásnak. Minden vonatkozásban agonizált ez a társadalom: gazdaságilag és politikailag egyaránt. Deprimált légkör uralkodott az emberek között. Tudjuk, hogy egy ilyen fordulat nem hozza el a Kánaánt, pláne nem hozza el az üdvösséget, de jobbá tudja tenni a világot. Igazságosabb és szociálisan érzékenyebb korszak köszönt ránk, amely a nemzeti gondolat fundamentumára épül. Ez a nép nem tud talpon maradni, ha nem tér vissza gyökereihez és identitásához. Ha megtagadja azonosságtudatát, s annak részeként a keresztény értékeit, nem képes komoly erőkifejtésre. Ezek a hagyományos nemzeti ideák előrelendítik a körülöttünk lévő valóságot az élet minden területén.

– Hogyan összegezné az elmúlt nyolc év egyházpolitikáját?

– Kiszolgáltatott helyzetben voltak a keresztény egyházak a szocialista-liberális kormányok működése idején. Egyszerűen nem vettek bennünket komolyan. A kabinet részéről olyan emberek jöttek a tárgyalásokra, akiknek nem volt illetékességük. Tessék-lássék fórumok voltak, ahol nem jutottunk előre a fontos társadalmi ügyekben. Nem kapták meg az egyházak, ami nekik jár: hol többet, hol kevesebbet vetettek nekünk.

– Említene erre példát?

– Évek óta pályáztunk mind a kalocsai székesegyház, mind az érsekség műemlékeinek felújítására, s egyetlen forintot sem nyertünk. Pedig Bács-Kiskun megye török hódoltság óta épült legjelentősebb épületeiről van szó. A fagerendákat már szét lehetett morzsolni, olyan rossz állapotba kerültek az évek során. A templom és az érsekség nem a katolikus egyházé, hanem a közé, hiszen világhírű könyvtárat mondhat magáénak. Néhány éve besorolták a világ legszebb tizenkét könyvtára közé: gyönyörű levéltára, állománya mégsem kapott állami támogatást. Pedig ez össznemzeti kincs, felekezettől független művészi értéket képvisel.

– Néha a rabságban könnyebb élni, mint szabadságban – idézte Szent Ágoston szavait a rendezvényen, a kormányzati munka jövendő nehézségeire utalva. Keresztény szempontból milyen közös pontokat talál a lakiteleki szellemiséggel?

– Az egyháznak nincs pártja, de a Fidesz és a KDNP mellett a Nemzeti Fórum Egyesület áll legközelebb az egyház által képviselt evangéliumi üzenethez és társadalmi tanításához. Lezsák Sándor a Lakiteleki Népfőiskolán is a legszélesebb spektrumban foglalkozik a nemzetet érintő keresztény kérdésekkel.

– Milyen változásokat szeretne tapasztalni a jövőben?

– Én már annak is örülök majd, ha törvénytisztelet lesz ebben az ország. Örülnék, ha a jó és rossz cselekedeteknek következményük lenne, mert eddig ez egy következmények nélküli ország volt.


Vass Krisztián
Magyar Hírlap

 


Képtár


A gördeszkás pap Lakiteleken
2019. február 12.
További képekTovábbi képek

Eseménynaptár
Áttekintő táblázatÁttekintő táblázat

Kereső
OK

Meghívók
Kölcsey Kör: Új arcok, régi harcok
Budapest, Polgárok Háza 
2019. február 20. 18:00
Magyar szemmel - pályázati felhívás a rendszerváltás emlékezetére
Beküldési határidő: 2019. január 20.
Jótékonysági est a kárpátaljai Salánk ifjúsági házáért
Budapest, Duna Palota
2018. december 6. 18.00
További meghívókTovábbi meghívók

Lakitelek


TovábbTovább

Linkek

Linkek

Nemzeti Fórum

Lakiteleki Népfőiskola

MindszentyLogo.jpg

Linkek

Linkek

Fidesz - Magyar Polgári Szövetség

Kereszténydemokrata Néppárt

Fidelitas

 

 


HírekSzemélyesÍrások, interjúkOrszággyűlésVálasztókerületKéptárÉrdekességElérhetőség
© Lezsák Sándor - Webmester - Régi honlap - Oldaltérkép