Hírek
Személyes
Írások, interjúk
Országgyűlés
Választókerület
Képtár
Érdekesség
Elérhetőség
Hírek, aktualitások
Ideje volt már a változásnak!
2010. április 27.

A kalocsa-kecskeméti érsek örül a jobboldal választási győzelmének, mert „igazságosabb és szociálisan érzékenyebb korszak köszönt ránk”. Bábel Balázs a Nemzeti Fórum lakiteleki találkozóján a Magyar Hírlapnak úgy nyilatkozott: ezentúl a jó és a rossz tetteknek következményük lesz. Mert eddig ez egy következmények nélküli ország volt.

Kifejtette: az egyháznak nincs pártja, de a Fidesz-KDNP mellett a Nemzeti Fórum Egyesület áll a legközelebb az egyház által képviselt evangéliumi üzenethez és tanításához.

A jó oldalon állunk, s ott is kell maradnunk - mondta Lezsák Sándor, a Nemzeti Fórum elnöke a Lakiteleki Népfőiskolán tartott szombati összejövetelen. A zártkörű rendezvényen köszönte meg munkatársainak, híveinek, támogatóinak az általa képviselt ügy melletti kiállást.

Emlékeztetett, ez volt a hatodik közösen végigharcolt választási küzdelem, s immár harmadik alkalommal került az Országgyűlésbe úgy, hogy nem volt szükség második fordulóra. A közéleti türelmetlenségre válaszul kifejtette: tenni kell, de úgy, hogy jó történelmi ritmusérzékkel ki kell várni az alkalmas időpontot. Az ország nagybeteg: elő kellett hát készülni a műtéthez. Nemzetben, egész Kárpát-medencében kell gondolkodni, hiszen így képvisel hatalmas erőt a magyarság. Figyelmeztetett: történelmi mértékű és léptékű változás előtt áll az ország, ám nehéz és kemény időszak elé néz.

Kovács Ernő, Tiszakécske polgármestere kampányfőnökként vette ki részét a Nemzeti Fórum jelöltjének győzelmében. Stefka Istvánnal, lapunk főszerkesztőjével együtt ő is átvehette Lezsák Sándor elismerő ajándékát, az Országház aranyfüsttel hintett képmását. A városvezető szavaiból kiderült: biztos volt a Nemzeti Fórum elnökének győzelmében, aki ebben a körzetben a kétharmados sikert meghaladó eredményt ért el. Felföldi Zoltán közgazdász örvendetesnek nevezte, hogy a négy évvel ezelőttinél is több voksot kapott a képviselőjelölt, noha 2006-ban nem volt másik jobboldali párt, mint most. Elégedetten nyugtázta, hogy a körzet mindig nemzeti gondolkodású embert küldött a parlamentbe.

A résztvevők a fogadás zárásaként koccintottak az együtt végzett munkára, majd Lezsák Sándor mindenkinek személyesen nyújtotta át hálája jeléül a Parlamentről készült művészi alkotást. Lezsák lapunknak elmondta: a parlamenti munkát segítő állandó kapcsolatrendszer egyik ünnepi állomása ez a nap: azok jelentek meg, akik hajlandók a közösségépítésre. A Nemzeti Fórum tevékenységéről kifejtette: az egyesület kezdeményezte és dolgoztatta ki a nemzeti lovasprogramot, amely a kormányzati program része lesz.

Ausztria síparadicsom, Magyar­ország pedig adottságai révén lovas­paradicsommá válhat, s ennek a tervnek az oktatásra, a turizmusra és más területekre vonatkozó elemei is megfogalmazódtak már. A tanyatörvény előkészítő munkájáról közölte: az elképzelés célja, hogy ez a sajátos életmód hungarikumként megőrizhető legyen, ezért vissza nem térítendő támogatásokkal és infrastrukturális beruházásokkal kell átmenteni a jövőnek. Ehhez járulhat hozzá a megtermelt javak közvetlen értékesítését megkönnyítő és felgyorsító szövetkezetek születése.

Bíró Zoltán
irodalomtörténésszel az arcmását megörökítő, nevét viselő padon beszélgettünk. A népi mozgalom kutatója szintén a tanyatörvény jelentőségét emelte ki, és a tönkretett magyar oktatási rendszer újjáépítését szorgalmazta. Az MDF első elnöke úgy vélekedett, a hagyományos, nyolc- plusz négyéves felosztású általános és középiskolai modell a legüdvösebb a nemzeti oktatási szisztéma szempontjából.


A népi íróktól a Magyar Demokrata Fórumig

A Lezsák Sándor szervezte lakiteleki tanácskozáson alakult meg 1987-ben a népi írók mozgalmának eszmei bázisán nyugvó Magyar Demokrata Fórum. A másfél száz értelmiségi baráti eszmecseréje nyomán mozgalommá terebélyesedett a gondolat: politikai változások szükségesek. A szervezet párttá alakulva megnyerte az első szabad választásokat, s integrálta a konzervatív és kereszténydemokrata ideológiát. A párt a második ciklusban ellenzékbe szorult, majd a Fidesz-KDNP-vel kormányzott Orbán Viktor miniszterelnöksége alatt. Dávid Ibolya elnöksége idején a párt balra fordult, s megszabadult az alapító atyáktól: Lezsák Sándort is eltávolították az MDF-ből. 2010 márciusában az egyesület több nemzeti szellemiségű párttal és organizációval karöltve szövetséget kötött egy új polgári kormányzat létrejötte érdekében. A Fidesz szövetségi rendszerébe tartozó Nemzeti Fórum Egyesület őrzi tovább Lakitelek eredeti szellemiségét.


5 perces interjú: Bábel Balázs, Kalocsa-kecskeméti érsek

– Hogyan értékeli a jobboldali választási győzelem jelentőségét?

– Örömmel tölt el, mert ideje volt a változásnak. Minden vonatkozásban agonizált ez a társadalom: gazdaságilag és politikailag egyaránt. Deprimált légkör uralkodott az emberek között. Tudjuk, hogy egy ilyen fordulat nem hozza el a Kánaánt, pláne nem hozza el az üdvösséget, de jobbá tudja tenni a világot. Igazságosabb és szociálisan érzékenyebb korszak köszönt ránk, amely a nemzeti gondolat fundamentumára épül. Ez a nép nem tud talpon maradni, ha nem tér vissza gyökereihez és identitásához. Ha megtagadja azonosságtudatát, s annak részeként a keresztény értékeit, nem képes komoly erőkifejtésre. Ezek a hagyományos nemzeti ideák előrelendítik a körülöttünk lévő valóságot az élet minden területén.

– Hogyan összegezné az elmúlt nyolc év egyházpolitikáját?

– Kiszolgáltatott helyzetben voltak a keresztény egyházak a szocialista-liberális kormányok működése idején. Egyszerűen nem vettek bennünket komolyan. A kabinet részéről olyan emberek jöttek a tárgyalásokra, akiknek nem volt illetékességük. Tessék-lássék fórumok voltak, ahol nem jutottunk előre a fontos társadalmi ügyekben. Nem kapták meg az egyházak, ami nekik jár: hol többet, hol kevesebbet vetettek nekünk.

– Említene erre példát?

– Évek óta pályáztunk mind a kalocsai székesegyház, mind az érsekség műemlékeinek felújítására, s egyetlen forintot sem nyertünk. Pedig Bács-Kiskun megye török hódoltság óta épült legjelentősebb épületeiről van szó. A fagerendákat már szét lehetett morzsolni, olyan rossz állapotba kerültek az évek során. A templom és az érsekség nem a katolikus egyházé, hanem a közé, hiszen világhírű könyvtárat mondhat magáénak. Néhány éve besorolták a világ legszebb tizenkét könyvtára közé: gyönyörű levéltára, állománya mégsem kapott állami támogatást. Pedig ez össznemzeti kincs, felekezettől független művészi értéket képvisel.

– Néha a rabságban könnyebb élni, mint szabadságban – idézte Szent Ágoston szavait a rendezvényen, a kormányzati munka jövendő nehézségeire utalva. Keresztény szempontból milyen közös pontokat talál a lakiteleki szellemiséggel?

– Az egyháznak nincs pártja, de a Fidesz és a KDNP mellett a Nemzeti Fórum Egyesület áll legközelebb az egyház által képviselt evangéliumi üzenethez és társadalmi tanításához. Lezsák Sándor a Lakiteleki Népfőiskolán is a legszélesebb spektrumban foglalkozik a nemzetet érintő keresztény kérdésekkel.

– Milyen változásokat szeretne tapasztalni a jövőben?

– Én már annak is örülök majd, ha törvénytisztelet lesz ebben az ország. Örülnék, ha a jó és rossz cselekedeteknek következményük lenne, mert eddig ez egy következmények nélküli ország volt.


Vass Krisztián
Magyar Hírlap

 


Képtár


A Héjjas-nyárfa árnyékában című könyv bemutatója
2018. szeptember 19.
További képekTovábbi képek

Eseménynaptár
Áttekintő táblázatÁttekintő táblázat

Kereső
OK

Meghívók
Felhívás: Grillázs készítő verseny

Lakitelek Népfőiskola
Jelentkezési határidő:
2018. október 19.

Meghívó a RETÖRKI két új kötetének bemutatójára
Budapest, Polgárok Háza
2018. szeptember 3. 17.00
Tanévnyitó, harangszentelő és könyvtárátadó ünnepség

Csólyospálos
2018. szeptember 2. 17.00

További meghívókTovábbi meghívók

Lakitelek


TovábbTovább

Linkek

Magyar Országgyűlés

Nemzeti Fórum

Lakiteleki Népfőiskola

MindszentyLogo.jpg

Linkek

kis-kunsag.jpg

Fidesz - Magyar Polgári Szövetség

Kereszténydemokrata Néppárt

Kisgazda Polgári Szövetség

Fidelitas

Lungo Drom

MAGOSZ

http://www.orologirepliche.it

 


HírekSzemélyesÍrások, interjúkOrszággyűlésVálasztókerületKéptárÉrdekességElérhetőség
© Lezsák Sándor - Webmester - Régi honlap - Oldaltérkép