Hírek
Személyes
Írások, interjúk
Országgyűlés
Választókerület
Képtár
Érdekesség
Elérhetőség
Hírek, aktualitások
Igazán mélyre süllyedt Lakitelek Önkormányzata a választási kampányban
2018. április 7.

Pénteken, az országgyűlési választás előtt kettő nappal politikai tartalmú szórólapot juttatott el a háztartásokba Lakitelek Önkormányzata, melyen Lezsák Sándort, a Fidesz-KDNP jelöltjét bírálja. A képviselő-testület valamennyi tagja által jegyzett levélben saját szavaikkal cáfolható módon vádolják Lakitelek országgyűlési képviselőjét. A szórólap miatt Lenkei Róbert megyei önkormányzati képviselő az országgyűlési választókerületi választási bizottsághoz fordult.

A Kiss Anita polgármester, Szentirmay Tamás alpolgármester, valamint Dékány Zoltánné, Dakóné Harkai Csilla, Csikós Mihály, Bende László és Mihalik Tibor képviselők által írt levél négy állítást fogalmaz meg:

- nem igaz, hogy csődhelyzet fenyegette Lakitelek Önkormányzatát
- nem igaz, hogy segítette a pályázataink sikerét
- nem igaz, hogy közös munka eredménye a kerékpárút pályázatának sikere
- nem igaz, hogy bármilyen együttműködésre hajlandó lett volna az önkormányzattal a fejlődés érdekében

Ez a négy állítás, ezek bővebb kibontása, illetve az egész szórólap komoly kérdéseket, aggályokat vet fel. Túl azon, hogy egy 4700 fős települést képviselő önkormányzat vezetése nyíltan állást foglal az országgyűlési kampány során, az egyik országgyűlési képviselő-jelölt ellen – aki ráadásul a regnáló képviselő, és saját falujuk lakosa – konkrét tényekkel cáfolhatók képviselő-testület tagjai által megfogalmazott állítások.

1. „nem igaz, hogy csődhelyzet fenyegette Lakitelek Önkormányzatát”

Kiss Anita – akkor még Zobokiné Kiss Anita – polgármester 2016. november 17-én levélben kérte Lezsák Sándor országgyűlési képviselő segítségét az önkormányzat és a K&H Bank között fennálló jogi eljárás kapcsán.

Kiss Anita polgármester ekkor a következőket írta: „Tisztelettel kérem Önt, mint Országgyűlési Képviselőnket, hogy segítsen abban, hogy ez az Önkormányzatiság alapjait megrengető, méltatlan kúriai döntés, ne sodorja fizetés-képtelenségbe Lakitelek Önkormányzatát!"

Lezsák Sándor 2016. december 14-én írt válaszlevelében olvashatjuk: „Ha az Alkotmánybíróság elutasítja panaszunkat, az valóban csődhelyzetbe sodorja Lakitelek önkormányzatát. Ebben az esetben országgyűlési képviselőként is van lehetőségem arra, hogy Lakitelek önkormányzata elkerülje a pénzügyi csődöt és forráshoz jusson fizetési kötelezettségei teljesítéséhez.”

Az akkor már az Alkotmánybíróság előtt lévő ügy – amit végül elutasítottak – utóbb valóban komoly fizetési kötelezettséget rótt az önkormányzatra. Lakitelek Önkormányzata ezért pályázatot nyújtott be a Belügyminisztérium rendkívüli önkormányzati támogatási kiírására. Erre a keretre csak azok az önkormányzatok nyújthatnak be pályázatot, melyeknél feladataik ellátását veszélyeztető helyzet áll fenn. Ha nem lett volna rossz helyzetben az önkormányzat, nem kellett volna pályázni.

Lezsák Sándor 2017. október 6-án írt levelében jelentette be, hogy a Kormány 41,6 millió forint támogatást nyújt Lakiteleknek rendkívüli önkormányzati támogatás formájában.

2018. február 8-án a BAON.hu is beszámolt a Kiskunfélegyházán tartott választókerületi polgármesterek találkozójáról. „Lezsák Sándor szólt Lakitelekről is, a kormány ugyanis 41 millió forint rendkívüli támogatást biztosított a helyi önkormányzat számára, ezzel megmentette a csődhelyzettől.”

Tehát a szórólap állítása szerint nem igaz, hogy csődhelyzet fenyegette Lakitelek Önkormányzatát. Ezzel szemben a tények, sajtóhírek, megtörtént események mást mondanak!


2. „nem igaz, hogy segítette a pályázataink sikerét”
3. „nem igaz, hogy közös munka eredménye a kerékpárút pályázatának sikere”

Érdemes ezt a két állítást együtt kezelni, mivel szorosan összefüggnek egymással.

Már itt nézzünk vissza az előző pontra, ugyanis – mint látható – a 41,6 millió forintos állami támogatás sem a levegőből pottyant Lakitelekre.

Az önkormányzati szórólap által citált kerekdombi kerékpárút pályázatról Kiss Anita polgármester, a 2017. április 28-án tartott közmeghallgatáson (19:45-től érdemes nézni) a következőket mondta Lezsák Sándorról: „Ezúton szeretném megragadni az alkalmat, hogy megköszönjem azt, hogy segíti ezt a pályázatot, illetve tisztában van vele, hiszen ezen a településen él, hogy ez milyen fontos Lakitelek számára, és abban az esetben, amikor az ő véleményét kikérik, akkor ő segítőleg lép fel, és sikerre viszi ezt a mi pályázatunkat. Úgyhogy ezt köszönöm szépen.”

A közmeghallgatás írásos összefoglalójában ez olvasható: „Az elbírálásnál kiemelt szerepe van a Közgyűlésnek és a Választókerület Elnökének. Mondhatni Lezsák Sándoron múlik, hogy nyer-e a pályázat. Ezért polgármester asszony köszönetét fejezte ki elnök úrnak.”

A polgármester akkor még más véleménnyel volt az országgyűlési képviselőről. Lezsák Sándor akkor még segíthette a pályázatok sikerét. Néhány nappal később komolyabb fordulatot vett ez a hozzáállás: Kiss Anita polgármester „Lezsák Sándornak elfogyott az ereje?” címmel tett közzé egy közleményt az önkormányzat honlapján. Ebben már komoly bírálatok fogalmazódnak meg Lezsák Sándorral szemben, az előző közmeghallgatással ellentétben.

A Tölgy Alapítvány aláírásgyűjtő kezdeményezését is rossz színben tünteti fel a képviselő-testület mostani szórólapja. Az önkormányzat honlapján erről 2017. július 28-án még ez volt olvasható: „Az elmúlt időszakban megjelent egy aláírásgyűjtő ív, amit a Tölgy Alapítvány kezdeményezett, a Lakitelek-Kerekdomb közötti kerékpárút mellett. Az önkormányzat köszöni a civil szervezeti kezdeményezést is a kerékpárút érdekében.”

Sőt, miután kiderült, hogy nyert a kerékpárút pályázat, még 2017. október 24-én is pozitívan állt Kiss Anita polgármester az aláírásgyűjtéshez: „Köszönjük mindazoknak akik a Tölgy-Alapítvány aláírásgyűjtéséhez csatlakoztak és mellénk álltak a pályázat sikere érdekében!”

A pályázat eredményességéről Lezsák Sándor is értesítette a lakitelekieket.

Most ennek mégis szöges ellentéte olvasható az önkormányzati szórólapban.

A „nem igaz, hogy segítette a pályázataink sikerét” mondás jegyében – csak az utóbbi időszakból említve – nyert a könyvtár felújítási pályázat (3,5 millió Ft), nyert a külterületi közvilágítási pályázat (4,9 millió Ft) és nyert a külterületi útfelújítási pályázat is (86 millió Ft). Minden kommentár nélkül.


4. „nem igaz, hogy bármilyen együttműködésre hajlandó lett volna az önkormányzattal a fejlődés érdekében”

Utaljunk vissza a választókerületi polgármesterek találkozójára. A BAON cikkében látható közös fotón próbálják megkeresni Kiss Anitát, Lakitelek polgármesterét. Ha nem látják, az nem a véletlen műve, ugyanis 2016 óta távol tartja magát a polgármesterek találkozójától, vagy senki nem képviseli Lakiteleket, vagy Szentirmay Tamás alpolgármestert küldi maga helyett.

A választókerületi polgármesterek találkozója Lezsák Sándor országgyűlési képviselő formális egyeztető fóruma. Negyedévenként, a választókerület mindig más településén gyűlnek össze a polgármesterek az aktuális teendők áttekintésére. Lezsák Sándor rendszeresen hív előadókat – államtitkárokat, főosztályvezetőket – a kormányzat különböző területeiről. Gyakran szóba kerülnek a települések pályázatai is.

Kiss Anita polgármester ezekről a találkozókról – természetesen halaszthatatlan közfeladatainak ellátása miatt – két éve már távol marad, így az önkormányzattal való együttműködés igen korlátozott, legfeljebb alpolgármesteri szintre szorítható.


A képviselő-testület négy pontjának elemzése után, összegzésként elmondható, hogy két nappal a választás előtt, a kiskunfélegyházi választókerület 24 önkormányzata közül egyedüliként Lakitelek Önkormányzata szállt be nyíltan és negatív módon a választási kampányba.

Mondhatnánk, ezt bárki írhatta – a szórólapon csak nevek, kézzel írt aláírások nincsenek –, lehet nem is az önkormányzat volt. Ezt a feltevést cáfolja, hogy a szórólap szövege azóta már megjelent az önkormányzat honlapján és facebook oldalán is.

Lenkei Róbert megyei önkormányzati képviselőhöz is eljutott a lakiteleki önkormányzat szórólapja. Szerinte Lakitelek jelenlegi vezetése ugyanazokat a kampánymódszereket követi, mint a baloldali pártok: hazugságokkal próbálják lejáratni a politikai ellenfeleiknek tartott személyeket, jelen esetben Lezsák Sándor országgyűlési képviselőt.

- Az önkormányzat szórólapja szerint nem avatkoznak bele a választási kampányba. A szórólap mind a négy pontjában az önkormányzat valótlant állít, egyszerűen hazudik, ezért a szórólap miatt már a tegnapi nap folyamán kifogást nyújtottam be az országgyűlési választókerületi választási bizottsághoz, mivel szerintem az önkormányzat ezen tevékenysége jogellenes. Tegnap délután óta folyamatosan csörög a telefonom, lakitelekiek hívnak felháborodásuknak hangot adva. Örülök, hogy sok jóérzésű ember áll ki Lezsák Sándor mellett, és sokan vannak, akik elítélik ezt a hazug lejárató szórólapot. Hozzátette: eleve sületlen kijelentéseket tesz az önkormányzat akkor, amikor azt mondja, Lezsák Sándor miatt nem nyerhetnek pályázatot. Ez teljes politikai dilettantizmusra vall.

A szórólap vége felé olvasható egy fontos mondat: „Arra kérjük Lakitelek lakosságát, hogy ne higgyenek a hamis állításokat tartalmazó szórólapoknak.” Ezt Lenkei Róbert is így gondolja, ezért azt kéri, ne üljön fel senki a lakiteleki önkormányzat valótlan állításainak.

Valóban, Lakitelek Önkormányzata igazán mélyre süllyedt a választási kampányban.

Lakitelekiként. Függetlenként.

lakitelekma.hu


Képtár


Kurultaj Kollégium a Népfőiskolán
2019. október 3-4.
További képekTovábbi képek

Eseménynaptár
Áttekintő táblázatÁttekintő táblázat

Kereső
OK

Meghívók
Faluszépítő Társaskör XI. összejövetele
Időpont: 2019. december 17., 18 óra

Helyszín: Lakitelek, Művelődési ház
Zoboralja Értékfeltáró Kollégium Zárókonferenciája
Időpont: 2019. december 14., 10 óra

Helyszín: Pográny, Kultúrház
Képviselői fogadóóra Kiskunfélegyházán
Időpont: 2019. december 13., 16 óra

Helyszín: Polgármesteri Hivatal
További meghívókTovábbi meghívók

Lakitelek


TovábbTovább

Linkek

Linkek

Nemzeti Fórum

Lakiteleki Népfőiskola

MindszentyLogo.jpg

Linkek

Linkek

Fidesz - Magyar Polgári Szövetség

Kereszténydemokrata Néppárt

Fidelitas

 

 


HírekSzemélyesÍrások, interjúkOrszággyűlésVálasztókerületKéptárÉrdekességElérhetőség
© Lezsák Sándor - Webmester - Régi honlap - Oldaltérkép