Hírek
Személyes
Írások, interjúk
Országgyűlés
Választókerület
Képtár
Érdekesség
Elérhetőség
Hírek, aktualitások
Igazságos pénzelosztást!
2009. december 8.

A többcélú kistérségi társulások pályázati esélyei, a központi költségvetés, valamint a tanya- és falugondnoki tevékenység szerepelt többek közt napirenden a Bács-Kiskun megyei 3. számú választókerület polgármestereinek múlt heti, helvéciai találkozóján. A sorrendben negyvenkettedik tanácskozás Magó István polgármester köszöntőjével kezdődött. A házigazda röviden ismertette Helvécia történetét az alapítástól napjainkig.

Elmondta, hogy a napokban adják át a település új orvosi rendelőjét, de terveik közt szerepel az óvoda és a művelődési ház rekonstrukciója, valamint a községháza külső felújítása is. A jelentős beruházások dacára az önkormányzat idén sem kényszerült hitelfelvételre – hangsúlyozta a község vezetője.


A tájékoztató után Németh Péter, a Kiskunfélegyházi Többcélú Kistérségi Önkormányzati Társulás titkára ismertette a regionális operatív programot, és tájékoztatta a polgármestereket a Dél-Alföldi Regionális Fejlesztési Tanácshoz benyújtott pályázatok sorsáról. A kecskeméti kistérségi társulás az elmúlt két esztendőben 106 pályázatot nyújtott be, közülük mindössze harminc nyert. Az igényelt támogatási összeg 14,8 milliárd forint volt, ebből 4 milliárdot kaptak. A kiskunfélegyházi kistérségi társulás huszonkilenc benyújtott pályázata közül tíz nyert. Vagyis a pályázatok egyharmada. Az igényelt 5 milliárd forintos támogatásból egymilliárdot sikerült megszerezniük. Nagyjából hasonló a helyzet Békés megyében is. Csongrád megyében viszont másfélszer több pályázat kapott támogatást. Ezt előre látni lehetett – vélekedett Németh Péter. Ezért is ragaszkodtak ahhoz, hogy a területfejlesztési tanács székhelyét Szeged helyett Kecskeméten jelöljék ki.


A találkozókat kezdeményező Lezsák Sándor szerint viszont a jelenség mögött egyre inkább a káosz, és az országra kényszerített regionalitás csődje körvonalazódik.


Polyák Albert, a Bács-Kiskun Megyei Közművelődési Egyesület főtanácsosa ismertette megvalósításra váró programjaikat. Szólt az egészségre való nevelés és a közösségi felzárkóztatás fontosságáról, valamint a mélyszegénység leküzdésére kidolgozott elképzelésekről. A főtanácsos fontosnak tartaná, hogy a vevők vásárláskor elsősorban a helyi termékeket részesítsék előnyben, a kétes eredetű külföldi árukkal szemben.


Dr. Fekete Gyula jogász-közgazdász rövid tájékoztatójában a közelmúltban elfogadott központi költségvetés veszélyeire és hiányosságaira hívta fel az önkormányzatok vezetőinek figyelmét. Az új büdzsé következményeként az önkormányzatok és intézményeik újabb, minden eddiginél nagyobb elvonásra számíthatnak – figyelmeztetett.


A találkozó második részében Csörszné Zelenák Katalin, a Falugondnokok Duna–Tisza közi Egyesületének ügyvezetője ismertette a tanya- és falugondnoki hálózat sikereit és megoldásra váró problémáit.


Szász András
kis-kunsag.hu

 


Képtár


A gördeszkás pap Lakiteleken
2019. február 12.
További képekTovábbi képek

Eseménynaptár
Áttekintő táblázatÁttekintő táblázat

Kereső
OK

Meghívók
Kölcsey Kör: Új arcok, régi harcok
Budapest, Polgárok Háza 
2019. február 20. 18:00
Magyar szemmel - pályázati felhívás a rendszerváltás emlékezetére
Beküldési határidő: 2019. január 20.
Jótékonysági est a kárpátaljai Salánk ifjúsági házáért
Budapest, Duna Palota
2018. december 6. 18.00
További meghívókTovábbi meghívók

Lakitelek


TovábbTovább

Linkek

Linkek

Nemzeti Fórum

Lakiteleki Népfőiskola

MindszentyLogo.jpg

Linkek

Linkek

Fidesz - Magyar Polgári Szövetség

Kereszténydemokrata Néppárt

Fidelitas

 

 


HírekSzemélyesÍrások, interjúkOrszággyűlésVálasztókerületKéptárÉrdekességElérhetőség
© Lezsák Sándor - Webmester - Régi honlap - Oldaltérkép