Hírek
Személyes
Írások, interjúk
Országgyűlés
Választókerület
Képtár
Érdekesség
Elérhetőség
Hírek, aktualitások
Igazságos pénzelosztást!
2009. december 8.

A többcélú kistérségi társulások pályázati esélyei, a központi költségvetés, valamint a tanya- és falugondnoki tevékenység szerepelt többek közt napirenden a Bács-Kiskun megyei 3. számú választókerület polgármestereinek múlt heti, helvéciai találkozóján. A sorrendben negyvenkettedik tanácskozás Magó István polgármester köszöntőjével kezdődött. A házigazda röviden ismertette Helvécia történetét az alapítástól napjainkig.

Elmondta, hogy a napokban adják át a település új orvosi rendelőjét, de terveik közt szerepel az óvoda és a művelődési ház rekonstrukciója, valamint a községháza külső felújítása is. A jelentős beruházások dacára az önkormányzat idén sem kényszerült hitelfelvételre – hangsúlyozta a község vezetője.


A tájékoztató után Németh Péter, a Kiskunfélegyházi Többcélú Kistérségi Önkormányzati Társulás titkára ismertette a regionális operatív programot, és tájékoztatta a polgármestereket a Dél-Alföldi Regionális Fejlesztési Tanácshoz benyújtott pályázatok sorsáról. A kecskeméti kistérségi társulás az elmúlt két esztendőben 106 pályázatot nyújtott be, közülük mindössze harminc nyert. Az igényelt támogatási összeg 14,8 milliárd forint volt, ebből 4 milliárdot kaptak. A kiskunfélegyházi kistérségi társulás huszonkilenc benyújtott pályázata közül tíz nyert. Vagyis a pályázatok egyharmada. Az igényelt 5 milliárd forintos támogatásból egymilliárdot sikerült megszerezniük. Nagyjából hasonló a helyzet Békés megyében is. Csongrád megyében viszont másfélszer több pályázat kapott támogatást. Ezt előre látni lehetett – vélekedett Németh Péter. Ezért is ragaszkodtak ahhoz, hogy a területfejlesztési tanács székhelyét Szeged helyett Kecskeméten jelöljék ki.


A találkozókat kezdeményező Lezsák Sándor szerint viszont a jelenség mögött egyre inkább a káosz, és az országra kényszerített regionalitás csődje körvonalazódik.


Polyák Albert, a Bács-Kiskun Megyei Közművelődési Egyesület főtanácsosa ismertette megvalósításra váró programjaikat. Szólt az egészségre való nevelés és a közösségi felzárkóztatás fontosságáról, valamint a mélyszegénység leküzdésére kidolgozott elképzelésekről. A főtanácsos fontosnak tartaná, hogy a vevők vásárláskor elsősorban a helyi termékeket részesítsék előnyben, a kétes eredetű külföldi árukkal szemben.


Dr. Fekete Gyula jogász-közgazdász rövid tájékoztatójában a közelmúltban elfogadott központi költségvetés veszélyeire és hiányosságaira hívta fel az önkormányzatok vezetőinek figyelmét. Az új büdzsé következményeként az önkormányzatok és intézményeik újabb, minden eddiginél nagyobb elvonásra számíthatnak – figyelmeztetett.


A találkozó második részében Csörszné Zelenák Katalin, a Falugondnokok Duna–Tisza közi Egyesületének ügyvezetője ismertette a tanya- és falugondnoki hálózat sikereit és megoldásra váró problémáit.


Szász András
kis-kunsag.hu

 


Képtár


A Héjjas-nyárfa árnyékában című könyv bemutatója
2018. szeptember 19.
További képekTovábbi képek

Eseménynaptár
Áttekintő táblázatÁttekintő táblázat

Kereső
OK

Meghívók
Felhívás: Grillázs készítő verseny

Lakitelek Népfőiskola
Jelentkezési határidő:
2018. október 19.

Meghívó a RETÖRKI két új kötetének bemutatójára
Budapest, Polgárok Háza
2018. szeptember 3. 17.00
Tanévnyitó, harangszentelő és könyvtárátadó ünnepség

Csólyospálos
2018. szeptember 2. 17.00

További meghívókTovábbi meghívók

Lakitelek


TovábbTovább

Linkek

Magyar Országgyűlés

Nemzeti Fórum

Lakiteleki Népfőiskola

MindszentyLogo.jpg

Linkek

kis-kunsag.jpg

Fidesz - Magyar Polgári Szövetség

Kereszténydemokrata Néppárt

Kisgazda Polgári Szövetség

Fidelitas

Lungo Drom

MAGOSZ

http://www.orologirepliche.it

 


HírekSzemélyesÍrások, interjúkOrszággyűlésVálasztókerületKéptárÉrdekességElérhetőség
© Lezsák Sándor - Webmester - Régi honlap - Oldaltérkép