Hírek
Személyes
Írások, interjúk
Országgyűlés
Választókerület
Képtár
Érdekesség
Elérhetőség
Hírek, aktualitások
Illyés Gyula lakiteleki hangja
2009. május 19.

Harminc esztendeje annak, hogy Lezsák Sándor Lakitelekre hívta tanácskozni az akkori fiatal írókat, s ott megjelent a magyar irodalom állócsillaga, Illyés Gyula is. E hét végén újra összegyűlnek a résztvevők – akik még élnek – afféle "érettségi találkozóra", hogy megtanácskozzák: ment-e szavaik, műveik nyomán elébb a világ.

Erre az alkalomra készülve jelentette meg a lakiteleki Antológia Kiadó Fiatal írók találkozója – Lakitelek, 1979–2009 címmel az ott megjelentek vélekedés-sorozatát arról, mi történt valójában, s mi történt a személyes életükben, az országban harminc év alatt.

Hosszú, szép beszélgetések ezek, róluk majd máskor. A kiadványhoz mellékelték azt a CD-t, amelyen Illyés Gyula felszólalása hallható. Főhajtás illeti a szerkesztőket, az őrzőket, akik jól megvigyázták az eredeti hangfelvételt, s közrebocsátották. Mert igaz ugyan, hogy Illyés lakiteleki felszólalása – annak szerkesztett változata – megjelent a kecskeméti Forrás 1979. szeptemberi számában, de az akkori technikai lehetőségek nem tették lehetővé, hogy az író legszemélyesebb tulajdonát, a hangját is közreadhassák.

És most itt van, hallható. Meghallgatható. Illyés, lelépve arról a talapzatról, ahová őt a szervezők – Csoóri, Lezsák – helyezték, a tanácskozás résztvevői előtt mondta el, amit fontosnak gondolt elmondani. Komoly, megfontolt, árnyalt beszéd ez, mögötte mégis ott a fiatalokkal való összekacsintás, villan az illyési humor, semmi tanügyéri számonkérés, csupa okos intelem és keserűre hangolt jóslat, csak a szóértés köznapi és ünnepi vágya.

Emberi hang ez, nagyon. Miközben a kádári elhárítás – szellemi és fizikai értelemben is – jelen volt a fiatal írók tanácskozásán, s ezt nyilván Illyés is sejthette, olyan közvetlenséggel adta elő gondolatait, mint akinek nincs más vesztenivalója, csak a nemzetének jövője. Kicsit most is tágítja a falakat, amikor azt mondja, mintegy bátorságot öntve a megjelentekbe, hogy ma már – akkor, 1979-ben – lehet végre beszélni arról, amiről korábban vagy tilos volt, vagy vádaskodók tőreibe rohant bele az ember, az író. Dehogy lehetett.

Az idős ember tekintélyét nemcsak az elvégzett munka adja, de az is, hogy siet vele az Idő, vonszolja a végső elnémulás felé. Semmi önsajnálat: az illyési derű alapja az lehetett – ahogy most hangját hallgatom –, hogy szembesülhetett a ténnyel: a hivatalosság hiába trükközött, a fiatal írók, költők megtalálták személyét, úgy szólhatnak végre közössé lett dolgaikról, ahogyan kell: nyíltan, egyenesen, derűsen, bölcsen. Nem a szemek kacsintottak össze, hanem a lelkek.


Apáti Miklós
Magyar Hírlap

 


Képtár


Márton-napi libavacsora a Népfőiskolán
2018. november 10.
További képekTovábbi képek

Eseménynaptár
Művészet és társadalom - Klebelsberg Hét
Áttekintő táblázatÁttekintő táblázat

Kereső
OK

Meghívók
Kölcsey Kör: Népfőiskola, 2019
Budapest, Polgárok Háza
2018. november 21. 18.00
Művészet és társadalom - Klebelsberg Hét
Budapest
2018. november 17-18.
XVIII. Lakiteleki Filmszemle
Lakitelek Népfőiskola
2018. november 14-16.
További meghívókTovábbi meghívók

Lakitelek


TovábbTovább

Linkek

Magyar Országgyűlés

Nemzeti Fórum

Lakiteleki Népfőiskola

MindszentyLogo.jpg

Linkek

kis-kunsag.jpg

Fidesz - Magyar Polgári Szövetség

Kereszténydemokrata Néppárt

Kisgazda Polgári Szövetség

Fidelitas

Lungo Drom

MAGOSZ

http://www.orologirepliche.it

 


HírekSzemélyesÍrások, interjúkOrszággyűlésVálasztókerületKéptárÉrdekességElérhetőség
© Lezsák Sándor - Webmester - Régi honlap - Oldaltérkép